Řekni to jinak! Jak drobné změny v naší řeči usnadní komunikaci

Carl Alasko je nesmlouvavě přímý. Když se cítíme zranění, nepochopení, odmítnutí chováním druhých, mluvíme nevybíravě. Útočně, kousavě, sarkasticky, agresivně. Jak dát najevo své opravdové emoce a přitom nerozpoutat sérii útoků, vysvětluje v knize Řekni to jinak.


Psychoterapeut Alasko na základě dlouholeté praxe vytvořil 60 modelových scén z několika oblastí - navazování vztahů, budování dlouhodobých vztahů, vztahy mezi rodiči a dětmi, kolegy na pracovišti. V knize Řekni to jinak vám ukáže, že dovednost říkat ta správná slova ve správný čas se lze naučit.

V nakladatelství Portál už Carlu Alaskovi vyšla kniha Emoční balast (v originále Emotional bullshit). V naší novince velmi trefně popisuje každodenní scénáře toho, jak komunikujeme a jak se nám díky tomu příliš nedaří. Náš vztek či zranění, jakkoliv v tu chvíli pochopitelné, nás ovládne natolik, že se dialog zvrhává v přestřelku.

Ukázka:

Opozdil se, a je mu to jedno

SITUACE: Máte sraz se svým miláčkem, on se o dvacet minut zpozdí a jen velmi vlažně se omlouvá.
NEŘÍKEJTE TOTO (sarkastickým tónem): „To jsem ráda, že jsi konečně dorazil.“ (Vysíláte tím špatné sdělení: Za tenhle svůj omyl mi draze zaplatíš.)
ZAKAŽTE SI SARKASMUS: Sarkastické poznámky nebo otázky jsou slovní past, do níž se chytí každý. Sarkasmus je jednou z nejhorších forem komunikace, protože může navodit zmatek (Opravdu jsi myslel vážně, co jsi řekl?) a dělá z vás tvrdého a kritického člověka. A především zní sarkasmus jako trestání, což je vysoce toxická forma výčitek.
MLUVTE JASNĚ A PŘÍMO. Sarkasmus není jasná ani přímá forma komunikace. Nutí druhého člověka, aby se snažil pochopit, co myslíte, a vyvolává úzkost a vztek.
ALARMUJÍCÍ ŘEČ TĚLA: Nesnažte se dávat svůj vztek najevo napjatým výrazem – zúženýma očima, zvednutým obočím a staženými rty. Negativní řeč těla či tváře lidé nesnášejí.
ALE NĚCO ŘEKNĚTE: Není-li to tak, že vás skutečně netrápí něčí pozdní příchod (což je ošemetný postoj, který by v druhém mohl podpořit nezodpovědnost), nepředstírejte, že vám nic nevadí. Je třeba, abyste pročistili vzduch a vyjádřili své pocity – ovšem efektivně.
ŘEKNĚTE TOTO: „Štve mě, že ses opozdil a sotva se za to omluvil.“ (Vysíláte tím správné sdělení: Problémy řeším jako zralý člověk.)
PROČ TO FUNGUJE: Tímto jednoduchým prohlášením se vyhýbáte prudkému útoku, který by si vyžádal obranu.

Dotýkají se vás věci více než ostatních? Zřejmě jste vysoce citlivá osoba, ale Přecitlivělost není slabost.



PAMATUJTE SI TOTO PRAVIDLO: VŠECHNO SE POČÍTÁ. Každý způsob chování něco znamená a vy potřebujete posoudit, co znamená a jak by to mohlo vztah ovlivnit.
CO TO ZNAMENÁ? Pozdní příchod může znamenat, že si toho dotyčný naplánoval příliš a pak je ve spěchu, nebo může být známkou obecného nedostatku ohledu k potřebám druhých lidí. Drobnosti v chování mohou poukazovat na skrytý problém (představte si ledovec) nebo se mohou ukázat jako nepodstatné (příležitostné selhání). Vaším úkolem je u každého projevu chování posoudit, o co se jedná. Proto se – zvlášť v začátcích vztahu – všechno počítá.
PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA: Když Kiri potkala Billa, okamžitě ji přitahoval. Ale právě začal v nové práci a z jejich prvních čtyř schůzek přišel dvakrát pozdě a jednu musel zrušit. Poslední kapka byla, když nedorazil do kina a ani nezavolal. Kiri se rozhodla, že Bill není na vztah připravený, a přestala se s ním vídat.

Knihu koupíte v našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru