Čmárání přikázáno - recenze na Souboje barev

Přinášíme recenzi speciální pedagožky a logopedky Markéty Boťánkové na naši nejnovější knihu od Hervé Tulleta: Souboje barev


Souboje barev, Hervé Tullet

Nový knižní počin Souboje barev od známého francouzského autora interaktivních knížek Hervé Tulleta vybízí všechny malé umělce k boji s barvami.

Kniha je pracovním sešitem plným fascinující změti postaviček, brouků a zvířat a přímo láká vzít si do ruky pastelky a připojit se k barevnému souboji. Žádné opatrné tahy, pěkně směle do toho!

Už obal knihy s počmáranými bojujícími figurkami napovídá, že si děti nemusí pro tentokrát dělat starost s hlídáním linií, řešit výběr barev a správné proporce. Vše je dovoleno. Děti mohou (konečně!) popustit uzdu fantazii a vrhnout se do rozmanitých úkolů. Těmi jsou třeba souboje s mravenci, komáry, roboty či vesmírnými tělesy, dále například útěk z labyrintu, maskování dravých ryb nebo trnů na růžích.

„Bez těch komárů by to vážně bylo místo snů… Můžeš s tím svou černou fixou něco udělat?“

„Paráda! Bitva s hrachovou kaší… Ať je tu co nejvíc skvrn!“



U některých aktivit zadání chybí a autor nechává prostor dětem, jakým směrem se bude jejich barevná hra ubírat. Formát knihy je větší než A4 a tedy prostoru pro „akci“ je víc než dost. Rovněž stránky z pevného papíru jsou uzpůsobené snést téměř jakékoli výtvarné řádění. Tullet sází na pestré a syté barvy a jednoduché pokyny.

Tato „knížka na čmárání“ všechny malé výtvarníky také rozvíjí, dělá to však velmi nepozorovaně. Ať už u dětí pomáhá pěstovat lásku k estetičnu a výtvarnému umění, rozvíjet fantazii a kreativitu nebo budovat senzomotorickou koordinaci či jemnou motoriku ruky.

Mé dětské „já“ jásá nad tím, co pro děti autor připravil a ráda bych se nevázaně a bez servítků do barevné bitvy pustila. Mé dospělé a usedlejší „já“ zahanbeně přiznává, že bych si s některými úkoly snad ani nevěděla rady. Na trhu plném sešitů pro předškoláky a pracovních listů k nácviku všech možných dovedností vítám publikaci, u které budou slavit úspěch ze splněných úkolů bez rozdílu všechny děti.

Mgr. Markéta Boťánková, speciální pedagog - logoped

Knihu koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru