Jde to i bez plastů - ekologický program pro celou rodinu

Není vám lhostejné, kolik odpadu vaše rodina produkuje, a snažíte se zavést opatření, která produkci odpadu omezují? Nakupujete do vlastních látkových sáčků? Pořídili jste dětem voskové ubrousky na svačinu? Vyrábíte vlastní čisticí a kosmetické prostředky? Pak je tato kniha právě pro vás!

Jde to i bez plastů, Sylvia Schaab

Základem knihy Jde to i bez plastů je pět principů: odmítat nepotřebné, redukovat, používat znovu, recyklovat, kompostovat. Vyžaduje to poměrně velký zásah do navyklého způsobu života, ale s trochou promyšleného plánování je přechod snadno uskutečnitelný. Navíc se nejedná o žádné radikální dogma, ale o realistický pohled na věc s využitím toho, co má člověk po ruce a co ho příliš nezatěžuje.

Zpracována jsou tato témata:

Každý začátek je…,  Co je to vlastně plast?,  Jak na nákup bez plastů, Vaření bez plastů,  Jídlo a pití na cestách, Úklid bez plastů,  Koupelna bez plastů, Bydlení bez plastů, Zahradničení bez plastů, Doprava a cestování bez plastů, Kancelář a škola bez plastů, Oblečení bez plastů, Dětství bez plastů, Oslavy a dárky bez plastů, Domácí mazlíčci bez plastů, Společně bez plastů, Třicetidenní výzva pro větší trvalou udržitelnost v běžném životě.

Z němčiny přeložila Markéta Kliková. 

Minimalismus do kapsyKniha Minimalismus do kapsy by vás mohla zaujmout.

Ukázka:

Kapitola 13

Dětství bez plastů

  • Plastové pasti v dětském pokoji
  • Plenky a vlhčené ubrousky se vyrábějí z umělých vláken.
  • Plastové hračky mohou obsahovat škodliviny.
  • Dětské knihy bývají potažené plastovou fólií.
  • Vyhýbejte se plastovým a melaminovým příborům.
  • Holínky a oblečení do deště mohou obsahovat škodliviny.

Dětský pokoj se bez plastů pomalu neobejde – tak mi to alespoň připadá. Začíná to savičkou, pokračuje dudlíkem a hračkami – umělá hmota, kam až oko dohlédne. Naštěstí existuje také dřevo, nerez a sklo, a stejně tak vlna a hedvábí, které umožňují prožít šťastné dětství bez škodlivých látek obsažených v plastu. Nicméně není snadné to prosadit za všech okolností. Nerozbitný barevný plast se totiž často považuje za ideální materiál pro děti. Ve školkách, na oslavách, u kamarádů a příbuzných se vrší plasty. Není to nutné. Jestliže se děti odmalička učí zacházet s věcmi opatrně, nebudou se jim tolik rozbíjet. Naše děti chodily do jeslí, kde se zcela samozřejmě a bez problémů používaly porcelánové šálky a talíře. 

Kniha Jde to i bez plastů je dostání také jako e-kniha.

Miminka 

Když byly moje děti malé, prodávaly se především plastové savičky. V porodnici jsem dostala jednu skleněnou, jenže jsem ji moc často nepoužívala, protože jsem všechny děti kojila. Téma lahviček začalo být aktuální, teprve když se děti naučily pít samostatně. 

Moc jsem se v tom nevyznala, takže jsem se vypravila do obchodu s umělohmotnými lahvičkami. Dnes už vím, že děti mohou odmalička pít dokonce i ze skleničky nebo úplně obyčejné lahve. Klidně se obejdou bez umělohmotné lahvičky – tím se rodiče vyhnou nejen výdajům, ale i množství nevítaných změkčovačů. 

Lahvičky

Lahvičky pro děti se dnes naštěstí už vyrábějí bez BPA. Přesto se právě průhledný plast bez aditiv neobejde. Nejlepší jsou proto nadále materiály, z nichž se nic neuvolňuje, tedy sklo nebo nerez. V dnešní době se prodává velká škála nejrůznějších lahviček pro nejmenší. Mnoho nerezových lahví je možné opatřit nejrůznějšími uzávěry, takže se dětská lahvička promění ve zcela běžnou lahev. Sací náústky se vyrábějí ze silikonu a kaučuku. 

Dudlík 

Běžně dostupné dudlíky jsou ze silikonu, tedy křemičité sloučeniny. Silikony se používají i ve zdravotnictví a jsou v zásadě dobře snášené. 

Pro uspěchané: Přírodní varianta 

Základem takového dudlíku je přírodní kaučuk. Některé dudlíky mají z kaučuku sací část, jiné jsou z něj celé. 

Pro puristy: Bez dudlíku 

Malá miminka by dudlík dostávat neměla, protože by se mohla odnaučit pít. Někdy stačí chytit děťátko za ručičku a masírovat ji a miminko vám usne zcela bez dudlíku. Děti plačící na hrací dečce možná chtějí jen pochovat a dobře a klidně se cítí v nosítku. Další děti se uklidní jinak. Dudlík tedy není bezpodmínečně nutný. Moje děti se bez něj prakticky obešly. Všechny jsem kojila a přitom většinou usnuly. Rodiče by si měli vyzkoušet, co je pro jejich děti nejvhodnější.


Autorka, německá novinářka Sylvia Schaab, se už od mládí zajímá o ochranu přírody, alternativní životní styl a udržitelnost. Patří ke generaci, která již byla v tomto duchu vychovávána, a je přední propagátorkou hnutí „zerowaste“ v Německu

Knihu Jde to i bez plastů koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru