Geny ovlivňují naše chuťové preference

StručněVariace v genu chuťových receptorů jsou příčinou různé chuťové citlivosti u lidí a rozdílných preferencí v tom, co různých lidem chutná. K tomuto závěru došli vědci z Monell Chemical Senses Center ve Filadelfii. Kromě genů má nachuťové preference vliv také věk a kultura, v níž člověk žije. V průběhu života získávají tyto negenetické vlivy na významu a časem převládnou nad faktory genetickými. Tato zjištění - publikovaná nedávno v časopise Pediatrics -mohou být vysvětlením toho, proč některé děti výrazně preferují sladké chuti a proč se chuťové preference mění v průběhu života jedince. Hlavní autorka studie, Julie Mennella, poukazuje na to, že chuťový smysl významněovlivňuje to, co děti jedí. Jedí to, co jim chutná. Je rovněž známo, že mnoho dětí nemá rádo např. hořkou chuť, což ovlivňuje konzumaci některých druhů zeleniny. To může vést k omezenému příjmu některých důležitých látek.

Placená zóna