Jak přežít šikanu? Z vlastní zkušenosti poradí dívka, která ji sama zažila.

Aija Mayrock bojovala se šikanou od třetí třídy základní školy. Když jí bylo šestnáct let, začala psát tuto knihu, která má být jejím dárkem další generaci dětí, jež se se šikanou setkají. Nashromáždila v ní řadu strategií a doporučení, díky nimž může každý, kdo má podobnou zkušenost, přežít i ty nejtěžší chvíle.

šikana, Aija Mayrock, jak přežít,



Ukázka:

Scénáře bitev: Jak přežít v zákopech

Můžu ti slíbit, že základní a střední škola zakrátko skončí a na nikom z těch lidí, kteří ti ubližovali, ti už nebude záležet. Takhle to v životě chodí. Zato tvoje studijní výsledky pro tebe budou důležité ještě hodně dlouho. Můžou velmi prospět nebo uškodit tvé budoucnosti.

Nepřipusť, aby šikana rozhodovala o tvé školní úspěšnosti. Nepopírám, že je těžké se soustředit, když musíš vzdorovat šikaně, ale vrhni všechnu svoji energii do oblastí, kde chceš uspět.

V dlouhodobém výhledu záleží na tom, co umíš a víš. Na ošklivé poznámky, které o tobě trousí vrstevníci, buď zapomeneš, nebo budou znamenat palivo pod oheň, který z tebe dělá silnějšího a odhodlanějšího člověka.

Postrádáš vlastní sebedůvěru? Přečti si knihu Jak přežít, když si nevěřím.

Ode dne, kdy jsem se poprvé setkala se šikanou, jsem měla hrůzu z mluvení ve třídě. Nechtěla jsem na sebe upozorňovat. Nechtěla jsem odpovídat na otázky. Dokonce jsem ani nechtěla dělat domácí úkoly. Tolik jsem se bála toho, co o mně budou spolužáci říkat. Jednoho dne jsem si však uvědomila, že když se špatně učím, ubližuju tím jenom sama sobě. A tak se z holky, která jen počítá minuty do konce vyučování, stala studentka. Proměnila jsem se v osobu s vlastním hlasem a názory, místo abych byla jen dalším znuděným děckem, které si to ve třídě odsedí, neřekne ani slovo a neobtěžuje se dávat pozor. A vedla jsem si vážně dobře. Dokonce mě vzali na vysokou, na kterou jsem chtěla ze všech nejvíc. Sečteno a podtrženo, jediný člověk, který tě může připravit o tvé sny, jsi ty. Nezapomínej, že úspěch je dar, který dáváš sobě.
Věděla jsem, že aby se mi ve škole dařilo v učení, budu se muset snažit vyhýbat těm, kdo mě šikanují. A tak jsem začala pátrat po místech, kde se nevyskytovali. Objevila jsem dramatický kroužek (do kterého jsem se zamilovala), odlehlé toalety (kam skoro nikdo nechodil), zahrádku (kam vůbec nikdo nechodil) a ošetřovnu (kde jsem byla každý den).
Na tahle místa jsem se uchylovala v nejnáročnějších částech dne. Když jsem se chtěla vyhnout šikaně, věděla jsem, kam zalézt. Byla jsem tam v bezpečí. A tak šťastná, jak jsem ve škole být mohla.

S obtížnými situacemi ve třídě vám poradí kniha Jak na žáky.

Taky jsem se spřátelila s holkou, která se ve škole cítila podobně nedobře. Nestaly se z nás žádné kamarádky na život a na smrt, ale aspoň jsem měla někoho, s kým jsem se mohla o přestávkách bavit. Byla jsem tak šťastnější, nezůstávala jsem pořád sama. Měla jsem s kým sedět u oběda, a když mě šikanovali, byl někdo na mé straně. Takovému kamarádovi pro chvíle nouze budu později v téhle kapitole říkat „parťák“.
Aby se tvoje situace ve škole zlepšila, můžeš udělat i další věci, a ty nutně nezahrnují snahu vyhnout se za každou cenu lidem, kteří tě tyranizují. Proč si nepromluvit s učiteli nebo s vedením školy o problému šikany obecně? Třeba byste společně přišli na způsoby, jak zabránit šikaně ve vaší škole. Nebo můžeš požádat o pečlivější dozor na chodbách či v jídelně.
Nebo co tahle provést anonymní anketu ohledně šikany? To by mohl být výborný způsob, jak zjistit, kolik dalších dětí je ve stejné situaci. Pak se s tou informací můžeš obrátit na učitele a probrat možnosti, jak něco ve škole zlepšit. Taky můžeš založit nějaký dobrovolnický klub. To pomůže udělat z tvé školy nebo ze čtvrti, kde žiješ, lepší místo – a přitom si můžeš udělat i pár skvělých přátel! Existuje řada způsobů, jak se zapojit, najít si kamarády a dokonce se i bránit šikaně.

Knihu Jak přežít šikanování koupíte v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru