Online archiv

Autor: Alena Kulhánková

NÁPADY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

Alena Kulhánková, 10/2016
Zvoneček z provázku

Mikuláši, neber s sebou čerta radši!

Alena Kulhánková, 9/2016
Potřebujeme: velkou lepenkovou krabici, temperové barvy, štětec, misku na vodu, nůžky, barevnou stužku, slupky z pomerančů a citronů, vykrajovací formičku na cukroví – hvězdičku, papírovou krajku vystřiženou z papírových podložek na dorty, lepidlo na papír, barevné papíry, černou tuš, špejle na kreslení tuší, látku na pytel s dárky.

Vánoční věneček z papíru

Alena Kulhánková, 10/2015
Potřebujeme lepenkové krabice, kružítko, nůžky, lepidlo Herkules, vánoční papír červený a zlatý, bílý kancelářský papír, celofán se zlatou kresbou nebo průhlednou látku (např. šifon), velké červené korále.

NÁPADY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

Alena Kulhánková, 9/2015
Sluníčko ze spadaného listí

Houby

Alena Kulhánková, 7/2015
Potřebujeme obrázek z nástěnného kalendáře s motivem přírody, nůžky, lepidlo na papír, barevné papíry, listy ze stromů, černý permanentní fix, váleček na barvy, temperové barvy, štětec, misku na vodu

Sloní leporelo

Alena Kulhánková, 5/2015
Potřebujeme lepenkovou krabici, barevný papír, nůžky, lepidlo na papír, izolepu, barevnou stužku, plastovou podložku, permanentní fix, bílý kreslicí karton A4.

Zvířátka - provázkový reliéf

Alena Kulhánková, 5/2015
Každý rok věnujeme několik dnů ve školní družině našim domácím mazlíčkům a zvířátkům, které známe nebo se kterými se teprve seznamujeme. Tvoříme, soutěžíme, vyhledáváme si o zvířátkách informace. Čteme si o nich pohádky a příběhy, soutěžíme a hrajeme hry. Potřebujeme lepenkovou krabici, fix, nůžky, silnější provázek, lepidlo Herkules, alobal, temperové barvy, štětec, misky na vodu, školní houby.

Po roce přicházejí Vánoce!

Alena Kulhánková, 10/2014
Přicházejí pro děti nejkrásnější svátky v roce. Naučíme se zpívat novou vánoční písničku, zpíváme koledy. Čteme si pohádky s vánoční tematikou. Vybereme si jednu z vánočních filmových pohádek a společně ji zhlédneme. Popovídáme si o dojmech z této pohádky, co se nám nejvíce líbilo a proč. Pohádku namalujeme. Zahrajeme si na divadlo a pohádku si upravíme pro předvedení v družině. Využijeme dostupných materiálů v družině a použijeme je jako kulisy. Režii této dramatizace ponecháme zcela v rukou dětí. Naučíme se podle předlohy skládat papírový ubrousek k vánočnímu stolu. Vytvoříme si na stůl jednoduchou vazbu ze sušených rostlin, které jsme posbírali na podzim. Projdeme se po městě a prohlédneme si vánoční výzdobu.

Máme rádi pohádky

Alena Kulhánková, 9/2014
Po celou dobu podzimu čteme české pohádky. Každou pohádku můžeme využít jako námět k tvorbě, k dramatizaci apod. V každé pohádce také najdeme nějaké ponaučení a moudrou radu. Četba pohádky O Smolíčkovi může být motivací k povídání o tom, jak se správně chovat, jsme-li doma sami, jak se zachovat při setkávání s cizími lidmi atd.

Poznáváme nové kamarády!

Alena Kulhánková, 7/2014
Papírová koláž

Hurá, přichází léto!

Alena Kulhánková, 6/2014
Sluníčko maluje

Kouzelný máj je brána do léta

Alena Kulhánková, 5/2014
HRY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU