Online archiv

Vydání: 7/2017

Učíme se poznávat svět

Mateřská škola Staňkova, Ostrava-Výškovice, 7/2017

Osobnost předškolního pedagoga

PhDr. Zora Syslová, Ph. D., 7/2017
Eva Svobodová, Miluše Vítečková a kol. Praha, Portál 2017

Objevování dítěte

Jana Pokorná, 7/2017
Maria Montessori Praha, Portál 2017

Jak Marta zkrotila draka

7/2017

PAX - Dech smrti

7/2017

Svět jako na dlani

Mgr. Marie Těthalová, 7/2017

Stromy na podzim

7/2017
Potrebujeme anilinové barvy, štetec, misku na vodu, řezačku na papír, nůžky, lepidlo na papír, barevné papíry, malírskou krycí pásku, bílý kreslicí karton A2, cerný permanentní fix. Nejdríve vytvoríme na bílém kreslícím kartonu rámeček obrázku tak, že ho olemujeme malírskou krycí páskou. Anilinovými barvami namalujeme podzimní pozadí. Na barevné papíry kreslíme permanentním fixem ruzné tvary stromu. Korunu stromu dokreslíme jednoduchými liniemi. Stromy vystrihneme. Na řezačce na papír nařežeme dětem tenké proužky barevných papíru. Děti je dále nastříhají nůžkami. V jedné misce smícháme odstíny modré na oblohu, v druhé odstíny teplých barev jako spadané listí. Stromy nalepíme na zaschlé pozadí. Oblohu potřeme lepidlem, nasypeme na ni nastříhané modré čtverečky papíru a přitlačíme je dlaní. Čtverečky, které se nepřilepily, sesypeme zpět do misky. Postup mužeme zopakovat. Stejným zpusobem, jako jsme lepili oblohu, prilepíme i barevné kousky - spadané listí na spodní cást výkresu. Sloupneme malírskou pásku.

Adaptace aneb Prizpusobení se novým podmínkám

Mgr. Erika Faltysová Speciální pedagožka DC Paprsek, 7/2017
Proces přizpůsobování každého konkrétního člověka je něčím vskutku jedinečným, osobitým a nevyhnutelným. Od prvního nadechnutí po porodu, prvního zažitého nepohodlí, prvního zážitku chuti, samostatné chůze i první rozbité bábovky na pískovišti, po nástup do MŠ, ZŠ, zaměstnání, partnerství, rodičovství.

Učte děti, aby nečekaly na žízeň

PhDr. Helena Chvátalová, 7/2017
Víte, že se nemusíme ztratit na poušti, a přesto můžeme být ohroženi dehydratací? O pitném režimu se často hovoří, ale mnohdy na něj nedbají ani dospělí, tí m méně pak děti, zvláště když se se začátkem školního roku na velkou část dne ocitají mimo dohled rodičů a prarodičů. Většina dětí ve věku 5 až 10 let pije podle průzkumů nerovnoměrně a nárazově.

Tangram a piškvorky pro kluky i pro holky

Marcela Přidalová, 7/2017
Potřebujeme modrý filc A4 o síle 3 mm, zbytky 3mm filců, oranžový filc A4 o síle 1 mm, provázek, stuhu, 10 malých kroužků na záclony, tavnou pistoli, nůžky, mizící fix, fix na textil, děrovací kleště, pravítko.

Melounové šperky...

7/2017

... pro všechny dívky

Alena Isabella Grimmichová, www.grimmich.cz, 7/2017