Online archiv

Autor: Jarmila Foksová

Ledová Praha

Jarmila Foksová, 2/2011
Akce, které se zúčastnilo 13 žáků školní družiny, nebyla jen obyčejným výletem do ledové Prahy. My jsme navštívili Ledovou Prahu. Bystří na první pohled poznají rozdíl, a logicky tedy vyvozují, že se jedná o nějaký speciální název akce. Skutečně. Ledová Praha loni proběhla již pojedenácté jako setkání dětí z celé republiky v době pololetních prázdnin. V tomto období prostě Praha patří dětem a je jim umožněn vstup do všech pamětihodností většinou zadarmo nebo za symbolický poplatek. A tak se žáci Základní školy v Zátoru vydali do Ledové Prahy již počtvrté. Stihli toho opravdu spoustu, navštívili Vyšehrad, Josefov, Staroměstskou radnici s orlojem, Pražský hrad, Zlatou uličku a Daliborku, Petřín, Muzeum miniatur a strašidel, Karlův most, Václavské náměstí a výstavu Příběh planety Země v Národním muzeu. Sobotní večer patřil slavnostnímu koncertu Děti dětem, kde byly oceněny nejlepší dětské kolektivy v oboru tanec, rukodělné činnosti, folklor a foto. Přípravy na výlet do Prahy začaly asi měsíc předem. Děti měly za úkol vypracovat referát o některé z pamětihodností Prahy a naučit se o tomto tématu vyprávět. V Praze pak tyto informace předávaly přímo na místě ostatním. Nezřídka se u naší skupinky zastavili turisté a poslouchali odborný výklad malých průvodců. Každé dítko mělo už ve škole založen cestovní deník, který obsahoval rady a vzkazy na cestu od rodičů, plánek metra, všechny vypracované referáty a obrázky, přehled o hospodaření s kapesným, seznam navštívených památek a zážitek z každého dne. Vznikly tak krásné, často dojemné i vtipné zápisy z cesty. Poznali jsme mnoho krásných míst české historie. Pro některé to byla první návštěva Prahy. Snad se nám ve všech dětech podařilo probudit zájem o historické skvosty a kouzelnou atmosféru hlavního města natolik, že se rádi a s očekáváním vydají do Prahy znovu a znovu.

Vánoce pro Ukrajinu

Jarmila Foksová, 10/2010
Pokud často slýcháváte v médiích a čtete v tisku, že dnešní mladá generace je bez soucitu, sobecká a velmi málo empatická, věřte, že to není tak úplně pravda. Alespoň u nás ne. Už druhý rok jsme se připojili k projektu, který slouží k podpoře nejchudších vrstev na Ukrajině, a to dětí a seniorů. Zatímco vloni jsme pro ně nachystali devět dárků, letos jich bylo už dvacet. Mnohdy celé kolektivy tříd vybíraly peníze na něco, co by posloužilo, ale i potěšilo. A tak letos děti zátorské školy obdarovaly množství dětí i starých lidí. A co v dárečcích převažovalo? Hygienické potřeby, hračky, oblečení, školní potřeby, deky, rukavice, ponožky. Do každého balíčku jsme přidali i vyrobený dárek, pohlednici Zátoru a hlavně kus srdce, lidského tepla, vánočního kouzla a lásky. Dárky jsme osobně předali ve speciální škole v Krnově, panu řediteli Mgr. Svatopluku Chlápkovi. Provedl nás celou školou a my jsme se vraceli bohatší o zážitky a pocity, které nás posunuly zase někam kousek dál. Tak jsme vykonali dobrý skutek… A když zase někdy uslyšíte, že ta dnešní generace nestojí za nic, moc tomu nevěřte. Naše dětí umí rozdat radost.

Školní družina i pro maminky

Jarmila Foksová, 2/2010
Kdyby se někde mělo otevřít oddělení školní družiny pro maminky, jsem přesvědčena, že by to bylo právě na naší škole. V období Vánoc i Velikonoc pořádáme pro maminky našich dětí tvořivá odpoledne. Stále zvyšující se účast je známkou toho, že se tyto tradiční akce staly vyhledávanými a oblíbenými. Již po několik let se v tomto období setkáváme a vyrábíme společně vánoční dekorace. Stihneme probrat pečení cukroví, výchovu dětí, nákupy dárků, každoroční shon a stres. Starosti jsou hned poloviční a radost nad tím, jak máme šikovné ruce, je upřímná a nehraná. Vážíme si toho, že se k nám rodiče vracejí i přesto, že jejich děti už studují na jiných školách. Troufám si říci, že je to proto, že cítí opravdový zájem o své děti a o cílenou snahu vtahovat rodičovskou veřejnost do dění ve škole. Školní družiny jsou v současném základním školství jedním z velmi důležitých aspektů dobře a celistvě vytvořeného Školního vzdělávacího programu. Poskytují prostor pro harmonický rozvoj dětí, pro zdokonalení jejich dovedností, upevňují sociální vztahy, formují postoje a spoluvytváří příznivé školní klima. Aby byla tato kritéria splněna a naplňovala se ne pouze formálně, musí fungovat ve třech rovinách: škola – žáci – rodičovská veřejnost. Těší nás, že nám rodiče svou účastí poskytují tolik potřebnou pozitivní zpětnou vazbu a motivují tak pedagogy školy k pořádání neméně atraktivních akcí. Vydařená tvořivá odpoledne pro maminky v zátorské základní škole jsou toho zřetelným důkazem.

Velikonoční jarmark

Jarmila Foksová, 3/2008
Už několik let pořádá naše škola velikonoční prodejní jarmark, kde děti samy předvádějí a nabízejí své výrobky. Loni poprvé jsme se rozhodli pro něco nového, a přesto tradičního. Na konci března jsme pozvali do školy maminky a celou veřejnost na velikonoční vyrábění. Z pozvánky si mohli zájemci vybrat den i výrobek, o který mají zájem. A tak si v pondělí všichni zúčastnění odnášeli velikonoční kytice, v úterý ozdoby na jarní větvičky a zápichy do květináčů. Ve středu jsme upekli tradiční velikonoční jidášky a vyrobili jsme ozdobné závěsy do oken. Ve čtvrtek jsme naše úsilí završili výrobou ptačích hnízd v květináčích a miskách z prosa. Přišla mezi nás i paní starostka a další zastupitelka obce. O novou aktivitu byl velký zájem, každé setkání bylo příjemné a veselé. Už teď se těšíme na další.