Dělat něco, nedělat nic. Jedna z 52 úvah pro změnu

Úryvek z nové knihy Bronnie Ware Rok pro změnu dobře ilustruje zdánlivě všední zamyšlení nad běžným chodem věcí v našem životě. Vychází i jako e-kniha!

Autorka bestselleru  Čeho před smrtí nejvíc litujeme  (2012) je mj. i učitelkou psaní písňových textů. Někdy její úvahy připomínají píseň, ale nesou v sobě ve všednosti často zapomenutá moudra. Třeba to, že období utrpení s sebou vždycky nese příležitost pro růst, stejně jako bouřka pustoší krajinu a zároveň ji zavlažuje. 

Úryvek z knihy:

Dělat něco, nedělat nic

Jednou jsem viděla na lednici magnetku, na které bylo napsáno něco jako : „Je báječné nedělat nic a pak si odpočinout.“ (Což bylo nepochybně odvozeno z nějakého španělského přísloví.) To je naprosto dokonalé!

Snažit se v životě o něco takového, může být někdy opravdu těžké. Uvolnit se, odevzdat a nechat tvůrčí sílu vesmíru, aby se sama rozvinula, může vyžadovat hodně síly.

Chce-li si člověk vytvořit spokojený život, jsou soustředění a aktivita rozhodně nezbytné. Avšak toto záměrné snažení spočívá v tom, že požádáte o to, co chcete, a zároveň pracujete na tom, abyste to získali, ale nesnažíte se řídit všechno, co se děje. Obsedantním kontrolováním veškerých věcí blokujete dobro, které k vám proudí.

V životě nastane čas, kdy budete muset vyčkávat a dělat věci, které ačkoliv se zdají nicneděláním, jsou ve skutečnosti důležité. Nechat věci plynout a zůstat v přítomnosti, důvěřovat, že vše je tak, jak má být, a že se ve správný čas ukážou věci v pravém světle, je odvážné a prospěšné jednání.

Knihu Rok pro změnu koupíte jako tištěnou i e-knihu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru