Patříte mezi milovníky okusování dřívek od nanuků i dávno poté, co už je zmrzlina snědená? Pokud ano a považujete to za podivný zlozvyk, můžete se mu (obzvláště v letních měsících) oddávat náruživěji než doposud – podle nedávného výzkumu korejských vědců je totiž tato činnost užitečná pro váš mozek.
Již dřívější studie naznačily užitečnost pravidelného žvýkání (třeba žvýkaček) pro lepší fungování krevního oběhu, což v důsledku podporuje mozkovou aktivitu. Nyní se však vědci rozhodli srovnat rozdíl ve žvýkání látek s různou tvrdostí, a tak pěti desítkám studentů nabídli buď běžnou žvýkačku, anebo dřevěnou lékařskou lopatku. Dobrovolníci před žvýkáním i po něm vyplnili sadu dotazníků a podstoupili magnetickou rezonanci. Následné výsledky hovořily jasně: u skupiny žvýkající dřívka se v mozku tvořilo mnohem větší množství antioxidantu zvaného glutathion, který patří mezi klíčové „ochránce“ mozkových buněk před poškozením. S tím navíc souvisely i lepší výsledky v paměťových testech – studenti žvýkající dřívka tedy vykázali zlepšenou krátkodobou paměť a schopnost vybavit si prezentovaný příběh, a to v kombinaci s důslednější ochranou mozku. Rozdíl byl přitom ve srovnání se skupinou, jež se musela spokojit s obyčejnou žvýkačkou, překvapivě výrazný.
Je samozřejmě otázkou, nakolik by se tyto efekty projevily i u starších osob, než jsou vysokoškolští studenti, a není ani jasné, zdali můžeme hovořit o dlouhodobých účincích – přece jen se vše odehrálo v laboratorních podmínkách a v omezeném čase. Doporučení výzkumníků však vyznívá jasně: jelikož momentálně neexistují léky zvyšující hladinu glutathionu v mozku, můžete tvorbu tohoto velmi užitečného antioxidantu podpořit žvýkáním tvrdších materiálů než obyčejných žvýkaček. A že je potřeba se k dřívku nejdříve propracovat skrze osvěžující nanuk? Inu, co se dá dělat.
Zdroj:
Kim, S. et al. 2024. Effect of chewing hard material on boosting brain antioxidant levels and enhancing cognitive function. Frontiers in Systems Neuroscience, 18, 1489919.