Kamzíkův skok – rádce pro malé děti, jak se vyrovnat se smrtí

Knížka Kamzíkův skok je určena dětem od čtyř do osmi let. Vypráví o malém kamzíkovi, kterému během chvilky zemře starší bratr, ale on s maminkou musí dál za svým stádem.



Rodiče prostřednictvím jednoduchého příběhu a obrázků děti seznámí se smrtí a s možností, jak se s ní vyrovnat – vzájemným sdílením nejen bolesti ze ztráty blízkého, ale také sdílením hezkých vzpomínek na zemřelého.

Knížka dává rodičům návod, jak v jednoduchých krocích oznámit dětem tragickou událost. Postup oznamování zprávy o smrti dítěti byl konzultován s psycholožkou. Kniha může být použita jako metodická příručka pro mateřské školky a 1. a 2. třídu prvního stupně.

„Nečekaně mi zemřel blízký strýc. Všiml jsem si, že pro malé děti jsou pohřby a loučení s mrtvými tabu, což je zvláštní, protože narození někoho jiného sdílejí děti velmi intenzívně a jsou tomu přítomné, ale když někdo zemře, tak se dítě odstrčí bokem, aby „netrpělo“, protože „smrti“ nerozumí,“ říká v rozhovoru Daniel Rušar, autor knihy. A pokračuje: „My dospělí si myslíme, že děti potřebují vážné věci zjemnit, zhodnotit a konejšit, ale oni potřebují od nás jen konstatování, informaci a naši přítomnost, aby se s novou realitou sžily.“

Knihu kamzíkův velký skok můžete koupit na našem e-shopu..



Další knihy k tématu: Děvčátko s kosou: obrázkový příběh dcery pana Smrtky či rádce pro rodiče Jak s dětmi mluvit o smrti.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru