Online archiv

Autor: Alena Isabella Grimmichová

Sáček na dárky…

Alena Isabella Grimmichová, 10/2016
1

Tisk přírodninami…

Alena Isabella Grimmichová, 9/2016
… pro malé i velké

Srdíčková ozdoba…

Alena Isabella Grimmichová, 10/2015
1 Potřebujeme samotvrdnoucí hmotu, akrylové barvy, plochý štětec, stužky, korálky, flitry, lepidlo, špejli nebo zápalku, vykrajovátko ve tvaru srdíčka.

NÁMĚTY PRO TVOŘIVOU PRÁCI

Alena Isabella Grimmichová, 9/2015
Vyšívané prostírání s růžičkami

Váza ze sklenice

Alena Isabella Grimmichová, 7/2015
Některé zavařovací sklenice mají zajímavé tvary. Toho lze využít a sklenici po použití dále recyklovat a vytvořit si tak například vázu nebo hezký obal, který můžeme dále používat.

Krabičky na drobnosti

Alena Isabella Grimmichová, 7/2015
Krabičky na drobnosti si vytvoříme z obalů od krému. Stejně můžeme využít další obaly z pevného plastu.

Srdíčkový závěs

Alena Isabella Grimmichová, 5/2015
1 Pokračujeme střídavě navlékáním korálků, vytvářením spirálek a přivazováním srdíček.

Vykrajovaná srdíčka

Alena Isabella Grimmichová, 5/2015
Svátek matek je spjat se symbolem srdce. Abychom měli srdíček k výzdobě domácnosti a dárků co největší množství, použijeme na jejich výrobu tvarové děrovačky. Vytvoříme tak snadno velké množství potřebných tvarů a nepotřebujeme velké úsilí ani k vykrojení skrz tvrdý papír. Srdíčka můžeme využít různým způsobem, nalepit na obaly dárků, na přáníčka, posypat jimi ubrus při slavnostní večeři. My si vytvoříme pomocí drátku a korálků srdíčkový závěs, kterým ozdobíme dárek pro maminku.

Přáníčka a jmenovky na dárky

Alena Isabella Grimmichová, 10/2013
NÁMĚTY PRO TVOŘIVOU PRÁCI

Květiny do oken

Alena Isabella Grimmichová, 9/2013
NÁMĚTY PRO TVOŘIVOU PRÁCI

Houbičkové prostírání

Alena Isabella Grimmichová, 8/2013
Prostírání si vytvoříme technikou tisku přírodninami. Tisk přírodninami je snadná, rychlá a levná technika zdobení textilií. K tisku lze použít vše, co má zajímavý povrch nebo tvar. Květy, listy, větvičky, mušle nebo třeba rozpůlené ovoce a zeleninu… My jsme vyzkoušeli tisk houbami. Potřebujeme krycí barvy na textil, plochý a kulatý vlasový štětec, staré noviny, papírové utěrky, prostírání z přírodního materiálu, žehličku, sklenici s vodou, jedlé houby. Prostírání vypereme, vyžehlíme a připravíme si tisk. Tiskneme na stole, na měkčí podložce, aby byl otisk rovnoměrný. Jako podložka postačí několik vrstev starých novin nebo složené staré prostěradlo. Na to položíme látku. Rozkrojíme houbu i s nožičkou, a pokud je vlhká, tak ji položíme rozkrojenou stranou na papírové utěrky. Necháme takto několik minut. Poté houbu plochým štětcem natřeme barvou a pevně přitiskneme na látku; je nutné udělat předem zkušební otisky na zbytky látky a vyzkoušet tak potřebné množství barvy. Otisk má být zřetelný s jasnými okraji. Pokud se to nedaří, nanášíme buď málo barvy, nebo nemáme kvalitní podložku. Podložka musí být měkká a rovná. Tiskneme různými barvami, štětec vždy dobře vypereme ve sklenici s vodou. Při každé změně barvy potřebujeme čistou vodu a čistý štětec. Otisky klademe na volná místa, ale můžeme jimi také částečně překrývat již natištěné houby. Natištěné obrázky můžeme na závěr domalovat štětcem. Barvy necháme dobře zaschnout a poté podle návodu na barvách zažehlíme.

Motiv planých růží na našem stole

Alena Isabella Grimmichová, 5/2013
Květinové motivy mají stále své obdivovatele. Máme je s oblibou ve svém okolí, ať již se jedná o živé květy, nebo dekorace s motivy rozkvetlých a stále zářivých pestrobarevných květů. Jedním z krásných a často používaných motivů je planá růže. Jednoduchou, ale velmi dekorativní technikou zdobení je decoupage. Její pomocí si dnes vytvoříme spoustu drobností, které potěší maminky na svátek matek, a použijeme právě motiv šípkových růží. Použijeme ubrousek, na kterém růže vykvetly v růžovém a vínovém odstínu. Pokud máte raději třeba tulipány nebo jiřiny, vyberte si ubrousek podle svého vkusu a nálady. Co budeme potřebovat? Ubrousky s květinovým vzorem, lepidlo na decoupage nebo disperzní lepidlo, plochý štětec, nůžky a předměty které chceme ozdobit, v našem případě notýsky, obálky a dopisní papír z ručního papíru, papírové krabičky, kameny. Z ubrousku vystřihneme květiny. Notýsek si můžete koupit hotový, nebo lépe jej sami vytvořit z přírodních papírů a papírového provázku. V takovém případě je velmi efektní střídat různé barvy a typy papíru a střídavě dávat za sebou třeba po pěti listech. Na obálku notesu zvolte tmavší odstín, než na listy. Na obálku poté nalepte obdélník z bílého ručního papíru, který dodá ve výsledku na zajímavosti a plasticitě. Bílá také prozáří barvy květu. Z vystřiženého květinového vzoru odstraníme spodní dvě vrstvy papíru. Květinu přilepíme pomocí štětce na notýsek. Místo jsme předem natřeli lepidlem a tím natřeme i povrch květu, jakmile zaschne. Pokud nám vznikly nějaké varhánky v průběhu lepení, ihned je mokrým štětcem vyrovnáme. Stejným způsobem ozdobíme obálky a dopisní papír. Obálku je vhodné ozdobit v levém dolním rohu, aby vzor nerušil funkčnost obálky, a zároveň můžeme vzor opakovat na zadní straně. U dopisního papíru si místo na vzor vyberte podle libosti. Můžete třeba drobnými květy pokrýt celý jeden okraj listu, nebo jako v našem případě umístit květ na složený papír a dopis napsat na čistý vnitřek. S květinami je třeba postupovat s citem, méně je někdy více. Dále si vytvoříme těžítko. My jsme vybrali na těžítka pořádné, těžké kameny. Aby nepůsobily na stole nepatřičně, zjemnili jsme je květy růží. Postup je stejný. Na čistý kámen přilepíme květiny. Pokud chcete, aby více zářily, můžete kámen předem natřít bílou akrylovou barvou. Kameny je dobré na závěr přestříkat jednou vrstvou bezbarvého laku.