Knihy nejen pro vánoční (d)uši

Pro milovníky mluveného slova a literatury jsme ve spolupráci s Audiotékou a Tympanem připravili pět nových audioknih. Potěšíme jak děti, tak příznivce psychologie, spirituality či seberozvoje.

Jak si lidí hrají

Autorem první audioknihy Jak si lidé hrají je zakladatel transakční analýzy Eric Berne, titul načetl Miroslav Černý. Všichni hrajeme hry – sexuální, manželské, mocenské, soutěživé... Berne nás nechává porozumět tajným trikům a nevědomým manévrům, které jsou součástí našich důvěrných vztahů. Při poslechu audioknihy se určitě v nějaké hře poznáme a poznáme i naše partnery, rodiče, kolegy. Protože se některé věci a situace nemění, zůstává toto dílo téměř po padesáti letech od napsání stále aktuální a přínosné pro pochopení vztahů mezi lidmi a chování vlastní i ostatních.


Druhá audiokniha má název Lidé plánují, Bůh se směje. Newyorská rabínka Sherre Hirsch v ní dojemně, přesvědčivě a s humorem na mnoha příkladech z vlastní zkušenosti vypráví o cestě k Bohu, k pokoře a přijetí všech stránek života. Řešením je nalezení „božské jiskry“, tj. Božího úmyslu v sobě, a její udržování. Kniha je zajímavá i autentickým zachycením prostředí, v němž žijí newyorští Židé, a krátkými, zábavnými příběhy o chasidských mudrcích. Poslechnout si ji můžete v podání Nadi Konvalinkové.


Strašidelná chůva Bára Štěpánová

Třetí v pořadí je pohádková audiokniha Strašidelná chůva, kterou pro děti a mládež napsala finská spisovatelka Tuutikki Tolonen. Vypráví příběh obyčejné současné rodiny, jejíž život se nečekaně obrátí vzhůru nohama, když maminka vyhraje v loterii zájezd do Laponska a organizátor slíbí i chůvu, která se po tu dobu postará o děti. Místo chůvy se však objeví ve dveřích chlupaté, špinavé a páchnoucí strašidlo, co sice nejí maso – čili zřejmě tedy ani děti – ale jinak je na první pohled docela děsivé. Zábavná, lehce strašidelná knížka v sobě spojuje to nejlepší z Roalda Dahla a Astrid Lindgrenové. Autorce se podařilo vytvořit okouzlující svět, ve kterém takřka nic není nemožné. Vtipný text je určen dětem od 8 do 12 let. Audioknihu delší než sedm hodin načetla Bára Štěpánová.


Čtvrtým přírůstkem do naší audiosekce je kniha švédské spisovatelky Fridy Nilsson Gorila a já. Titul oceněný Zlatou stuhou a dramatizovaný v projektu LiStOVáNí je určen čtenářům od 10 do 12 let. Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Jonna, která žije v dětském domově. Ředitelka ji nemá ráda a ochotně ji předá k adopci děsivé Gorile, která do domova jednoho dne přijede v otlučeném Volvu. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu. Jonna se nejprve Gorily bojí, myslí si, že ji chce sníst, ale postupně se s ní spřátelí. Ukáže se, že Gorila – mimochodem horlivá čtenářka, jejíž nejoblíbenější knihou je Oliver Twist – sice žije v nepředstavitelném nepořádku, ale dokáže Jonně poskytnout lásku a pocit bezpečí, které jí v dětském domově chyběly. Gorile, Jonně a ostatním propůjčila hlas Martha Issová

Poslední novinka promlouvá hlasem Martina Stránského v knize Mariana Jelínka a Kamily Jetmarové Neztraťte motivaci v době blahobytu. Co pak lze v našich životech považovat za úspěch? K čemu máme motivovat, vést, inspirovat mladé lidi a včetně sebe samých? Je možné si hédonicky užívat hojnosti, a zároveň být vnitřně šťastní? Jak snížit negativní dopady nadbytku (v psychologii často používáme termín „nemoci blahobytu“), jako například problematiku sebevražd, vzrůstající spotřebu psychofarmak, zvyšující se existenciální vakuum, psychickou entropii, ztrátu smyslu, syndrom vyhoření…? Inspirativní čtení pro každého moderního člověka.


Audioknihy si můžete objednat přímo v e-shopu Portálu, zakoupit a odnést z jednoho z našich knihkupectví (Klapkova nebo Jindřišská ulice v Praze), tituly Strašidelná chůva, Neztraťte motivaci v době blahobytu a Lidé plánují, Bůh se směje najdete na Audiotéce.

Pokud přeci jen dáváte přednost vůni papíru a vlastní četbě, knížky Jak si lidé hrají, Lidé plánují, Bůh se směje a Strašidelnou chůvu si můžete v tištěné podobě koupit na našem e-shopu.

Související články

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru