Čeho před smrtí nejvíce litujeme jako audiokniha

Vydavatelství Tympanum společně s Nakladatelstvím Portál vydává audioknihu bestselleru Čeho před smrtí nejvíce litujeme. Svůj hlas knize propůjčila herečka Jana Štvrtecká.


Kniha Čeho před smrtí nejvíce litujeme čerpá z osobní zkušenosti Bronnie Ware, autorky, která několik let působila v paliativní péči. Setkání s lidmi, jimž perspektiva blízké smrti naléhavě otevřela palčivá osobní témata a možná trochu pozapomenuté hodnoty, proměnila i její vlastní život. Rozhovory s umírajícími naznačily několik hlavních směrů lítosti – kéž bych měl odvahu žít opravdu podle sebe, ne podle očekávání druhých, kéž bych tolik nepracoval, kéž bych měl odvahu vyjádřit své city, kéž bych si udržel vztahy se svými přáteli, kéž bych si dovolil být šťastnější…

Opustit práci v bance bylo mým skokem do neznáma - rozhovor s Bronnie Ware


audiokniha čeho před smrtí nejvíce litujeme jana štvrteckáAudioknihu namluvila herečka Jana Štvrtecká, členka činohry Národního divadla Brno. Mezi její oblíbené spisovatele patří Haruki Murakami nebo Michael Cunnigham. Působí jako pedagožka na Divadelní fakultě JAMU, kde vyučuje techniku jevištní mluvy a umělecký přednes. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, dvakrát byla nominována na cenu v anketě Neviditelný herec. V roce 2016 obdržela dabingovou cenu Františka Filipovského za roli Vandy ve filmu Venuše v kožichu. Pravidelně každý týden načítá komentáře k televiznímu pořadu Autosalon. Pro Tympanum načetla audioknihu Lorny Byrneové Schody do nebe.

V kavárně Cesta domů se při křtu audioknihy potkaly herečka Jana Štvrtecká a kmotra knihy Anna Krutská, zdravotní sestra domácího hospice Cesty domů. „Při nahrávání jsem měla momenty, kdy na mě byl text tak intenzívní, že jsem si musela dát pauzu. Ne, že bych prožívala totéž, co lidé v knize, ale témata se mnou rezonovala opravdu do hloubky,“ vyprávěla Jana Štvrtecká, která díky své profesi herečky zažívá často hluboké emoce spojené s vypjatými stavy. Podobně vnímá zkušenost doprovázení umírajících i Anna Krutská: „Na škole nám říkali, hlavně nenavazovat vztah s pacienty. Ale tahle práce se nedá dělat jinak, než se s lidmi vztah máte, prožíváte ho a jste vlastně velmi intimně součástí jejich životní cesty. Myslím, že ani po letech práce v paliativní péči nemám nějaký správný recept, jak si dát odstup, aby se vás určité věci nedotýkaly. Možná to ani dost dobře nejde.“

Audioknihu Čeho před smrtí nejvíce litujeme koupíte na našem e-shopu.




Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru