Poradna: Dcera si kouše nehty

Jak ji zlozvyku zbavit?

Dobrý den, moje osmiletá dcera si už odmala kouše nehty, nemůžeme ji toho zlozvyku zbavit. Napomínání nefunguje, akorát ji rozčílí. Už jsme zkoušeli i různé hořké mastičky, které mají děti odpuzovat od vkládání prstů do úst, ale zvykla si i na tu chuť… Přiznám se, že já jsem do poměrně vysokého věku měla stejný problém. Je to dědičné? A jaká „terapie“ na to zabírá?

Kousání nehtů nebo kůžičky okolo nehtů a záděr jsou docela častým a běžným chováním u dětí. Může jít i o reakci na chybějící určitých látek v těle, přesněji vápníku. Zkuste přidat do jídelníčku mléčné výrobky, nebo určité suplementy. Někdy pomáhá to, co jste už zkusila, tedy aplikovat různé mastičky či speciální laky na nehty, které mají opravdu odpornou chuť. Jak ale asi sama tušíte, problém často nemusí být jen v naučeném chování, resp. zlozvyku. 

Kousání nehtů je tzv. symptom určitého psychického stavu vaší dcerky. Pravděpodobně se jedná o „únikové chování“, které způsobuje nějaká nepříjemná myšlenka, jíž se vaše dcera zbavuje právě kousáním nehtů, které úroveň úzkosti zlepšuje. Důležité pro vás a vaši dceru je, abyste zkusily přijít na to, co toto chování způsobuje, co je tzv. spouštěčem. Zkuste vypozorovat, jestli se kousání nehtů neprojevuje, třeba když má psát domácí úkoly, ráno vstávat, nebo vůbec jít do školy… Zkuste jí nabídnout, že se spolu pokusíte tohoto zlozvyku zbavit, ale kvůli tomu si potřebujete začít např. psát deník, kde zaznamenáte, kdy a při jakých okolnostech si dcerka nehty začala kousat. Jaké u toho měla emoce a myšlenky. Rozhodně jí za to netrestejte. Trestání akorát posiluje její úzkost a tím pádem si bude okusovat nehty ještě víc a bude z toho pociťovat vinu. 

Zkuste si také dát nějaký malý drobný cíl, např. že si nehty přestane okusovat ve škole, nebo naopak doma, nebo jen večer apod. Pokud se jí to podaří, odměňte ji. Cíl pak postupně zvětšujte, vždy se zadáním, že jí naprosto věříte, že to zvládne. Děti zrcadlí, co jejich rodičové cítí, takže pokud vy sama cítíte úzkost a obavu, vaše dcera to ve svém chování někde projeví. A pokud se do určité doby kousání nehtů nezlepší, není vůbec od věci navštívit dětského psychologa či psycholožku, kteří vám pomůžou. Dle osobní zkušenosti doporučuji kognitivně-behaviorálního terapii.

Mgr. Jan Vojtko