Sužují vás předpony s- a z-? Neztrácejte hlavu, Standa vám pomůže!

Český pravopis skrývá spoustu záludností, které nám všem na základní škole způsobovaly různé strasti – a občas nás sužují i dlouho poté. Jako třeba předpony s-, z- a vz-. Na jejich správné zvládnutí se zaměřuje naše nová kniha pro školní děti Strasti zkoušeného Standy.

Strasti zkoušného Standy

V první části knihy se seznamujeme se strastmi školáka Standy a jeho nové kamarádky Stáni. Krátký příběh ale slouží především k tomu, aby bylo možné uvést množství slov s předponami s-, z- a vz- v kontextu a souvislém textu. Ve druhé polovině knihy Strasti zkoušeného Standy následuje jednoduchý a bohatě ilustrovaný výklad pravidel, podle kterých se umisťování předpon řídí, a také seznam nejzrádnějších dvojic, trojic i čtveřic slov. Na konci je pak dlouhý „diktát“ či lépe řečeno doplňovačka, kde si mohou čtenáři nově nabyté zkušenosti vyzkoušet. A pro ty, kteří potřebují jen rychlou pomoc, je na předsádce „kouzelný předponostroj“, který rychle poradí nejzákladnější pravidla.

Fi a FloKniha Fi a Flo od stejných autorek se zabývá skloňováním podstatných jmen.


Kniha navazuje na dřívější titul téže autorské dvojice, Lenky Zemanové a ilustrátorky Michaely Bergmannové, Výři nesýčkují, který podobným způsobem pojednával o vyjmenovaných slovech.


Ukázka:



Lenka Zemanová je učitelka a autorka knih Madlenka a brejličky, Výři nesýčkují a Fi a Flo.

Michaela Bergmannová ilustrovala řadu knih Portálu, například Logopedické pohádky, V zoo není žádná nuda, Po stopách Karla IV. nebo Po stopách baroka v Čechách.

Knihu koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru