Prvňačka Ella a její kamarádi baví celou Evropu!

Knížka Ella ve škole je prvním dílem z humoristické série o prvňačce Elle, jejích kamarádech a společných bláznivých nápadech. Určena je především mladším školákům a ve všech evropských zemích, kde kniha vyšla, se stala bestsellerem. Dnes už má tato série, která stylem velmi připomíná Děti z Bullerbynu a vtipem a lyrikou dětského vypravěče Poláčkův styl, více jak dvacet dílů.

Ella chodí do první třídy a popisuje svůj život, běžné, každodenní příhody (příprava vánoční besídky, návštěva divadla, bláznový výlet do bazénu, problémy s panem učitelem apod.), ovšem velice humorně a vtipně. Ella ve škole je zkrátka knížka, u které se pobaví dítě i dospělý, který knihu předčítá. 

Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším.

Další dětské knihy od severských autorů z naší produkce: Piráti z Ledového moře, Vránova neobyčejná dobrodružství, Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho nebo Kocourek, který měl rád déšť.

Ukázka:

Pan učitel se chová divně

Já jsem Ella. Chodím do první třídy. Máme příjemnou třídu a příjemného pana učitele. Nebo jsme měli, protože pan učitel už není, co býval.

Dřív pan učitel vždycky mluvil rozumně. Dával spoustu domácích úkolů a nařizoval být zticha, když někdo v hodině hlučel. Pak se ale všechno změnilo. Jednoho dne si pan učitel spletl tabuli s židlí. Zapomněl nám dát domácí úkol a nevšiml si, že Tuukka a Samppa si celou hodinu vyměňovali obrázky hokejistů.

Potom přišel dopis. Samppa ho viděl, když šel do třídy pro míč. Učitel seděl za katedrou a dopis četl. Červenal se a třásly se mu ruce. Jakmile Samppu zpozoroval, schoval dopis do tašky a zvláštně se usmál. Ani Samppu nepokáral kvůli zabláceným botám.

Pan učitel je teď hrozně divný. My si myslíme, že ho vydírají. Přišla na to Hanna.

„To je vyděračský dopis,“ řekla, jakmile o dopise uslyšela.

„Jak to vyděračský?“ zeptal se Pate, který nikdy nic nechápe.

„Protože oběti vydírání jsou vždycky děsně roztržité. Chovají se podivně a dostávají dopisy,“ vysvětlovala Hanna.

„To pak vydírají i našeho tátu! Chová se podivně pokaždé, když dostane dopis z telefonního úřadu,“ mumlal Samppa.

„Ve vyděračských dopisech se vždycky požaduje, aby někdo přinesl o půlnoci do parku kufr plný peněz,“ mínil Tuukka, který ví všechno.

„Proč by pan učitel nosil peníze do parku?“ divil se Pate.

„Protože mu někdo sebral dítě jako rukojmí,“ řekl Tuukka.

„Pan učitel žádné dítě nemá,“ tvrdila Hanna.

„Tak mu unesli ženu,“ navrhoval Tuukka.

„Pan učitel není ženatý.“

Všem nám připadalo zvláštní, že pan učitel chce odnést do parku kufr plný peněz, ačkoli nemá ani dítě, ani ženu.

„Chudák pan učitel! Musíme mu pomoct,“ pronesla Hanna.

„Jenže jak?“ zeptal se Pate. Ale nikdo neuměl odpovědět.

Ani Tuukka, který obvykle ví všechno. Rozhodli jsme se, že počkáme.

* * *

Knížku koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru