Temná triáda, esence zla

Pod skutečně zlým člověkem si obvykle představíme populárního „psychopata“. Ale obyčejnému psychopatovi k dokonalosti něco chybí. Teprve přidají-li se i další rysy, poznáme, co je to zlo. A bývá obvykle docela atraktivní.

Není to tak dávno, co jsem se potkala se skutečným zlem. S podvodnicí, která dokázala během let obalamutit a doslova oškubat desítky nic netušících lidí. Dokázala z nich vymámit peníze, veškeré úspory, dokázala je přesvědčit, aby se kvůli ní zadlužili do konce života. Z rodiny, která pečovala o postižené dítě a sama byla v tíživé finanční situaci, umně vylákala půjčku, protože její členy dokázala přesvědčit, že je na tom daleko hůř než oni. Další rodina jí poskytla bydlení zdarma. Dostala darem vybavení bytu. Všechny lidi, přáteli počínaje a úředníky, kteří s ní přišli do kontaktu, konče, dovedla udržovat v pocitu, že je těžce pracující samoživitelka, která doslova živoří, ale přesto se nevzdává, a svět je povinen jí pomáhat. Že má v životě jen nepředstavitelnou, nespravedlivou smůlu. Ve skutečnosti má nárok na život v luxusu a jen zlí lidé kolem ní jí v tom zaslouženém životním stylu brání.  

Placená zóna

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com