Online archiv

Autor: PhDr. Daniela Kramulová

První týdny ve školce

PhDr. Daniela Kramulová, 7/2016
„Běž se podívat do třídy, jaké tam mají pěkné hračky,“ říká maminka v šatně, ale tříletý Honzík se pevně drží jejích nohou s hlavou otočenou tak, aby do třídy vůbec neviděl. „Tak pojď, zkus to,“ matka začíná být bezradná. Rozhlíží se po učitelce a její pohled říká: „Odvedete si ho tam, prosím? Já to asi nezvládnu…“

Letní provoz ve školce

PhDr. Daniela Kramulová, 6/2016
Já do žádné cizí školky nechci! Zuzanka tam taky nechodí, jede s babičkou k moři," nazlobený křik se mění v ukřivděné pofňukávání. Pěti letá Vendulka zpomaluje krok tím usilovněji, čím víc se s maminkou blíží k budově školky s prázdninovým provozem. Jak pracovat s takovými dětmi, když na adaptaci vlastně ani není čas?

Jak vychovávat děti k samostatnosti?

PhDr. Daniela Kramulová, 5/2016
Výchova k samostatnosti je tak trochu tanec mezi vejci, resp. mezi prostorem a svobodou na jedné straně a řádem s pravidly na straně druhé.

Co dokáže rozvod rodičů

PhDr. Daniela Kramulová, 4/2016
Otcové i matky mají mnohdy dojem, že malé děti rozvod zasáhne méně než ty starší: lecčemu ještě nerozumějí a snáze si zvyknou na nové poměry. Psychologické výzkumy bohužel naznačují, že ve skutečnosti neexistuje věk, v němž by dítě rozpadem rodiny netrpělo.

Stres v rodině

PhDr. Daniela Kramulová, 2/2016
Když jsou rodiče přetížení prací, když přijdou nečekané problémy a starosti, rodinné klima je plné nervozity. I když o tom s dítětem nikdo nemluví, všechno vnímá, nasává atmosféru jako houba - a jeho chování se postupně mění. Tak, že si toho ve školce nemůžeme nevšimnout

Král a chuďas -sociální rozdíly mezi dětmi

PhDr. Daniela Kramulová, 1/2016
„Já jsem dostal velkýho závoďáka, lítacího drona a taky závodnickou helmu a lyže, co samy točí, a pojedeme na ledovec,“ vykřikuje Matěj. Robin a Kristinka dostali tablety a vášnivě se dohadují, kdo má lepší hry…

Malí agresoři

PhDr. Daniela Kramulová, 10/2015
Marek se od prvních dní ve školce projevuje agresivně, Zuzka se začala chovat k ostatním dětem nepřátelsky až poslední dobou. A Zdeněk? Ten je hrubý hlavně vůči Jakubovi. Dětská agresivita, s níž se potkáváme v mateřské škole, může mít různé důvody.

Jak na dětské úzkosti a strachy

PhDr. Daniela Kramulová, 9/2015
Čím víc se blíží besídka s avizovanou návštěvou Mikuláše, anděla a čerta, začínají se děti těšit na dárky a s chutí připravují básničky, písničky a obrázky, které jim předvedou. Ale Kubík a Anetka jsou čím dál víc nesví. V jejich očích čteme spíš úzkost a obavy.

Jak by měl vypadat rok budoucího školáka?

PhDr. Daniela Kramulová, 8/2015
MGR. MARIE TĚTHALOVÁ

Citové vnímání a empatie, důležité vlastnosti pro život

PhDr. Daniela Kramulová, 10/2014
„Já ti to pofoukám, jo,“ říká pětiletá Janička a hladí panenku, která si zrovna „rozbila koleno“. „Stejně ji to nebolí, protože není živá,“ zlobí se Honzík. Panenka je přece hračka stejně jako autíčko, se kterým tak rád bourá do ostatních hraček. Autíčko to vůbec nebolí! Nebo snad ano?

Jak pomoci dítěti, které si nevěří

PhDr. Daniela Kramulová, 9/2014
Druhý den po návštěvě divadelního představení všechny děti ve třídě s nadšením přehrávaly scénky, kterým se včera smály. Nemohly se dočkat, až předvedou nějaký kousek popleteného kouzelníka – jen Matěj se krčil schoulený v rohu. „Já nechci, já to neumím,“ bránil se zaskočeně, když ho učitelka vlídně vybídla, aby to zkusil taky.

Mám dvě mámy, dva táty a nového bráchu na víkend

PhDr. Daniela Kramulová, 7/2014
České rodiny se podle statistik zmenšují, na jednu ženu připadá průměrně 1,46 dítěte. Na druhé straně jsou rodiny daleko pestřejší než dřív. Dětem přibývají noví tátové, mámy a nevlastní sourozenci, s nimiž tráví různě dlouhou dobu: víkend, několik týdnů i každý den. Jak se to může projevit ve školce?