Lidé plánují, Bůh se směje. Odlehčeně o spiritualitě od newyorské rabínky.

Ne vždy vše dopadne podle našich plánů a představ - vlastně asi vždy se realita více či méně od našich plánů liší. Umět se vyrovnat s tím, že se život nevyvíjí podle našich představ, je proto velmi zásadní dovedností. Newyorská rabínka Sherre Hirsch v této knize představuje deset kroků, které vám mohou pomoci posunout se k pravdivému životu, nalézt vlastní cestu k Bohu a nacházet obecný smysl v životních událostech - i když to nejsou události, které jsme si naplánovali.

Sherre Hirsch, Lidé plánují, Bůh se směje, člověk míní, pán Bůh měníJidiš přísloví „Člověk plánuje, Bůh se směje“ - či jemu podobné „Člověk míní, pán Bůh mění“, známe jistě všichni a všichni také víme, jak je pravdivé. Všichni spřádáme plány, v každé životní fázi si představujeme, jakými lidmi budeme, až „dospějeme do cíle“. Jenže často když tam dospějeme, je všechno trochu jinak. Život se neodvíjí podle našeho očekávání, neřídí se našimi plány. Občas dokonce nabere přesně opačný směr. Často nám pak připadá, že jsme selhali. Že nejsme tím, kým jsme původně chtěli být. 

Sherre Hirsch nabízí ve své knize deset kroků pro osobní růst všem, kteří pochybují o tom, zda s darem, kterým je život, nakládají smysluplně. V deseti kapitolách dojemně, s humorem a velmi přesvědčivě vypráví o vlastní cestě k Bohu k pokoře a přijetí všech stránek života. 

Sherre Hirsch, rabínka, Lidé plánují, Bůh se smějeSherre Hirsch je mediálně velmi známá americká rabínka, spisovatelka a spirituální koučka. Napsala ještě další knihu: Jak se vypořádat s životními změnami a žít bez strachu a výčitek svědomí (2015).
Její stránky můžete navštívit zde.

Kniha je zajímavá i autentickým zachycením prostředí, v němž žijí newyorští Židé, a krátkými, zábavnými příběhy o chasidských mudrcích.


Ukázka:


Rozmluvy ve vlastní řeči


Najděte si pro rozmlouvání s Bohem vlastní řeč. Můžete zvolit vzletná a poetická slova, nebo můžete jít rovnou k věci. Můžete zpívat, šeptat, křičet, ječet nebo se smát. Můžete k němu mluvit o samotě, ve společnosti, na pláži, na józe, v dopravním prostředku, v restauraci i ve sprše. Bůh Mojžíše oslovil na hoře Sinaj, protože to byla nejmenší a nejbezvýznamnější hora ze všech.

Řeč je osobní záležitost. Buddhisté hovoří mlčky, chasidé hlučně. Pokud jste v Jeruzalémě, můžete nechat vzkaz ve Zdi nářků. A ano, s Bohem můžete rozmlouvat dokonce i v kostele nebo v synagoze. Bůh vás uslyší odevšad.

Nemusíte používat slova. Baal Šem Tov, židovský mystik a rabín, který založil chasidské hnutí, řekl: „Poznejte ho všemi dostupnými způsoby.“ K Bohu můžeme promlouvat slzami, smíchem, vášní, myšlenkami. Člověk při tom může meditovat, tancovat, plavat, chodit.

Když Abraham Joshua Heschel kráčel vedle Martina Luthera Kinga mladšího, prohlásil, že se jeho „nohy modlily“. Jedna z mých věřících mi řekla, že promluvila s Bohem prostřednictvím narození svého prvního dítěte.

Mohlo by vás také zajímat: Harold S. Kushner - Aby měl život smysl

Všichni jsme slyšeli klišé „Tisícikilometrová pouť začíná prvním krůčkem“. To znamená, že dieta začíná prvním grapefruitem. Vztah začíná prvním pozdravením. Jakmile za sebou máte konverzační témata, začíná opravdový rozhovor. Postupně si vytvoříte společnou řeč. Mně s manželem stačí podívat se na sebe přes stůl a okamžitě víme, co si ten druhý myslí. S Bohem je to stejné: časem si vytvoříte vlastní mluvu.

S tímto Bohem není třeba nic opravovat. Žádné korektury, kontrola pravopisu, škrtání. Takový vztah nemůžete mít s nikým jiným. Ani s manželem, před nímž údajně nemáte žádná tajemství. Manželovi nicméně nebudete říkat věci, o nichž víte, že raní jeho city. A vážně musí vědět o každých nových botách? U Boha se o city nikdy strachovat nemusíte. A nových bot už si všiml.

Takže teď, když váš Bůh získal určitou podobu – může být moudrý jako Gándhí, obětavý jako Matka Tereza, charismatický jako Martin Luther King, pohledný jako James Bond a nápomocný jako Oprah Winfrey nebo oblíbený učitel –, jste mu připraveni naslouchat, uslyšet, co vám říká.

Knihu můžete koupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru