Ten, kdo jiným jámu kopá. Ze školní práce vznikl skvělý český gamebook

Hrobník na Divokém západě je vysněné povolání, a pokud ne, stejně ho zkuste. Ochutnejte zmrzlinu ze sleďů a vybojujte krvavé bitvy s indiány i úředníky. Ten, kdo jiným jámu kopá je gamebook pro ty, kdo milují cylindry na hlavě a morbidně poetický humor.


Hlavní aktér Jáchym Ringer je Ten, kdo jiným jámu kopá. Prostě hrobník na Divokém západě a spolu s ním objevíte napůl hru, napůl knihu – gamebook. Podle vašich rozhodnutí se bude příběh odvíjet. Když se Jáchym rozhodne zapsat do státního registru hrobníků, bude jen na vás, zda zrovna u sebe bude mít lopatu či ne.


Městečko Black Bridge City a hrobníka Jáchyma mají na svědomí tři autoři. Na začátku byla Julie Opletalová, studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Zadání „interaktivní kniha“ pojala po svém a spolu s Janem Holanem a Martinem Bartůňkem vytvořili neotřelý český gamebook.

Úspěšnější než obepisování nakladatelství byla kampaň na Startovači, kde se vybralo 55 000,-  a která autorům pomohla projekt zviditelnit. Nakladatelství Portál souhlasilo s vydáním, další nakladatelství pomohla s propagací. Ale tím to nekončí. Všichni autoři pracují na deskové hře na podobné motivy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ztratily se vám děti v Praze? S naším gamebookem je najdete.

Čím je kniha jiná než ostatní gamebooky? Originální humor, jak sami autoři říkají, inspirovaný Monthy Pythony, Červeným trpaslíkem nebo Stopařovým průvodcem po galaxii. Tak honem do Black Bridge City a nepohřběte hrobníka!

Jan Holan je studentem IT fakulty ČVUT v Dejvicích. Rád čte fantastiku všeho druhu, věnuje se larpům a je kreativní všemi možnými bizarními způsoby. 

Martin Bartůněk je v poslední fázi studia ekonomické analýzy na VŠE v Praze, kromě toho se ale věnuje i sportu Chanbara, ve kterém reprezentuje Českou republiku.

Knihu ilustrovala Julie Opletalová, která studuje ilustraci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, ve své bakalářské práci se věnovala deskové hře.

Ukázky:

Ten, kdo jiným jámu kopá koupíte na našem e-shopu


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru