Online archiv

Autor: Zdena Hronová

Smích léčí i v Pelhřimově

Zdena Hronová, 3/2016
V článku Smích léčí v únorové PD je v památném výroku z filmu Vesničko má středisková krematorium chybně situované do Humpolce (ten figuroval ve filmu Marečku, podejte mi pero a odstěhoval se do něj žák Hliník) místo do Pelhřimova. Nicméně ve skutečnosti krematorium v Pelhřimově nikdy nebylo, ale filmový výrok má takovou „moc“, že ho mnozí návštěvníci Pehlřimova hledají. A tak ho každý rok místní hasiči v srpnu postaví a pak ho nechají u příležitosti festivalu hasičských hudeb zase shořet. Je po něm aspoň pamětní deska nedaleko centra hlásající, že Tady stálo a shořelo…

Neztratila se nula?

Zdena Hronová, 7-8/2012
Dobrý den, v ukázce z knihy Kde se berou dobré nápady (PD 6/2012) vypadla zřejmě číslice nula. Druhá odmocnina ze 100 určitě není 31 ani zaokrouhleno ani nezaokrouhleno... Jinak příjemné počtení v celém časopise.

Pravidlo dobrovolnosti musí platit

Zdena Hronová, 11/2008
Vždy se těším na nové číslo Psychologie dnes, časopis se mi moc líbí jak grafickou úpravou, tak svým obsahem. Po přečtení příspěvku Zážitková pedagogika není všespasitelná (PD 9/08) jsem se rozhodla nezůstat jen v roli čtenáře a aktivně se zapojit do diskuse na toto téma. Osobně jsem absolvovala několik kurzů zážitkové pedagogiky, mohu takové kurzy sama připravovat a vést a také je každé září pro studenty prvních ročníků již pět let s úspěchem organizuji. Vůbec nepovažuji za nevhodné ani nebezpečné aplikovat kurz plošně na všechny studenty prvních ročníků. Setkávám se s tím, že studenti sami považují kurz za velmi přínosný a užitečný. Každý ze studentů se ke kurzu vrátí po návratu do školy, krátce se písemně „ohlédne“ za právě prožitými dny. Žádný ze studentů zatím nenapsal na kurz negativní hodnocení. Někteří studenti na kurzu překonají v mnohých aktivitách sami sebe. To, čím prošla pisatelka článku, se jen stěží dá nazvat zážitkovou pedagogikou. Jinak by muselo platit důležité pravidlo zážitkové padagogiky, pravidlo dobrovolnosti účasti na jednotlivých aktivitách. Škoda, že má se zážitkovou pedagogikou takovou negativní zkušenost.