Online archiv

Autor: Bedřich Hájek

Vnitřní řád školní družiny (2)

Bedřich Hájek, 6/2008
Povinnosti žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků, které připomínají vnitřní řády školních družin, vycházejí z § 22 školského zákona.

Vnitřní řád školní družiny (1)

Bedřich Hájek, 5/2008
Školský zákon (dále ŠZ) platný od roku 2005 přináší mnohé novinky do vzdělávání, jeho obsahu i forem, ale také zasahuje do dokumentů škol a školských zařízení. Ne ve všech dokumentech, které vydali ředitelé a zveřejnili na internetu pro své školní družiny, se nové pojetí již uplatňuje.

ŠVP – příležitost, nebo hrozba?

Bedřich Hájek, 4/2007
Školy poskytující základní vzdělání mají velice podrobně rozpracovaný rámcový vzdělávací program pro základní vzdělání a manuál k němu. Jak jsou na tom školní družiny?

Příležitostné akce ve školní družině

Bedřich Hájek, 1/2007
Většina školních družin nabízí svým žákům pestrou skladbu činností, a to nejen zájmová zaměstnání podle týdenní skladby, ale i výjimečné akce vztahující se k různým příležitostem.

Domácí úkoly a školní družina

Bedřich Hájek, 10/2006
Příprava žáků na vyučování měla v náplni práce školní družiny vždy významné místo. Před rokem 1989, kdy školní družina plnila především sociální funkci, to bylo poslání téměř dominující.

Činnost školní družiny versus stávající pedagogická dokumentace

Bedřich Hájek, 9/2006
Školní družiny se novým školským zákonem č. 561/2004 Sb., jehož plné znění je „o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání“, zařazují paragrafem 118 mezi zařízení pro zájmové vzdělávání - tedy mezi jiné vzdělávání.