Metodou „mindfulness“ proti přejídání, aneb 50 způsobů, jak se uklidnit bez jídla

Koupit si sušenku nebo čokoládu, otevřít si chipsy nebo rovnou „vyluxovat“ ledničku, i když člověk vůbec nemá hlad a vzápětí si to bude vyčítat? Pro mnoho lidí je to obvyklý způsob, jak se vypořádávat se stresem, špatnými, anebo i dobrými, ale silnými emocemi. Pokud je to i váš problém, máme pro vás pomoc: naši novinku Jak se uklidnit bez jídla.


50 cvičení, jak se uklidnit bez jídla,  susan albersUklidňování jídlem se většinou označuje jako stresové nebo emoční přejídání. Jedná se o situace, kdy jíme hlavně proto, abychom odbourali stres, úplně vypnuli, zlepšili si náladu, určité pocity prodloužili, jiné zmírnili nebo se jim vyhnuli. Při stresovém přejídání se snažíme zbavit nervozity nebo pocitu, že je toho na nás moc. O emočním přejídání mluvíme, když jídlem nereagujeme na hlad, ale na nejrůznější jiné pocity, a to i příjemné, jako je radost nebo překvapení. Ano, tak to skutečně je. I pozitivní emoce mohou vést k přejídání. Někdy jíme proto, že se při jídle cítíme dobře a nechceme, aby to skončilo.

Kniha vysvětluje, proč se necháváme chytit do této pasti a hledáme útěchu v jídle. Zabývá se některými důvody, proč je emoční přejídání tak lákavé a uklidňující. Při četbě budete podrobně zkoumat vlastní emoční přejídání, abyste nad ním dokázali zvítězit. Dostane se vám také různých praktických rad, jak se ho zbavit. V podstatě platí, že pokud chcete jídlo jako hlavní zdroj uklidnění eliminovat, musíte ho nahradit něčím, co vám poslouží stejně dobře. Kniha obsahuje padesát návodů a technik, jak toho dosáhnout. Rady a postupy v úvodních kapitolách vycházejí z techniky všímavosti (v angličtině mindfulness), což je klinicky uznávaný způsob uklidňování a uvolňování těla i mysli. Osvojíte si také všímavé techniky pro zvládání náročných situací, díky nimž budete schopni tlumit emoce. Jednoduše řešeno, všímavost je schopnost být duchem přítomný. Pokud si skutečně uvědomujete, co prožíváte, a za své pocity se neodsuzujete, pak se umíte zdravým způsobem vyrovnat se všemi obtížemi, na něž se snažíte při jídle zapomenout. Dejte sbohem uklidňování jídlem a začněte v boji s emočním přejídáním používat vlastní mozek a tělo!

Mohlo by vás zajímat: Sladká droga - zbavte se závislosti na cukru

Metody, které se v knize popisují, ale pomohou i těm, kteří s emočním přejídáním problém nemají. Jde o postupy, myšlenky a cvičení, díky kterým se kdokoliv může stát psychicky odolnější a vyrovnanější, i když se vůbec nikdy nepřejídal!

Knihu koupíte na našem e-shopu.

Ukázka

10. Konec hry na schovávanou

Říkám tomu hypnóza jídlem. Upadám do ní, když se přejím. Jídlo je taková narkóza pro emoce, přenáší mě někam, kde nic necítím. Naposledy jsem začala jíst před několika dny, protože jsem se nedokázala vyrovnat s tím, že mě strašně naštval a zklamal přítel. Neměla jsem radost z toho, jak mi je, a zároveň jsem si nechtěla připustit, že přítel není slušný člověk. Kdybych měla odvahu podívat se pravdě do očí, okamžitě bych se s ním rozešla. Takhle jsem přibrala víc než kilo a teď je mi ještě hůř.
- MARIANA

Co je skutečným jádrem emočního přejídání? Snaha zbavit se jídlem ošklivých pocitů naznačuje, že na tom, jak se cítíme, je pro nás něco nepřijatelného. Nechceme, aby nám bylo mizerně, a jsme přesvědčeni, že takový stav nedokážeme dlouho vydržet. Jídlo je způsobem, jak před vlastními pocity utéci tím, že se chvíli zabývá něčím jiným (Heatherton a Baumeister 1991). Těžko si můžete vyčítat, že se uchylujete k něčemu, co vám tak výborně pomáhá a poskytuje dočasnou úlevu od negativních emocí a celkové nepohody. Co kdybyste ale zapracovali na své schopnosti nelibé pocity snášet?

Mohlo by vás zajímat: Stačí jen málo, abyste se cítili lépe.

Místo zahánění nepříjemných pocitů jídlem možná dokážete přijmout skutečnost, že se necítíte dobře, a nějakou dobu s ní žít. Pociťovat občas vztek, zklamání či napětí je normální. Postup, kdy se s negativními emocemi učíme žít a nezaháníme je jídlem, se označuje jako radikální přijetí. Jednoduše řečeno, jde o to, že se plně zaměříme na to, jaké věci jsou, a ne jaké bychom chtěli, aby byly. Znamená to danou situaci přijmout a nesnažit se ji měnit nebo s ní bojovat. Je to také velmi stará metoda, jak se vyrovnávat s nežádoucími emocemi.

Emoční přejídání je v mnoha směrech pravým opakem radikálního přijetí. Jídlem se snažíte utěšit a nepěkné pocity potlačit, protože se odmítáte smířit s tím, že je zažíváte. Přijmout určitou situaci neznamená, že s ní souhlasíte nebo ji omlouváte. Když jste například nervozitou celí bez sebe, sotva z toho máte radost nebo tenhle stav považujete za něco přínosného. Je to ale realita. Když přestanete bojovat proti svým skutečným pocitům, přijdete na smysluplnější postupy, jak emočně náročné situace zvládat. Vytvoříte si nějaký plán a nebudete se užírat tím, jak je nespravedlivé, že cítíte, co cítíte. Cesta k radikálnímu přijetí situace rozhodně není snadná. Přesto stojí za to pokusit se k takovému postoji dospět.

SEBEUKLIDŇOVACÍ TECHNIKA

Přijetí emočního přejídání

Až pocítíte naléhavou potřebu zajídat nepříjemné pocity, opakujte si pro sebe následující věty. Budete-li chtít, můžete přidat i své vlastní.

  • Bez výhrad se přijímám.
  • Přijímám, že s mými emocemi je to jako na horské dráze – někdy jsem dole, jindy nahoře.
  • Přijímám, že mě láká uklidňovat se jídlem.
  • Přijímám, že nejsem bez chyb a že se mi někdy něco nepovede.
  • Přijímám, že s touhle bolestí můžu žít a nemusím se obluzovat jídlem.
  • Přijímám skutečnost, že své pocity nemůžu změnit.
  • Smiřuji se s tímhle pocitem a budu se snažit hledat zdravé a bezpečné způsoby uklidňování.

Knihu koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru