Jak drak Ajdar proměnil jedno království

Originální pohádkový příběh o statečné Matyldě, podivném zemětřesení a draku Ajdarovi potěší svými ilustracemi i dějem čtenáře všech věkových kategorií, i když je určen nejmenším dětem.

Ajdar Koupit na e‑shopu

Vtipný příběh s ekologickým přesahem Ajdar nakreslila a napsala Marjane Satrapi, autorka proslulého komiksu Persopolis. 

V jednom barevném království si všichni šťastně a spokojeně žili. Jednoho dne ale nastalo zemětřesení, které vše promíchalo a změnilo. Pan král má najednou tři oči a ostatní lidé na tom nejsou o moc lépe, někomu chybí hlava, jiný má naopak dvě, zkrátka všechno se přeskládalo k nepoznání. I zvířata se různě spojila a vznikli tvorové, které ani v zoo nikdy nikdo neviděl – býkovýr, hadoryba, krávkočka, rybžiraf … 

Jediná Matylda, která v době zemětřesení zrovna skákala přes švihadlo a byla právě ve vzduchu, se nezměnila. Pan král ji proto vyslal do jádra Země, kde sídlí drak Ajdar, který zemětřesení způsobil. A statečná Matylda šla, cestou potkala různé bytosti – démona Diva, džina, čarodějnici a další prapodivné tvory. A protože uměla všem pomoci s jejich trápeními, dostala se nakonec až k samotnému Ajdarovi. Byl mnohem méně děsivý, něž jak si ho představovala. Zemětřesení způsobil, protože trpí pekelnými bolestmi a má celou páteř zkroucenou od vrtů, které lidé do Země vrážejí. Protože Matylda byla nejen statečné, ale také důvtipná a šikovná, pomohla Ajdarovi páteř narovnat. Vyléčený Ajdar poskočil radostí, Země se opět zatřásla a vše zas bylo, jak má být.

Ukázka:

Kouzelné komiksové vyprávění, které česky vychází podruhé, ukazuje, že všichni máme sílu něco udělat. A to i když jsme malí a slabí. A že ne všechny bytosti jsou tak zlé, jak vypadají a že za zlobou se může skrývat utrpení. 

Z francouzského originálu Ajdar přeložila Petra Diestlerová.

Marjane Satrapi je v Íránu narozená francouzská komiksová kreslířka, ilustrátorka, režisérka animovaných filmů a autorka dětských knih. Její Persepolis je první íránský komiks všech dob, i když vznikl ve Francii.

Knihu Ajdar můžete koupit na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru