Online archiv

Autor: Marcela Vávrová

Ten dělá to a ten zas tohle…

Marcela Vávrová, 2/2009
Jak dětem přiblížit různé profese? Učitelky z naší mateřské školy dětem připravily zajímavý tematický blok Čas lidských povolání. Pro všechny děti z obou tříd školy připravily několik exkurzí a besed, které dětem přiblížily jednotlivá povolání. Nejdříve jsme se vydali k veterináři. Děti viděly, jak to chodí, když přijde k lékaři pejsek. Ten ale nepřišel k lékaři sám, měl s sebou kromě svého pána ještě jednoho, ovšem, nevítaného kamaráda - klíště. Praktická ukázka vyšetření psa a odstranění klíštěte byla pro děti velkým zážitkem, což se projevilo ještě téhož dne odpoledne, kdy děti zcela spontánně rozvinuly hru „na veterinární kliniku“. V čekárně „kliniky“ čekali pejsci-plyšáci, a představte si, všichni měli klíště, které bylo nutné odstranit! Bylo úžasné pozorovat děti, jak přesně napodobují práci lékaře, ale také pohyby a chování pejska, kterému se ošetření moc nelíbilo. Hned následující den nás navštívili strážníci městské policie, kteří dětem přiblížili svou práci a učili děti správně přecházet silnici. Velmi nás potěšil dárek, který využíváme na vycházkách doposud - refl exní bezpečnostní vesty. Tyto vesty jsme také využili při dopravní hře na zahradě školy. Další milá návštěva - dětská lékařka - si pro děti připravila besedu o ochraně zdraví a děti si mohly vyzkoušet „na vlastní kůži“ měření tlaku a také první pomoc při zlomenině ruky. Malé dárečky v podobě obvazů a injekčních stříkaček děti využívají při hře na lékaře. Využili jsme toho, že maminka jedné holčičky z naší školky pracuje v nedalekém kadeřnictví. Všichni jsme vyrazili do kadeřnického salonu, kde děti viděly mytí, stříhání i barvení vlasů. A co myslíte, zůstaly panenkám ve školce dlouhé vlasy? Naše další cesta vedla do zahradnictví, kde nás jeho majitel provedl po všech sklenících, ukázal nám, jak se pěstují přísady zeleniny, květiny i okrasné dřeviny. Tato návštěva byla inspirací pro naše pokusy s klíčením semen, a to hned ve třech miskách - bez vody, bez světla a za ideálních podmínek. Tři zaměstnanci v nedalekém stolařství nám velmi ochotně předvedli svou práci - řezání na pile, lepení hran i šroubování desek. Všechny nejvíce zaujala práce cirkulárky. Nadšení byli hlavně kluci, kteří si hned následující den zařídili stolařskou dílnu také ve školce. Jako toužená cirkulárka jim posloužila stará gramofonová deska, ze které se ovšem nelinula krásná hudba, ale dokonale nahradila ostrý kotouč pily. Desku jsme upevnili dřevěnými špalíky mezi dva stoly a hurá do práce!

Jak na projekty ekologické výchovy?

Marcela Vávrová, 1/2009
Naše MŠ Albrechtická v Krnově již podruhé za sebou uspěla se svým projektem v rozvojovém programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR -Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve školách.

Čertíci

Marcela Vávrová, 9/2005
V Informatoriu 3-8 č. 9/2004 byl pro nás inspirující název mikulášské nadílky"Čertoviny". Nápady se jen hrnuly! Paní učitelky ve 2. oddělení připravily netradičně pojaté odpoledne pro děti a jejich rodiče. Připodzimním"úklidu zahrady"našly děti odhozený pytel se vzkazem od čerta, že má v tento den nějak moc práce a nemohl již déle na děti čekat. Ať si tedy zahrají na čertíky samy.Jednoduché vestičky, které nám pomohly ušít maminky, ozdobily děti za pomoci rodičů v průběhu veselých her, písniček a básniček čertovskými chlupy, které vytrhávaly z barevného papíru, a také ocasem. Na hlavu dětem maminkypřipevnily rohy z borovicových šišek. Děti se postupně měnily na rozpustilé čertíky. Zakončením celého odpoledne byl tanec kolem čertovského kotle, ve kterém se připravovaly senzační čertovské dobroty - kyselé zelí a okurkykvašáky! Tyto dobroty všichni přítomní povinně ochutnávali!Když přišel za dětmi Mikuláš, čekalo ho překvapení - dvacet roztomilých čertíků, kterým předával balíčky sladkostí a ovoce. Prožili jsme velmi příjemné čertovské odpoledne, strach z čerta se vytratil!

Oslava podzimu

Marcela Vávrová, 9/2005
Podzim si zaslouží pořádnou oslavu! Tu jsme v naší školce v loňském školním roce uspořádali začátkem listopadu. V dopoledních hodinách za námi přijelo divadlo s pohádkami"Jak Zuzanka malovala"a"O velkéřepě". Na chodbě jsme mohli obdivovat výstavku neobvyklých tvarů zeleniny. Sešli se tady petržel zvaný Dlouhý, mrkev ve tvaru překřížených nohou, ale také bramborové srdíčko, chobotnice a dokonce kudlanka nábožná!Odpolední program byl naplněný výtvarnými činnostmi zaměřenými k podzimu. Děti v doprovodu rodičů vyráběly podzimní panáčky z cibule, malovaly stromy na velký formát papíru, otiskovaly bramborová razítka nebo si zhotovilykrásnou pavučinku z barevných písků. A co by byl podzim bez pečených brambor? Ty se již mezitím pekly na zahradě.Po setmění následoval pochod podzimních skřítků s lampičkami za babkou Podzimkou. Dětem-skřítkům maminky připravily krásné oblečení ozdobené symboly podzimu. Cesta k lesu byla vyznačena malými světýlky (svíčky v malýchskleničkách). Babce Podzimce děti pomohly zamknout les velkým klíčem za doprovodu básničky Zamykám, zamykám les. Za pomoc dostaly děti odměnu - oříšek, jablíčko a perníkový hříbeček.