Tři publikace k psychologii dítěte raného až mladšího věku

Populární „tři a dost“ by se nechalo říci o třech publikacích nakl. Portál k problematice dětské psychologie, protože přináší vše podstatné a tedy dostačující, co by měli rodiče a vychovatelé vědět o psychologii dítěte ranného, až mladšího školního věku. Jako takové tvoří jednotný komplex informací, který bychom mohli označit jako vše, co je nutné vědět o dětské psychice; umožňuje tak vhled do svérázného světa duše dítěte.

První z těchto tří knih je A. Bacusové První rok vašeho dítěte (2005, 159 str.). Přináší celkový pohled na toto kritické, protože tvárné, vývojové období dětské psychiky a je nezbytnou příručkou zejména pro matky, protože zahrnuje nejen informace o „péči o duši“, ale i o tělesné zdraví dítěte. Matky se zde dozví, kromě jiného, mnoho důležitého o kojení, koupání a hygieně dítěte, o jeho oblékání a výživě a ovšem také o jeho vitálních potřebách (jídle, spánku mazlení a dalších) a prvních duševních projevech, počínaje oním pověstným úsměvem, až po zvídavé vnímání okolí a první mluvní projevy. Ačkoli jsou tu podávány cenné rady především pro matky, mnoho poznatků je tu určeno i otcům a prarodičům, kteří se také podílejí na péči o dítě a jeho výchově v rodině.

Druhá kniha je v české literatuře ojedinělou publikací, neboť je to vlastně monografie nazvaná Neverbální komunikace dětí, kterou napsala G. Doherty-Sneddonová (2005, 197 str.). Kniha velmi podrobně mapuje terén, dosud jen obecně málo známý, plný dohadů i omylů v interpretaci takových elementárních prvků dětského chování, jako jsou gesta a mimika. O co tu jde vystihuje podtitul této neobyčejně zajímavé a poutavě napsané knihy: „Jak porozumět dítěti z jeho gest a mimiky“. Je to vlastně problematika vrozené signalizace vnitřních stavů, emocí a potřeb dítěte ranného věku, tedy téma prvních forem komunikace mezi dítětem a jeho sociálním okolím, vizuálním kontaktem počínaje a dotyky konče. Knihu uvítají opět především matky dětí ranného věku, protože jim umožňuje hlubší, chápavější vhled do oblasti sociálních podnětů a reakcí, pro vývoj dítěte tak důležitých.

Třetí knihou je Přehled vývoje dítěte od prenatálního období do 8 let a jejími autorkami jsou opět ženy, vysokoškolské učitelky vývojové psychologie K.E. Allenová a L.R. Marotzová (2002, 187 str.). Je to opět srozumitelný informační fundament, provázaný množstvím názorných kresebných ilustrací, který podává vše, co je podstatné pro poznání tělesného (zejména pohybového) a psychosociálního vývoje dítěte v daném vývojovém období.

prof. PhDr. Milan Nakonečný

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru