Ošetřovatelka zvířat vytvořila kouzelné příběhy Karolínka a její zoo

Jaké by asi bylo mít doma zoologickou zahradu? Nebo tam rovnou bydlet? Karolínka v jedné žije a může vám potvrdit, že mimo otevírací hodiny a zraky návštěvníků se tam dějí podivuhodné věci. Že si zvířata sama uklízejí? Že se vydají na výlet? Nebo dokonce něco uloupí?

V knize pro malé čtenáře autorka Denisa Ryšková zúročila dvacet let své ošetřovatelské zkušenosti. V příbězích ze zoo se děti nejen budou bavit nad marnivou gibonkou, lenošit s binturongy, ale také trochu strachovat o maminku makaka...Za jednotlivými kapitolami mají rodiče nebo pedagogové možnost rozvíjet porozumění textu s dětmi pomocí otázek. Díky příběhu děti snadno vstřebají spoustu informací o životě exotických zvířat. Zároveň se díky knize Karolínka a její zoo budou učit, jaké to je, pečovat o druhé, a že člověk není pánem tvorstva, ale jedním z mnoha tvorů na této planetě.

Text doprovázejí nádherné ilustrace Jana Dungela, přírodovědce a malíře, který od 90. let maluje na svých výpravách do Jižní Ameriky zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Mohlo by vás zajímat: V ZOO není žádná nuda - První čtení

Ukázka:

Když se maminka o makaky starala, narodilo se jim postupně několik mláďat. O všechna se jejich mámy velmi pečlivě staraly. Jako malé prcky je nosily na břiše, při skocích a lezení ve větvích je přidržovaly, čistily jim kožíšky a vůbec jim projevovaly spoustu mateřské lásky. Hodně lidí by se od nich mohlo učit.

Jednou se mládě narodilo mladé samičce Soničce. Bylo to její první. Pěkně ho nosila, krmila ho a opečovávala. Jenže její máma Nela zrovna žádné mládě neměla, a tak pěkně žárlila. Někdy si v přírodě jiné samice mláďata půjčují a chvíli se o ně starají. Jsou něco jako tety. Dotyčná máma si alespoň chvíli odpočine a v klidu se nakrmí. A tak nebylo nic divného, že si Nela od Soni miminko půjčila. Problém byl, že jí ho pak nechtěla vrátit. Marně Soňa běhala kolem a žadonila, snažila se své mládě Nele zase vzít. Ta jí ho ale nevrátila! Soňu byl žalostný pohled. Nejhorší ale bylo, že Nela neměla pro mládě mléko. A tak maminka a ostatní s napětím sledovali, jak to celé dopadne.

Když už to trvalo moc dlouho a asi by to dobře nedopadlo, rozhodli se chovatelé zakročit. Po poradě s veterinářem bylo rozhodnuto, že Nelu uspí, a mládě se vrátí ke své opravdové mámě. Veterinář si připravil dlouhou foukací střelu a fouknul Nele do kožichu uspávací injekci. Jakmile usnula, spadla a mládě se trochu uhodilo. Doktor rozhodl, že miminko musí být přes noc na pozorování v inkubátoru. Tak muselo mládě strávit noc mimo mateřskou náruč. Dostalo velkého plyšového medvěda, aby se k němu mohlo přitulit a nebylo mu tak smutno. Když se pak ráno ukázalo, že je úplně v pořádku, dostalo se zpátky k mámě Soně. Měla z toho takovou radost, že to ani nejde popsat, pevně ho k sobě přitiskla a Nele už ho nikdy ani na chvíli nepůjčila. Všem chovatelům se opravdu ulevilo.

Knihu koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru