Jak vychovat dobrého člověka díky všímavému rodičovství

Chcete místo vystresovaného rodiče být laskavým a sebevědomým rodičem, který je ukotvený, klidný a zdatný? Nástroje, které autorka v knize shromáždila a pomohly stovkám rodičů vybudovat si s dětmi laskavý vztah založený na spolupráci, pomohou i vám.

Jak vychovat dobrého člověka

Autorka ve své knize plné příběhů ze života vede k tomu, abychom nesahali hned po první výchovné intervenci.

Kniha JAK VYCHOVAT DOBRÉHO ČLOVĚKA vám pomůže provádět rozvážnější interakce s vaším dítětem. Naučíte se dovedně komunikovat – tak, aby dítě s vámi doopravdy chtělo spolupracovat. Naučíte se zvládat své spouštěče, abyste dítěti mohli ukázat, jak může zvládnout své velké emoce. Zjistíte, jak žít to, co chcete, aby se vaše děti naučily.

První část pojednává o základní práci, kterou můžete provádět sami, abyste zklidnili svou reaktivitu. Osvojíte si praxi mindfulness (všímavosti). Pomůže vám zmírnit stresovou reakci a rozvíjet soucítění. Poté si uvědomíte vlastní příběh a zjistíte, co ve vás spouští stresovou reakci. Následuje soucit se sebou (sebesoucit) jako postoj, který je nezbytný pro pozitivní změnu. První část zakončíte velmi důležitou dovedností – péčí o obtížné emoce.

Máma v pohodě - titul o sebepéči

Druhá polovina je věnována dovedné komunikaci a budování domácí pohody. Osvojíte si komunikační dovednosti, které přispějí k lepší spolupráci vašeho dítěte a ke zlepšení vztahů. Zjistíte, jak naslouchat, abyste dítěti pomohli vyřešit jeho problémy a zlepšili váš vztah. Naučíte se vyjadřovat tak, abyste v dítěti nevyvolávali tak velký vzdor. Zjistíte, jak bez pohrůžek řešit problémy, aby byly uspokojeny potřeby všech (i vaše!). Nakonec si osvojíte postupy a návyky potřebné pro podporu nové domácnosti, kde vládne klid a pohoda.

Avšak tato kniha vyžaduje vaše zapojení, jestliže máte docílit nějaké smysluplné změny.

Nejspíš jste si již uvědomili, že děti obvykle nerady dělají to, co jim říkáme, ale skvěle dělají to, co děláme. 

Ukázka:

C V I Č E N Í: Vytvořte si plán, jak méně křičet

Naplánujte si svou ideální reakci na náročnou situaci s dítětem.

Jestliže si své volby předem promyslíte, značně se zvýší pravděpodobnost, že situaci úspěšně zvládnete, až budete rozhněvaní. Z uvedeného seznamu si zvolte reakce, které vám vyhovují, a potom si sestavte plán. 

Zapište si ho do Deníku nebo si ho vyvěste na praktickém místě.

  • Řekněte si, že jste v bezpečí: „Není to nic naléhavého. To zvládnu.“
  • Vytvořte si mantru. Připomeňte si, že se můžete rozhodnout zachovat klid. Užitečné jsou například tyto mantry:

         „Jsem nindža máma.“

         „Když děti začnou řvát, já se zklidním.“

         „Klidná voda.“

         „Volím klid.“

         „Dej si pohov, uvolni se, usmívej se.“

         „To přejde. Dýchej.“

         „Prostě buď laskavý/laskavá.“

        „Je to takové, jaké to je.“

  • Dejte si pauzu. Pokud víte, že to nedáte, a už vám začínají téct nervy, odložte miminko nebo batole na bezpečné místo, například do dětské postýlky nebo do ohrádky, a na pár minut se vzdalte.
  • Dech 5 : 8Při nádechu napočítejte do pěti. Při výdechu napočítejte do osmi. (Viz předchozí cvičení.)
  • Několikrát si povzdychněte. Vzdychání přináší úlevu a uvolnění. Nejméně pětkrát či šestkrát zopakujte.
  • „Klid, mír, úsměv, uvolnění.“ Tuto říkanku využijte k uvědomělému dýchání. Při nádechu si pomyslete „klid“, při výdechu přivítejte „mír“. Při nádechu si pomyslete „úsměv“ a při výdechu si řekněte „uvolnění“.
  • Uvědomělá chůze. Kráčejte pomalu a rozvážně. Dýchejte a zbavujte se hněvu a frustrace. S nádechem došlápněte na jednu nohu, s výdechem došlápněte na druhou. Uvědoměle kráčejte, abyste uvolnili napětí v těle.
  • Uvažujte jako učitel. Neberte zlobení osobně. Berte ho jako příležitost k učení. Zeptejte se sami sebe: v čem se moje dítě potřebuje poučit a jak ho to můžu naučit?
  • Místo křiku šeptejte. Je téměř nemožné znít rozhněvaně, když šeptáte. A třeba vám to pomůže, abyste v dané situaci našli svůj smysl pro humor.
  • Mluvte legračním hlasem nebo zahrajte nějakou postavu. Staňte se robotem a věnujte tomu veškerou energii!
  • Zatínejte a povolujte svaly. Pomůže vám to se zklidnit.
  • Zaujměte jógovou pozici dítěte. (Balásana – viz návod Zaujměte uklidňující polohu v této kapitole.)
  • Počkejte deset minut – nebo čtyřiadvacet hodin. Je v pořádku, když počkáte deset minut, nebo dokonce až do druhého dne, a teprve potom si s dítětem promluvíte o nevhodném chování.
  • Požádejte o pomoc druhého dospělého. Opusťte situaci, abyste se mohli uklidnit.

Ale já chci tohle, mami -  nenásilná komunikace pro rodiče


Možná vám zpočátku bude nepříjemné tyto nástroje používat, dokud se s nimi neobeznámíte. Dovolte si „předstírat, dokud to nezvládnete“, protože během procvičování si budete v mozku vytvářet nové nervové dráhy. Pamatujte, co procvičujete, to sílí!

Z anglického originálu Raising good humans ... přeložila Eva Klimentová.


Hunter Clarke-Fields je lektorkou mindfulness. Moderuje populární podcast Mindful Mama a vytvořila kurz všímavého rodičovství. Pomáhá rodičům zavést do výchovy vlídnost a laskavost. Má dvě dcery, které její rodičovský přístup vystavují každodenním výzvám.

Knihu Jak vychovat dobrého člověka koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru