Kniha plná srdce. Postřehy o Lenochově cestě k úspěchu od Hanlonovy žačky

Četli jste už knihu o tom, jak člověk uspěje, i když je líný a chybí mu kázeň? Nebo je pro „sabotování vlastních úspěchů“ nadaný jiným způsobem? Ne? Tak si vezměte tuhle.


Katarína Bradáč je nejen psycholožkou a koučkou, ale u autora knihy Billa O´Hanlona absolvovala výcvik. Její postřehy o knize Lenochova cesta k úspěchu jsou nejen čtivé, ale také velmi osobní.


Kniha plná srdce. Postřehy o Lenochově cestě k úspěchu od Hanlonovy žačky

A pokud sami vynikáte v lenosti natolik, že je nepředstavitelné přečíst i tuto vskutku útlou knížečku, stejně si ji vezměte a pak přečtěte pouze sedmou kapitolku, která je vmáčknuta na jeden jediný list papíru. I když pak by byla škoda neprolouskat i další písmenka.

Kdybyste znali Billa osobně, přečetli byste si celou tuhle knížku během večera. A příští den byste si zašli pro druhou. Jako dárek pro nejlepšího přítele. Takové totiž Billovy knihy jsou. Plné darů. Ať už jako psychoterapeut píše odborné věci, nebo jako člověk píše o tom, co sám prožil a co považuje za užitečné sdělit dalším lidem. Napsal přes třicet knih a určitě neskončil, myslím. A v každé z nich naleznete kus lidského srdce. Taky povzbuzení, abychom pořád měli hlavu otevřenou možnostem.

Jelikož jsem měla tu čest se přímo od Billa učit ericksonovské psychoterapii a hypnoterapii, můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že Bill pilně odevzdává vše, co ho život a druzí významní lidé v jeho životě naučili. A odevzdává to ze srce rád, odevzdává to takovým způsobem, že je vám zřejmé, že ho to těší a že si přeje, abyste se kvalitně naučili to, co sám pracně objevil či vytvořil. A pak to mohli pro sebe, či pro druhé využít. Ruku na srdce, kolik takových učitelů znáte? V dnešním světě, kdy lidé často svým know-how „šetří“ a když se jich zeptáte, proč to dělají, odvětí, že si přeci nebudou vychovávat konkurenci?

Bil O´Hanlon Lenochova cesta k úspěchu

Bill smýšlí o odevzdávání vědomostí jinak. Je štědrý. A taky přemýšlí o lidech způsobem, který by vám byl, jsem si jista, velmi příjemný a sympatický. Jak? Například tak, že jsme každý neopakovatelným originálem, který je vybaven vším, co potřebujeme ke spokojenému životu. Bill věří ve vnitřní potenciál člověka. A celý svůj profesionální, dovolím si říct, že i osobní život, věnuje právě péči o lidskou duši, rozvoji její krásy a jedinečnosti. Nekonečným možnostem, které každý z nás máme k dispozici. I když je někdy ne zcela jasně vidíme.

I tato útlá knížka mluví o člověku. A promlouvá zejména k takovému člověku, který si přeje něco změnit či v něčem uspět. Mluví řečí, jež je v souladu s přístupem, kterému se ve světě říká „Solution Focused“, čili přístup zaměřený na řešení. Co to je? Myslím, že ho výstižně vyjadřuje metafora od jednoho z jeho zakladatelů, Steve de Shazera: „K tomu, abychom mohli projít přes zamčené dveře, nepotřebujeme podrobnou analýzu zámku, ale klíč, který do zámku pasuje“. Čili důležitějším než zkoumání problému je zkoumání toho, co potřebujeme místo něj – řešení, naše vysněná budoucnost. Abychom se mohli vydat na cestu k ní. Rovněž cesta v této knížce začíná nalezením osobní vize, skrze vlastní duši a vášeň.

RECENZE na Lenocha: Autor je velmi empatický. Přiznává svou omylnost, tápání a je tím čtenářovi blízký. Nestaví se do role neomylného děda Vševěda, který rozhazuje moudra jak Večerníček pohádky na všechny strany.

O čem neumíme přemýšlet, co si neumíme představit, to stěží dosáhneme. Schválně, zeptejte se lidí, co je trápí, v čem mají problém. Okamžitě vás zaplaví proudy slov a popisů problémů. >Ale když se zeptáte: jak chceš žít, jak má vypadat tvůj dobrý život, mnozí mlčí a přemýšlejí. Protože jsme zvyklí analyzovat problémy místo rozvíjení řešení. Tyhle dvě věci často spolu vůbec nesouvisí. To, co nechci, ještě nevypovídá o tom, co potřebuji místo toho. Bill je člověk, který podporuje lidi v tom, aby místo problémů a překážek zaměřili svůj zrak a pak i síly na možnosti a řešení, na svá přání. A aby taky něco pro to začali dělat. Třeba začali maličkým krůčkem a přitom sledovali, zda se jim to daří. Pokud se výsledky dostavují, co je nejchytřejší dělat? Pokračovat v tom. A pokud se nedostavují, co to znamená? Znamená to jediné: úspěšně jsme objevili, co nefunguje. A co je pak nejchytřejším krokem? Udělat to jinak.

Bill je jeden z nejznámějších světových lektorů, autorů a terapeutů právě v oblasti „přístupu zaměřeného na řešení (ne na problém)“. Tato knížka mluví zcela jednoduchým a lidským způsobem o tom, jak dosáhnout toho, o čem sníme, ať je to cokoliv. Není žádným dalším laciným návodem na zaručené štěstí v šesti krocích, ani rychlokurzem geniality v získání pohádkového bohatství za 21 dní. Kdo chce, může se nechat vést krok za krokem krajinou své vlastní duše, cestou svých vlastních potřeb a jedinečnosti, k posílení důvěry v sebe. Taky není k zahození trochu píle, kterou je jednoduše potřeba vypěstovat, aby se to, co bylo na začátku snem, kousek po kousku přetavilo v skutečnost. Prostě něco dělat.

A co pak? Pak si toho můžeme prostě užít. A když je chuť a potřeba, vymyslet další sen a cestu k němu. A nastoupit na ní. Moc se mi líbí sdělení na stránce 89: „Buď budeš mít výsledky, o které usiluješ, nebo vysvětlení, proč je nemáš. Vysvětlení je taková cena útěchy.“

Takže co nám brání v tom, abychom dosáhli, co si přejeme? I na tuto otázku Bill nabízí pár inspirativních odpovědí, ve kterých se upřímně mnozí nalezneme. Takový výčet ze života, například: nevíme, co chceme, nebo jsme dali přednost jistotě před úspěchem, nebo se bojíme, že uděláme chybu, nebo stále věci odkládáme, nekonečně o nich přemýšlíme a mluvíme, místo abychom něco udělali, a tak dále… celkem to sedí, že?

Will Rogers napsal: „I když jste na správné koleji, přejedou vás, když tam jen tak sedíte.“ Bill říká, že vše, co potřebujete vědět, abyste uspěli, je v této knize. Nebude to fungovat, pokud si to jenom přečteme a budeme o tom vědět. Fungovat to bude, jen pokud to uděláme. Bill sám sebe považuje za velmi líného člověka, jež ovšem ví, co je jeho posláním a tudíž pokud něco dělá, dělá to soustředěně a rychle. A tak jsou za ním vidět výsledky. Desítky knih přeložených do více než 15 jazyků, celosvětově známé terapeutické metody, byl hostem Oprah Winfreyové…ale nepřinutíte ho prý dělat to, co ho nezajímá.

Co zajímá vás? Pokud to nevíte, nebo jste to naopak už objevili a váháte, co dál, začtěte se a udělejte první krok. A když přijde neúspěch? Všichni velcí lidé věděli, co s ním. Třeba pan Winston Churchill poznamenal, že úspěch je schopnost jít od jednoho neúspěchu k dalšímu. A nejvýznamnější učitel Billa O´Hanlona, Milton H. Erickson, říkal: „I když spadneš na tvář, alespoň míříš správným směrem.“

Kdybychom věděli, kolik času nám zbývá na život, zřejmě bychom dělali věci, na kterých záleží. A proč nezačít hned, i když máme život otevřený a konce neznáme?

Katarína Bradáč
http://www.katarinabradac.cz/



 Knihu Lenochova cesta k úspěchu můžete koupit v našem e-shopu


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru