Online archiv

Autor: Markéta Lukáčová

Medové perníčky

Markéta Lukáčová, 10/2009
Kouzelnou vánoční atmosféru vyčaruje nejen slavnostní výzdoba, klid a pohoda, ale také ta správná vůně. Každý druh cukroví má tu svou a nejinak je tomu i u stovky let používaného perníku, který rozvoní místnost po anýzu, badyánu a medu. A navíc můžeme s těstem kouzlit a připravit i ozdoby na stromeček nebo k zabalení jako dárek.

Mikulášská trojice u módního návrháře

Markéta Lukáčová, 9/2009
Co člověk, to jiný vkus, jiné oblíbené barvy, jiné vzory. Jednoduché postavičky Mikuláše, anděla a čerta lze tentokrát využít ke hře na oděvní salon a dětem dát prostor zkusit si navrhnout různé převleky pro tuto klasickou trojici.

Kampak běžíš, ježku? Přece do listí!

Markéta Lukáčová, 8/2009
Za okny podzim maluje listy do nádherných barevných kombinací. Když si je doneseme domů, často hnědnou a lámou se. Textilními listy můžeme školku vyzdobit na delší dobu a zaručeně se v nich bude líbit i bodlináčům z brambor.

Značky pro nováčky

Markéta Lukáčová, 7/2009
Úvod školního roku je vždy spojen s vytvořením přehledného systému věcí tak, aby byl srozumitelný i malým nováčkům. Skříňky, botníky, věšáčky na ručníky i kelímky pro čištění zoubků je potřeba označit. Dobrým pomocníkem mohou být například silikonová razítka.

Kloboukový den

Markéta Lukáčová, 5/2009
Evropský den v Aldborough a klobouky z Koloděj… Na první pohled mají tyto dvě akce jen pramálo společného. Jsou na hony vzdáleny jak v čase, tak místě. Přesto je mezi nimi jedno veliké pojítko v podobě učitelů – nadšenců. Lidí, kteří do své práce chodí s radostí, chutí a zajímavými nápady, jak si spolu se svými žáky užít něco nového.

Polštářky z batikovaného hedvábí

Markéta Lukáčová, 4/2009
Blíží se období, kdy nejedna třída vyrazí na školu či školku v přírodě. Ti menší budou možná poprvé sami několik dní bez rodičů. Rychlé aklimatizaci může pomoci plyšák, se kterým spí doma v postýlce, nebo například nový, vlastnoručně vyrobený polštářek.

Jarní přáníčka s faleš nou ražbou

Markéta Lukáčová, 3/2009
V jednoduchosti je krása, říká se, a technika falešné ražby právě k těm snazším patří. Tyto plastické pozdravy jara si s těmi z dílen starých mistrů nezadají a pomohou vám přivolat první kvítky.

Bude ze mě zvířátko!

Markéta Lukáčová, 2/2009
Doba plesů a maškarních rejů je opět tu. Děti se určitě těší a rády při výrobě kostýmů přiloží ruku k dílu. Co když se ale o karnevalu dozvíme na poslední chvíli…?

Zdobené příbory pro malé i velké

Markéta Lukáčová, 1/2009
Fimo jsme si již představili při výrobě těžítka ze zavařovací sklenice. Dnes ji použijeme k ozdobení příboru. Děti tak vykouzlí originální předmět, který vznikl z jinak „obyčejné“ věci každodenní potřeby.

Svícínky jako z ledu

Markéta Lukáčová, 10/2008
Svíčky prozáří dlouhé zimní večery a době vánoční přidají na slavnostní atmosféře. Pokusme se lapit tato světýlka do ojíněných, „ledových“ svícnů, možná budou hořet déle a intenzivněji…

Obrázky z malovaného hedvábí

Markéta Lukáčová, 9/2008
Malba na hedvábí patří ke složitějším technikám. S několika tipy je ale zvládnou i menší výtvarníci a hedvábné rámečky mohou prozářit nejedno okno třídy.

Květináče s mozaikou

Markéta Lukáčová, 8/2008
Listí za okny pozvolna opadává, větvičky zůstávají holé a babí léto střídá sychravé počasí. Je nejvyšší čas nachystat se na zimu a okrášlit si trochu parapety oken školky například veselými květníky.