Online archiv

Autor: Mgr. Petra Vondrová, Ph.D.

VÝTVARNÉ PRÁCE S POHÁDKAMI

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 2/2006
Taťjana Macholdová, Martin Ryšavý Praha, Portál 2005, 120 s.

Hrajeme si na body-artisty

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 7/2005
V období babího léta přicházejí ještě slunečné dny. Při této příležitosti můžeme tvořit s dětmi venku. Školní zahrada nebo blízká louka se mohou stát místem pro výtvarné akce.

Výtvarná dílna

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 6/2005
Anna Šimonová Praha, Portál 2005, 160 s.Autorka připravila pro učitelky MŠ, nižších ročníků ZŠ i pro vychovatele či rodiče inspirativní škálu námětů pro výtvarnou tvorbu s dětmi. Hlavními materiály či podklady k výtvarným činnostem jsou odpadové materiály - plastovékelímky a láhve, papírové krabice a rolky nebo již nepotřebné věci - staré boty, židle, deštník, klobouk.Publikace je rozdělena do šesti kapitol. V první kapitole nazvané Výtvarné krabice a práce s papírem objevíme náměty pro práci s různými druhy krabic a krabiček (auto, domeček, tunely). Ale setkáme se tu také s malými ivelkými papírovými rolkami (loutky, strom). V lekcích se střídají výtvarné techniky - muchláž, mozaika, kašírování, malba. V lekci Výtvarné přetváření běžných předmětů autorka doporučuje změnit originálními výtvarnými zásahyvěc, která získá novou hodnotu - například ze staré tašky se stane čarodějná mošna, z boty domeček pro kotě nebo ze židle pohádkové létající křeslo apod.Druhá kapitola Grafické techniky pro děti zaujme ne zcela tradičními technikami - hlínorytem (obdobou linorytu), sádrorytem nebo tiskem z polystyrenu. Ve třetí kapitole se setkáme s náměty na hliněné výrobky (pokladnička,tužkovníky a vázičky, na hradě a v podhradí). Úvodní část této kapitoly obsahuje užitečná doporučení pro práci s hlínou, i seznam pomůcek.V kapitole Práce se zbytky a odpadovými materiály jednotlivé lekce nabízejí tvorbu se zbytky textilního materiálu (gobelín), s plastovými lahvemi (zvířata a plavec, stavebnice), z plastových kelímků (chobotnice Jogurtice,malé chobotničky), se sítěmi nebo polystyrénovými deskami. V páté kapitole Lesní výtvarná dílna nás zve autorka do přírody. Najdeme zde inspiraci k přetvoření přírodního prostředí nebo k vytvoření výrobků z přírodnin (rohože, pavouk).Závěrečná kapitola obsahuje šest vícedenních tematických celků, které je možné využít na výtvarných kurzech, letních táborech či jako rodinnou akci. Každý z celků je určen pro sedm dní a je v něm propojena výtvarná tvorbas dalšími aktivitami - pohybem, zpíváním, tancem apod. Vydáme se v nich do vesmíru, vodní říše, pravěku, lodí kolem světa, do Japonska i do pohádkového lesa.Téměř každou lekci doprovází černobílá ilustrace, součástí je i barevná příloha s vybranými ukázkami z praxe autorky. Knížka je určena dětem od čtyř do osmi let.

Hrátky na louce a výtvarné činnosti

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 6/2005
Na jaře se zazelenala tráva na loukách, zahradách i v parcích. Hry s dětmi na louce mohou být motivací k výtvarným činnostem ve třídě, které opět využijeme k dalším hrám.

Hrátky se zvířátky

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 4/2005
Jarní příroda se po dlouhé zimě opět probouzí. V trávě objevíme první broučky nebo housenky, na květinách odpočívají motýli a ve větvích zahlédneme pavučiny s pavoučky.

VÝTVARNÉ ČINNOSTI PRO MALÉ DĚTI

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 10/2004
Maryann F. KohlováPraha, Portál 2004, 120 s.Publikace Výtvarné činnosti pro malé děti nabízí inspiraci pro výtvarnou činnost dětí ve věku od jednoho do tří let. Děti objevují v jednotlivých lekcích, které jsou členěny do šesti hlavních kapitol, okolní svět prostřednictvímrůzných výtvarných činností, podkladů, materiálů, nástrojů. Za důležitý faktor považuje autorka tvoření, ne jeho výsledek. V každé výtvarné lekci je uveden seznam potřebných věcí, příprava a postup tvorby. Některé z lekcíobsahují v závěru i krátké povídání, v nichž autorka popisuje příběhy dětí, které při tvorbě měly zajímavé prožitky. V kapitole První malování děti malují barvami a prstem nebo štětkami na chodník, učí se míchat barvy,vyzkoušejí si malbu ptačím perem, houbičkou na nádobí nebo drátěnkou. Kapitola obsahuje i zajímavé recepty na výrobu barev - na vajíčkovou barvu, barvu z mouky nebo z pleťového krému. V kapitole Modelovací hmoty se děti seznámís těstem nebo hlínou, kterou mačkají, trhají z ní kousky, modelují apod. Hrají si i s alobalem nebo vytvářejí korálky. Můžeme si vyrobit gumové, skákací nebo chlebové těsto. Třetí kapitola se jmenuje Vytváření stop. Dětipoužijí různé nástroje a jimi zanechávají stopy na zvoleném podkladu. Kreslí prstem a lžičkou do písku, fixy na mokrý nebo voskový papír, zkoušejí první frotáže. Kapitola obsahuje i seznam vhodných a dostupných nástrojů,materiálů a míst na čmárání. Ve čtvrté kapitole Lepení lepidly si děti vyzkoušejí práci s různými lepidly a lepicími páskami, učí se používat nůžky, trhají papíry, tvoří koláže například z přírodnin, vaty, peří nebo samolepek.Objevíme zde i seznam materiálů a předmětů vhodných na koláž, případně na asambláž. V páté kapitole Otisky a tisk - výtvarná hra s překvapením, se děti seznamují s technikou otisku. Na rozmanité podklady otiskují prsty,chodidla, vybrané předměty. I tato kapitola obsahuje seznam předmětů a materiálů vhodných k tisknutí. V šesté kapitole Praktické pomůcky pro výtvarné tvoření si děti vyrobí malý malířský stojan, album na výtvarné práce nebojiné pomůcky - například stojan na fixy. Je vhodné podporovat děti v jejich tvořivých činnostech již od útlého věku. Při výtvarné tvorbě rozvíjejí svou fantazii, kreativitu, poznávají rozmanité výtvarné materiály, učí setechnickým výtvarným dovednostem - trhání, mačkání, stříhání, lepení. Knihu uvítají rodiče, pedagogové i vychovatelé, kteří pracují s nejmenšími dětmi.

Velikonoční zvířátka

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D., 3/2004
Přichází opět jaro a s ním i velikonoční svátky. Přivítáme je výzdobou - košíky s kuřátky, beránky a ovečkami, veselými zajíčky. Samozřejmě připravíme barevné kraslice.