Online archiv

Autor: Jitka Horová

Přišlo léto

Jitka Horová, 6/2011
Připravíme si barevné papíry, nůžky a lepidlo. Dále budeme potřebovat obyčejný hnědý balicí papír a rovný klacík. Z balicího papíru odstřihneme širší pruh, přeložíme jej napůl a v místě překladu prostříháme krátkými zástřihy. Po rozložení papíru zjistíme, že jsou zástřihy dvojnásobné a lze jimi snadno proplést připravený proutek. Propletený pruh papíru použijeme jako kmen palmy. Z barevných papírů vystříháme a nalepíme palmové listy, slunce, vodu, ryby… Rybky, mořské hvězdice, sluníčka a další letní motivy můžeme vytvořit tvarovými razníky na papír. Tvarové razníky si můžete objednat na adrese ekoatelier@tiscali.cz (na požádání vám zašleme aktuální vzorník).

Kouzlo Vánoc

Jitka Horová, 10/2010
Předvánoční a vánoční období je dobou zdobení. Zdobíme okna, dveře, stoly, cukroví a stromky. Zdobíme také přáníčka a úhledně zabalené dárky. Dnes si vyzdobíme třídu. Uvidíš hvězdičku v červeném jablíčku

Podzimní tvoření – ovoce i sněhové vločky

Jitka Horová, 9/2010
Listopadové tvoření v sobě pojí ovocné hodování i první sněhové vločky. Pojďte si s námi vytvořit podzimní dekorace, které vám zpříjemní dny plné plískanic a větrného počasí.

Barevné podzimní listí

Jitka Horová, 8/2010
Kouzelný podzim probarvil šustivé listí pod modrým nebem. Přidáváme svetry a bundy, brzy budou potřeba i čepičky. Rozhlédneme se kolem sebe, abychom načerpali podzimní náladu.

Mozaika z krabic, dřeva i víček

Jitka Horová, 7/2010
Obrazce sestavené z drobných kousků materiálu nazýváme mozaiky. Vstupy, stěny, podlahy a stropy některých historických budov zdobí vzácná umělecká díla, vytvořená z přírodních kamínků nebo různobarevných sklíček. Moderní doba přináší moderní materiál a nabízí nám mnoho dalších možností.

Den Země aneb Tvořivá ekologie

Jitka Horová, 4/2010
Kdo obývá naši Zemi? Zvířátka, lidé, rostliny. Co nám dává naše Země? Vodu, vzduch, obživu a krásu. Abychom uchovali poklady naší přírody, šetříme vodou i surovinami. Kdo třídí odpad, je ohleduplný k přírodě.

Těšíme se na zimu

Jitka Horová, 9/2009
Jak vypadá nebe v zimě? Jak vypadá moře v zimě? Jaká je zimní krajina a zimní řeka? Po nebi plují těžké mraky plné sněhových vloček. Severní moře zdobí ledové kry, krajinu pokryly bělostné závěje a do chladné řeky se snášejí sněhové vločky.

Prostírání pod horký čaj

Jitka Horová, 8/2009
Podzimní příroda se ukládá ke spánku, chladné počasí nás zahání k topení a horkému čaji. Třetí neděli v říjnu slavíme takzvané havelské posvícení. K čaji napečeme koláče. Makové, tvarohové, povidlové… A pod hrnek patří pěkné podzimní prostírání.

Zápisky z prázdnin

Jitka Horová, 7/2009
Prázdninové vzpomínky můžeme vyprávět, kreslit, malovat, popisovat ve slohovém cvičení, zahrát o nich divadlo nebo je zhudebnit. Pro rychlé a zábavné zpracování letních radostí si vyrobíme sešit a veselou tužku.

Jak bydlí indiáni? A jak Eskymáci?

Jitka Horová, 6/2009
Předprázdninové vyrábění uvedeme společným povídáním o tom, jak kdo bydlí. Jak bydlí domorodci v rovníkové Africe? Jak kočovní pastevci v Mongolsku a jak Eskymáci v polárních krajích?

Květnové kvetení

Jitka Horová, 5/2009
Když se v květnu stromy obalí barevnými květy, máme před očima doslova zázrak přírody. Jarní kolotoč barev, tvarů a vůní nám přináší inspiraci pro tvorbu, protkávanou květinovými motivy.

Jak se střídá den a noc?

Jitka Horová, 4/2009
V dubnu oslavujeme Den Země. Země putuje po své dráze kolem Slunce a otáčí se kolem vlastní osy. Otáčení Země kolem osy se projevuje střídáním dne a noci. Z krabice si můžeme vytvořit jednoduchou výukovou pomůcku pro demonstraci.