Když vejdete do pražského Muzea policie, které se nachází zhruba mezi Nuselským mostem a Ústavem patologie, upoutá vaši pozornost řada exponátů včetně revolverů, samopalů, šperháků, páčidel, pout, padělaných bankovek či kufru, v němž byla nalezena rozčtvrcená Otylka Vranská. Mně ve stálé expozici v oddělení kasařů odjakživa fascinuje „Pokladna vyloupená Josefem Koudelkou“. Tak zní nápis na tabulce, jež doprovází vypáčenou „káču“.

Vždycky si zde pomyslím, kolik poctivých, pracovitých a dobrých obyčejných lidí prošlo tímto světem a nepřipomíná je ani štítek v nějakém úředním fasciklu, zato loupežník a raubíř Koudelka má svůj pomníček v muzeu, kam chodí školáci na exkurze. 

A dnes je to snad ještě horší než dřív. Když Česká televize nedávno odvysílala seriál Devadesátky, vycházející ze skutečných zločinů éry divokého kapitalismu, zaplavily média podivné celebrity, které se proslavily tím, že někoho okradly, podvedly nebo odkráglovaly. Na obrazovce rozumovali Berdych s Kajínkem o stavu společnosti, zatímco internet plnily pikantní detaily ze soukromí orlických vrahů, jejichž proslulé sudy na mrtvoly mimochodem také najdete vystavené v Muzeu policie. 

V této atmosféře jsme se pustili do ankety s (genderově trochu nevyváženým) názvem Učitel, na kterého nikdy nezapomenu. A najednou před námi vyvstaly desítky jmen kantorů, která většině čtenářů nejspíš nic neřeknou, ale přesto si zaslouží být vyvoláni ze zapomnění. Svou prací a silou své osobnosti ovlivnily životy několika generací dětí. Mnohdy to byli nenápadní hrdinové, o nichž stojí zato mluvit. A občas i řádní podivíni a „Koudelkové pedagogiky“, o kterých je také třeba nemlčet.

Formulace naší anketní otázky totiž nabízela dvojí výklad – nezapomenutelní byli ti výjimečně dobří i ti extra mizerní, ať už házeli po žácích klíče nebo nadávky anebo je nutili štěkat na hanbě pod katedrou. Jen na okraj: zcela náhodou se nám podařil nečekaný úlovek, neboť jednoho našeho spolupracovníka učila na základce v Kolíně matka současného prezidenta. Nad jejími výchovnými metodami ve škole užasnete a nechce se vám ani pomyslet, jak formovala vlastního potomka doma. 

O dobrých i špatných učitelích pojednávají také další materiály aktuálního čísla. Třeba rozhovor s kontroverzní tiktokerkou, která stojí na straně dětí proti kantorům. A přečtěte si též o tom, co české učitele štve či jak by se měli chránit před vyhořením a vůbec zkoudelkovatěním. 

Jan Nejedlý