Příběhy z amazonského pralesa pro děti

Amazonie je země exotických zvířat a rozhlehlá oblast zasahující devět států včetně Guayany. Z ní pochází autor knihy Patrick M. Agot, jehož příběhy pro děti ilustroval český přírodovědec, malíř, grafik a ilustrátor Jan Dungel.


jan dungel ilsutrac epatrick agot amazonie příběhy z amazonského pralesa kniha pro děti„Divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí v tropické Jižní Americe maluji již od roku 1992. Všechny kresby vznikly na základě pozorování a blízkých setkání s těmito zvířaty. Mnohá z nich opakovaně potkávám na stejných místech a tak je „osobně“ znám již několik let.“ Téměř třicet let cestuje po Jižní Americe a maluje a kreslí zvířata v jejich přirozeném prostředí. Řeč je o Janu Dungelovi, který skloubil svou lásku k přírodě a umění v jedno. V knize určené dětem Příběhy z amazonského pralesa oživil zvířata promlouvající v příbězích blízkých bajkám a pradávným mýtům Amazonie. Potkáte se s dobrosrdečným starým Tapírem, Jaguárem či Kajmany a každý z nich nese příběh s poučením dotvořeným autentickými a přitom stále přívětivými ilustracemi. 

Chcete se potkat naživo s Janem Dungelem a poslechnout si jeho vyprávění nad obrazy a fotkami z Amazonie? Přijďte na Svět knihy 2019 9.5. od 11.50-13.00 do Autorského sálu.

Dokument o putování k Amazonce a Orinoku s Janem Dungelem Štětcem i mačetou je ke zhlédnutí v archivu České televize

Ukázka:




Autor příběhů Patrick M. Agot pochází z francouzské Guyany a vydal např. Mythes et Legendes d’Amazonie (Mýty a legendy Amazonie).

Jaguárova proměna

Král Jaguár, který obdržel zjevení božské Prozřetelnosti, se rozhodl, že se stane civilizovaným tvorem.

„Jsem proslulý svou krutostí a krvelačností,” řekl. „Ale to všechno se změní.”

Zařekl se, že přestane lovit divokou zvěř, zabíjet své nepřátele, oddávat se smyslným požitkům a opíjet se krví svých obětí. Na radu svého duchovního rádce, Kapucína z čeledi malpovitých, se uzavřel v jeskyni a trávil dny půstem a modlitbami.

Po několika týdnech tohoto snažení dostal strašný hlad a odebral se k potoku, aby se napil. Jeho odraz ve vodě nebyl nijak povzbudivý. Byl vychrtlý, s vypouklýma očima a propadlými tvářemi.

Modlil se k božské Prozřetelnosti, aby mu v této zkoušce pomohla, a vrátil se do svého doupěte.

Kapucín mu poradil, aby snědl nějaké ovoce a semena, která mu přinesl, ale to jeho hlad neutišilo. Po nějaké době začal blouznit a proklínat božskou Prozřetelnost, že ho stvořila jako Jaguára. Smečka psů pralesních se doslechla, jak je na tom se zdravím, a měla z toho velkou radost. Vplížili se do jeho doupěte a skočili na Jaguára v naději, že si na něm pochutnají. Avšak král Jaguár, ačkoli byl slabý, měl pořád silné zuby, nervy z ocele a ostré drápy. Zabil psy a snědl je k obědu.

Další den opustil svou jeskyni, umyl se v potoce a vrátil se do svého království, odhodlán se uzdravit. Tapír, který byl svědkem proměny krále Jaguára, se ohromeně svěřil Lenochodovi.

„Nebuď tak překvapený,” řekl Lenochod, „neboť příroda a společenská pravidla jsou ve vzájemném protikladu.”



Příběhy z amazonského pralesa koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru