Fi a Flo skloňují podstatná jména

Když si jednou malý (Kdo? Co?) František prohlíží třpytivý (Koho? Co?) knoflík od (Koho? Čeho?) prababičky, vykouknou z něj dvě malé hlavičky. Fi a Flo, dvě malé bytosti z planety Narpisel, přiletěly v knoflíku (Ke komu? K čemu?) k Frantovi na planetu Zemi. Vypráví mu (O kom? O čem?) o své planetě a Franta jim zase ukazuje všechno, co je zajímá na té naší. A při tom si všichni, společně (S kým? S čím?) se čtenářem, procvičují skloňování podstatných jmen. (Oslovujeme, voláme) Fi! Flo! Franto! Teď už si to jistě budete všechno pamatovat!

null Koupit na e‑shopu

Po knize Výři nesýčkují, kde se autorská dvojice Lenka Zemanová (text) a Michaela Bergmannová (ilustrace) věnovala vyjmenovaným slovům, a po Strastech zkoušeného Standy, ve které se autorky blíže podívaly na psaní předpon S a Z, tu máme jejich třetí společnou knihu – Fi a Flo,  s podtitulem Vědecký i fantastický příběh o skloňování podstatných jmen. Příběh o Frantovi a jedné mimozemské návštěvě je rozdělen do čtrnácti kapitol, v každé z nich si procvičíme skloňování podle jednoho ze vzorů podstatných jmen. Tvary slov jsou v textu zvýrazněny a v těsné blízkosti je doplňují ilustrace obsahující příslušné pádové otázky. Na konci každé kapitoly je pak tabulka vzoru se všemi jeho tvary, pro každý pád jednotného i množného čísla. 

Mohlo by se vám také líbit: Výři nesýčkují, Strasti zkoušeného Standy nebo Zábavný pravopis

Ve druhé části knihy najde čtenář přehledné shrnutí celé problematiky určování mluvnických kategorií podstatných jmen, podrobný výklad, tabulky vzorů i nejčastější odchylky od pravidelného skloňování. A na závěr je tento vědecký a fantastický příběh ve zkratce převyprávěn ještě jednou, v podobě doplňovačky a cvičení, které prověří nabyté znalosti.


Ukázka z knihy:

Lenka Zemanová je spisovatelka a pedagožka. Pracuje jako asistentka pro nadané děti v ZŠ sv. Voršily v Praze. V Portálu vydala kromě jazykovědných příběhů Výři nesýčkují a Strasti zkoušeného Standy i knížku Madlenka a brejličky - o tom, jak brejličky změní pohled malého člověka na svět kolem něj.
Michaela Bergmannová (na fotografii) je absolventka katedry animace a multimediální tvorby na FAMU. Zabývá se kreslenou animací, tvorbou pro děti. Vedle Portálu spolupracuje i s časopisy Sluníčko a Puntík. V České televizi vytvořila a režírovala seriál pro nejmenší diváky Moje zahrádka (2016).

Knížku Fi a Flo, Vědecký i fantastický příběh o skloňování podstatných jmen můžete zakoupit na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru