Čtení pro dcery, kterým jejich matky nebyly schopné dát lásku

Náš vztah k matce se rodí současně s naším vstupem do světa. Poprvé v životě se nadechneme a projevíme svou počáteční, závislou lidskou touhu po ochraně a lásce, kterou nám má dopřát matka. Ne všechny matky jsou toho ale schopny.


Mateřství je ve většině kultur posvátná instituce, a proto se o ní obecně nemluví negativně. Kniha Budu vůbec někdy dost dobrá? je určena dcerám matek, které se chovaly sobecky a soustředily se jen na sebe. Nabízí dcerám pomocnou ruku k tomu, aby překonaly to, co se jim dělo, a dokázaly změnit svůj život.


Narcistické matky své dcery učí, že láska není bezpodmínečná, že ji dostanou pouze tehdy, když se chovají tak, jak se od nich očekává. Jako dospělé pak tyto dcery mají problém s překonáním pocitu nedostatečnosti, zklamání, emoční prázdnoty a smutku. Utíkají se pak do nezdravých vztahů, mívají sklon k perfekcionismu a neadekvátní sebekritice. 

Kniha je rozdělena do tří částí, které odpovídají přístupu autorky k psychoterapii. První část vysvětluje problém mateřského narcismu, druhá ukazuje dopad tohoto problému, jeho mnohé důsledky a to, jak si pohrává s životy dcer. Třetí část je mapa cesty k uzdravení.

Ukázka:

Mohla by vás také zajímat kniha O matkách a dcerách.


Titul Budu vůbec někdy dost dobrá? ukáže dcerám, jak rozpoznat vlastní zkušenost s mateřským narcismem a jeho dopady na celý život. Také jim pomůže zjistit, zda dcery samy převzaly verbální i neverbální poselství svých matek a zda se s nimi ztotožnily. Autorka je navede na cestu, kde budou mít kontrolu nad svým životem a nastolí ve vztahu se svou matkou jasné a zdravé hranice. 



Karyl McBride, Ph.D., je manželskou a rodinnou poradkyní, specializuje se na léčení traumatu a je uznávanou odbornicí v oblasti narcismu. Má více než dvacetiletou praxi s prací s ženami, které prošly touto zkušeností, a pomáhá jim odhalit, jak tato zkušenost poznamenala jejich emoční život, a také vytvořit si vlastní program, který jim pomůže ochránit se před vlivy minulosti, rozhodovat se a přivést je k zotavení zranění z osobní historie. 


Knihu Budu vůbec někdy dost dobrá? koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru