Online archiv

Autor: Ivana Krumpová

Pod vysokým smrkem aneb Sešli jsme se v mraveništi

Ivana Krumpová, 3/2009
Na naší planetě Zemi žijí kromě větších zvířat i drobní živočichové. I když jsou maličcí, jsou přesto velmi užiteční. Pojďte tedy s námi nahlédnout do lesní říše živočichů - mravenečků, jejichž život je podobný životu nás, lidí.

Přiletěl k nám drak

Ivana Krumpová, 9/2008
Příchod podzimu se promítá ve změně přírody, pozoruhodně zbarvených listů na stromech, dozrávajícího ovoce, ale také v krátících se dnech a pochmurném počasí. Pro podzim je typické větrné počasí a je tak hlavní sezonou pro výrobu a hry s papírovými draky. Vítr, studený déšť a blátivé cesty nás k pobytu venku moc nelákaly, a tak jsme si vymýšleli různé činnosti a hry, které by nám pobyt venku vynahradily. Jedno dopoledne proběhlo ve znamení počasí, které je „na draka“. Nejdříve jsme se proměnili v stromy – napodobovali jsme růst stromu z podřepu do stoje se vzpažením rukou vysoko nad hlavou a protažením svalů až do konečků prstů. Stromům narostly větve – rukama jsme napodobovali pohyb větví, kývání do stran, dbali jsme na správné dýchání, s výdechem jsme se střídavě ukláněli vpravo, vlevo, napřimovali jsme se vždy při nádechu. Potom jsme si hráli na vítr; barevný ubrousek jsme pouštěli „po větru“. Napodobovali jsme také různou sílu větru; malý vánek jsme vytvořili tak, že jsme do ubrousku jemně foukali, silný vítr jsme ztvárnili tak, že jsme běhali v prostoru a ubrousek nechali vlát nad hlavou. A protože bylo ve třídě „větrno“, schovali jsme se ve „strachovém“ pytli. Ze samého deště se „rozpršelo“. „Kapi, kapi, kap, přihnal se k nám mrak. Kapky z něho padají, do trávy si lehají.“ Děti si zahrály na kapičky deště, procvičily pohyb paží a následné uvolnění – relaxaci vleže. Navodili jsme pocit uvolnění od nohou, k trupu, rukám, krku až k hlavě a se zavřenýma očima a pravidelným klidným dýcháním relaxovali. K uvolnění nám pomohla i relaxační hudba (nahrávka zpěvu ptáků). Potom jsme si povídali o tom, jak se každý cítil, co mu bylo příjemné, co si představoval. Rozvíjeli jsme základní pohybové dovednosti, prostorovou orientaci, pohybovou koordinaci, obratnost, vytrvalost, pohotovost, překonávání překážek, tělesnou zdatnost, pocit přátelství a kamarádské vztahy.

Projekt: Je tu vosí rojení

Ivana Krumpová, 6/2007
Výukové programy v naší „přírodní mateřince“ se zaměřují také na ekologickou výchovu. Vychováváme děti k šetrnému životnímu stylu, k zodpovědnosti a k ochraně všeho živého kolem nás.