ABY VÁS EMOCE NESTÁHLY KE DNU

Emoce jsou naše věrné průvodkyně a plní řadu životně důležitých funkcí. Bez nich by byl náš život nejen neuvěřitelně nudný a „plochý“, ale pravděpodobně by ani netrval příliš dlouho, neboť právě emoce zajišťují přenos informací o tom, co se s námi děje, zda máme zvolit útok, nebo útěk? Je to, co se teď děje, příjemné či nepříjemné? Je to pro náš organismus dobré, škodlivé, nebo dokonce život ohrožující? Odpovědi, které nám přinášejí emoce, nám pak umožňují na situace reagovat a řešit je.

Nemluvě samozřejmě o úloze emocí v našich vztazích a celkově v mezilidské komunikaci. Jenže silné emoce jsou někdy nezvladatelné a v životě  dokáží nadělat pěknou paseku. Každý máme práh vnímání emocí i jejich intenzity jinde. Avšak když už někomu začínají emoce příliš znepříjemňovat a komplikovat život, je dobré zaměřit se na jejich problematiku a řešit je. Kniha Emoce pod kontrolou je vhodná zejména pro tyto lidi. Emoce jsou ovšem téma, které se týká všech bez výjimky, a každý si tedy může zlepšit kvalitu života prací s nimi. 

Mně osobně coby citlivému jedinci, náchylnému k silným, až pohlcujícím emocím, padla do rukou knížka „Emoce pod kontrolou“ ve správný čas. Čelím nedokončenému zkouškovému období na jedné vysoké škole, blížícím se zářijovým státnicím na druhé vysoké škole a dva měsíce pracuji vNěmecku v náročné pomáhající profesi, v cizím prostředí, v práci, ve které jsem stále nováček,  v jazyce, se kterým ještě stále bojuji, a bez podpory svých blízkých. Kromě toho nikdy nevím, jak s mojí situací „zamává“ koronavirus. Silné emoce se tedy, aniž bych byla překvapená, spustily jako na houpačce. Od pozitivních (nadšení, radost ze smysluplné práce, vzrušení z výzvy) po pohlcující negativní emoce (smutek z různých aspektů mé práce, nervozita, frustrace, rozčilení, pocit vyčerpání a úzkosti – nejen z toho, že jsem si toho všeho zkrátka nabrala zase kapku moc). Věděla jsem (a cítila jsem), že pokud se svými emocemi a sama se sebou nezačnu urychleně pracovat, bude zle a hrozí, že mě stáhnou ke dnu. Skutečně jsem co chvíli pod tlakem a silou negativních emocí měla chuť všechno vzdát. Otevřela jsem tedy knížku a začala cvičit, učit se na sobě pracovat a meditovat. 

Placená zóna

Olga Vaníčková