Online archiv

Vydání: 3/2005

Biofeedback - prevence školní neúspěšnosti

Daniela Kramulováarchiv Jiřího Tyla, 3/2005
Máte nesoustředěné, impulzivní dítě, které neposedí, a bez odkladu školní docházky si další rok neumíte představit? Anebo se trápíte s roztěkaným školákem nad úkoly, bojujete s dyslexií, dysgrafií a nevíte, jak překonat jehorostoucí nechuť ke škole, kde zažívá zklamání a neúspěch? Zkuste EEG biofeedback.Zahraniční studie potvrzují, že poruchy učení a soustředění se dají prostřednictvím biofeedbacku odstranit ještě před nástupem do školy

Nový školský zákon a individuální vzdělávání

Lenka FiedlerováPetr Strnad, 3/2005
O novém školském zákoně se dosud hovoří spíše jako o velkém nedodělku. Jedno mu ale upřít nelze - konečně upravuje možnost individuálního vzdělávání dětí.Domácí vzdělávání se už i u nás dostává na roveň povinné školní docházce

Se zápisem pomáhal dětem kocour Fousek

Mgr. Jiří Kučeraarchiv, 3/2005
Netradiční zápis prvňáčků v podobě putování s kocourkem Fouskem proběhl 2. a 3. února 2005 v Základní škole Ústavní v Praze 8."Na tyto dva dny se naše škola proměnila v Kočičí zemi. Děti, které přišly k zápisu, dostaly u vchodu do školy kocouří pas a ujaly se kocourka Fouska, který se vydal do světa, aby se něčemu přiučil. Postupně s dětmiprošli celou Kočicí zemi - přes Kočkov, Koťatov, Mňoukánky a Kocouří Lhotu. Cestou děti pomáhaly plnit Fouskovi některé úkoly, aby byl přijat do školy, a na oplátku i oni mohly začít chodit do naší školy,"řekla zástupkyněředitele školy Ivana Jarkovská. Na akci se mimo pedagogů velkou měrou podílely také děti ze ZŠ Ústavní, které v kocouřích a koččích maskách pomáhaly svým budoucím spolužákům se zvládnutím cesty po škole. Obchůzka byla plnáhravých úkolů, se kterými si děti musely poradit. A zatímco paní učitelky při hrách zjišťovaly, zda jsou děti do školy dostatečně zralé, rodiče mohli v klidu vyplnit potřebné formuláře, navštívit školní galerii a klástpedagogům nejrůznější otázky."K zápisu přišlo 105 dětí, vzali jsme jich 91 a z nich 75 nastoupí do tří prvních tříd,"doplnila I. Jarkovská s tím, že netradiční formu zápisů prvňáčků do školy vyzkoušeli v ZŠ Ústavní podruhé."V loňskéroce si budoucí prvňáčkové prošli Království s korunkou,"dodala.Se zápisem pomáhalo asi 30 žáků z vyšších tříd, kteří si při hodinách výtvarné výchovy připravovali masky."Moc nám pomohli a mnozí z nich se o někdy rozechvělé budoucí prvňáky moc hezky starali,"dodala paní zástupkyně.Do ZŠ Ústavní každoročně přihlásí své děti desítky rodičů i z jiných spádových oblastí. Je tomu tak i proto, že pro své žáky připravuje vedení školy širokou nabídku nejrůznějších sportovních soutěží, každoročně pro širokouveřejnost připravuje spolu z žáky vyhlášené jarmarky. Rodiče se mohou zúčastnit i tradičního Bohnického bálu, který škola spolu s městskou části pořádá.Škola se na dva dny proměnila v Kočičí zemi.

Na budoucí prvňáčky čekal Pohádkový kufr

Mgr. Vlasta Kohoutkováarchiv ZŠ Dlouhá, 3/2005
Měsíc leden je v naší škole spojen nejen se zkoušením, písemkami a s vysvědčením za první pololetí školního roku, ale také s tradiční akcí - Dnem otevřených dveří pro budoucí prvňáčky.Tentokrát se v pátek 21. ledna 2005 přišlo do naší školy podívat 50 budoucích prvňáčků v doprovodu svých rodičů nebo prarodičů. O naše hosty se staralo 25 pedagogických pracovníků, 28 průvodců z řad žáků 7.-9. tříd a najednotlivých stanovištích pomáhalo 94 žáků 1. a 2. stupně. Do akce se zapojili rovněž správní zaměstnanci a paní kuchařky, které připravily pro všechny přítomné občerstvení.I letos čekal na malé návštěvníky školy bohatý program nazvaný Pohádkový kufr. Po přivítání ve vestibulu školy a zapsání do kroniky obdržely děti vizitku se svým jménem, program soutěží, účastnickou kartu a tašku na drobnédárky, rodiče pak natištěné informace o škole. A potom se jich už ujali starší žáci - jejich průvodci.V areálu školy čekalo na děti pohádkové království. Na první zastávce - u Budulínka - přenášely pomocí špejlí hrášek, u Popelky na ně čekal úkol najít boty, které k sobě patří, a vybrat pro Popelku střevíčky na ples.Karkulka, jak všichni víme, nesla babičce v košíku bábovku, víno a květiny. Naši malí hosté měli ale vybrat z nabízených věcí jen ty, které budou nosit s sebou do školy ve své aktovce. U pohádky Hrnečku, vař! skládaly dětirozstříhané hrnečky a u Perníkové chaloupky sbíraly papírové perníky stejných tvarů atd. Za každý splněný úkol dostali budoucí prvňáčci nejen razítko do svého papírového kufříku, ale též drobné dárky. V průběhu pátečníhoodpoledne se ale jen nesoutěžilo. Hosté měli možnost prohlédnout si vybavení jazykové a počítačové učebny, sledovat zajímavé pokusy z chemie, fyziky a přírodopisu, zazpívat si se školním pěveckým sborem Dlouháčci nebo si navideu ve školní jídelně poslechnout jejich písničky z různých koncertů. Program zpestřil svým vystoupením i kroužek zobcových fléten. Dnem otevřených dveří žila celá škola. Poděkování za zdařilé odpoledne patří tedy všem,největší dík ale hlavní organizátorce paní učitelce Mgr. Jarmila Šimurdové, která i letos, už po sedmé, dokázala svými nápady nadchnout všechny přítomné.Do školy se přišlo podívat 50 budoucích prvňáčků s doprovodem.

Spočítejte si svoji ekologickou stopu

Lenka Fiedlerová, 3/2005
Bude nám stačit jedna planeta Země, když budou všichni lidé žít jako já? Na tuto otázku může každý najít odpověď díky přírodovědcům Mythusi Wackernagelovi a Williamu Reesovi z univerzity v Britské Kolumbii v Kanadě, kteříposuzovali dopad civilizace na životní prostředí a vymysleli index u nás známý pod pojmem Ekologická stopa (ES).Ekologická stopa je prostředkem, díky kterému můžeme zhodnotit lidský tlak na přírodní zdroje, který jednotlivec, organizace, město, kraj či celý stát vytváří při své každodenní činnosti v rámci zajišťování jídla, nákladůna energii, bydlení, dopravu, spotřební zboží a služby.Index vychází z představy, že všechno, co člověk dělá, od snídání, mytí rukou, cestování, nakupování a dalších činností, je možné přepočítat na plochu zemského povrchu. Díky tomu vznikne jakýsi pozemek, který je výrazempočtu hektarů, které jedinec potřebuje k tomu, aby měl dostatek surovin a energie pro svůj život. Ve skutečnosti se tato plocha skládá z lesů, polí a dalších globálních ploch. U průměrného Čecha to činí 4,8 ha na osobu a vporovnání s mezinárodním průměrem je tento index 3 x větší.Dotazník pro výpočet individuální Ekologické stopy je k dispozici na stránkách projektu Hra o Zemi - www.hraozemi.cz/ekostopa."I když je výpočet založený na tomto dotazníků zjednodušený a nedokáže zahrnout všechnymyslitelné životní styly, poskytuje rozumný odhad individuální ekologické stopy většiny obyvatel České republiky,"uvedl Viktor Třebický z Ústavu pro ekopolitiku, který dotazník zpracoval.Ekologickou stopu svých základních škol změřili mezi prvními Vsetín, Chrudim a Hodonín. ES školy je souborným ukazatelem, jehož velikost určuje celá řada faktorů - od managementu školy po jednání žáků. Mezi ně patřínapříklad způsob a efektivita vytápění školní budovy, velikost školy a školních pozemků, používání energeticky šetrných spotřebičů, spotřeba potravin ve školní jídelně, produkce a způsob třídění odpadů, ale například i to, zjaké vzdálenosti a jakým způsobem se děti a učitelé do školy dopravují. Výsledný údaj se vztahuje na jednoho žáka školy.Kromě toho, že ES umožňuje porovnávat mezi sebou i v čase, jak šetrně k životnímu prostředí školy fungují, a srozumitelně ukáže, jaké mají v tomto ohledu možnosti zlepšení, je i užitečným nástrojem osvětovým a výchovným. Vprostředí škol to platí dvojnásob."Ekologická stopa je názorným prostředkem vypovídajícím o ekologickém chování našich škol a radnice samotné. Bude sloužit nejen k ekologické výchově žáků, ale také k navrhováníkonkrétních opatření, která povedou k co nejnižší spotřebě neobnovitelných zdrojů energie na žáka a tedy ke snižování ekologické stopy jednotlivých škol,"vysvětlil vsetínský starosta Jiří Čunek.Takže bude nám stačit jenom jedna planeta, když budou žít všichni jako vy?

Vliv násilí v médiích na vývoj dětí

Mgr. Jan Vyhnálekarchiv, 3/2005
Výsledky výzkumů dokazují, že růst násilí ve společnosti je z velké části zapříčiněn prezentací násilí dětskému publiku v televizi, ve filmech a videohrách.Násilné chování je naučené, zautomatizované. Právě v tom spočívá riziko počítačových her.

Mozková posilovna

3/2005
Rozvíjet logický úsudek u dětí a zároveň procvičovat jejich dovednosti v matematice lze prostřednictvím tzv. matematických detektivek.

Jak se připravit na přijímací zkoušky

Olga KopeckáMgr. Petr Pavlíček, 3/2005
Úspěšná příprava na přijímací zkoušky má svá pravidlaNatrénujte si zkouškovou situaci, nenechte se u zkoušek znervóznit.

Nepodceňujte sport

Mgr. Markéta Hanáková, 3/2005
Vstupem do školy se radikálně mění způsob života dítěte. Po období, kdy bylo dítě zvyklé užívat si volnosti a hrát si, se dostavuje období, kdy musí více sedět a jeho pohybová činnost je tlumena.

Umíte se zeptat dítěte?

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 3/2005
Přes všechny teorie a inovace, které velcí učitelé za stovky let vymysleli, bych chtěl, aby mou dceru vyučoval učitel, jako byl Sókrates.Cesta k efektivní a moderní výuce českého jazyka vede přes ovládnutí základních gramatických pravidel včetně pravidel pravopisu coby nástrojů sdělné komunikace.

Proč jsi zlý?

Renata Špačkováarchiv, 3/2005
Davidovi je pět let, a přestože už chodí do mateřské školy druhým rokem, velmi obtížně hledá kamarády. Zažene je většinou výpady své nenadálé agrese.Při boji proti agresivnímu chování je důležitá rodina, kde by se s agresivitou dítě nemělo setkávat.

Co je na dokladech založené vzdělávání

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 3/2005
Dlouhou dobu platilo, že je záslužné věnovat se mládeži a že si taková práce zaslouží víceméně automatickou podporu. V posledních letech se však situace mění. Důraz se začíná klást na kvalitu poskytovaných služeb a na efektivituvynakládaných prostředků.Doba, kdy platilo, že je záslužné věnovat se mládeži a že si taková práce zaslouží podporu, pomalu končí.