Online archiv

Vydání: 8/2008

Starý, přesto moderní výnos

František Morkes, 8/2008
První mateřská škola v Čechách byla otevřena v roce 1869 při staroměstském kostele sv. Jakuba v Praze. Její učitelky - slečny Ledvinková a Müllerová - ji založily poté, co se vrátily z desetiměsíčního kurzu v Paříži, kam je vyslala pražská radnice.

Holky se neperou a kluci nepláčou. Nebo je to jinak?

PhDr. Daniela Kramulová, 8/2008
Od tradičního rozdělení rolí na otce živitele a matku pečovatelku se po staletí odvíjela výchova už v raném dětství, včetně výběru hraček a zaměření her. Postavení žen a mužů v dnešní společnosti i rodině takhle zjednodušenému stereotypu už dávno neodpovídá.

Letíme v jednom hejnu…

Mgr. Vlasta Košťálová, 8/2008
Let divokých hus, jejich komunikace a pravidla nezbytná k přežití se staly výchozí motivací celoročního projektu dětí v zákolanské základní a mateřské škole. Jedním hejnem se na rok staly děti z mateřské i základní školy, ale také jejich rodiče, sourozenci a přátelé.

Plné třídy, přetížené děti

Petra Křížková, 8/2008
Rámcový vzdělávací program je v současnosti pojmem skloňovaným ve všech pádech. Najdete řadu seminářů, které jej učitelům přibližují, je tématem mnoha diskusí. Co přesně od nás, učitelek mateřských škol, tento program očekává?

O výtvarné výchově

Kamila Haratková, 8/2008
V současnosti se čím dál více hovoří o spontánní kreativní výchově dětí. Ve spojitosti s výtvarnou výchovou je kreativita důležitý fenomén, který může ovlivnit vývoj dítěte už v raném vývoji v mateřské škole.

Pracovní kolektiv je živý organismus

Mgr. Marie Těthalová, 8/2008
Zaměstnání je pro některé lidi zdrojem stresu. Možná je víc než neodpovídající finanční ohodnocení nebo špatné pracovní podmínky trápí mezilidské vztahy. Malé či velké „pracovní války“ vyčerpávají všechny zúčastněné. S Olgou Kunertovou jsme si povídali o tom, proč k takovým situacím dochází a jak jim předcházet a řešit je.

Výlet s Pohádkou na kole

8/2008
O Hradci Králové se říká, že je městem cyklistů. I do naší mateřské školy Pohádka jezdí každé ráno spousta dětí s rodiči na kolech. Proto nás napadlo zorganizovat akci, při které si děti procvičí své cyklistické dovednosti, zopakují si znalosti ze silničního provozu a hlavně stráví odpoledne v pohybu místo pasivního vysedávání u televize nebo počítače. Využili jsme velké školní hřiště, na kterém si děti na kolech, tříkolkách nebo koloběžkách vyzkoušely jízdu zručnosti mezi kužely, přes přehupovací prkno, přes hrboly, jízdu přesnosti po čáře, podjíždění pod gumou nebo převážení vody v kbelíčku na řídítkách. Přitom pojmenovávaly dopravní značky, dokreslily barvy semaforu a zopakovaly si, co by měl mít správný cyklista a jeho kolo. Za každou absolvovanou disciplínu dostaly děti žeton, za který si v pohádkovém „obchodě“ mohly koupit sladkost nebo drobnou

Letní škola předškolní výchovy

Mgr. Pavla Petrů-Kicková, 8/2008

Napište nám

8/2008
Děkujeme všem, kteří přispívají do časopisu Informatorium 3-8, a chceme k jeho utváření pozvat i další zájemce. Uvítáme příspěvky, které ostatní čtenáře informují o zajímavých a neobvyklých aktivitách, představují nové nápady a způsoby práce, reagují na dění ve školství, inspirují tvořivou práci pedagogů. Jak by měl příspěvek vypadat? Dáváme přednost příspěvkům v elektronické podobě; přepisování strojopisů nebo rukopisů je zdlouhavé. Můžete je zaslat e-mailem, případně na disketě nebo CD. Pokud chcete svůj příspěvek doplnit fotografiemi, zatelefonujte nám nebo nám napište, vysvětlíme vám, jakou mají mít velikost a jak nám je máte zaslat. Každý příspěvek vždy doplňte kontaktními údaji (celé jméno, adresa, telefon, e-mail). Stojíme pouze o původní příspěvky, takže nám prosím neposílejte články, které jste publikovali jinde (týká se i článků zveřejněných na webových stránkách, vyjma webové prezentace vaší školy). Očekáváme, že příspěvek, který nám zašlete a my jej po posouzení zveřejníme, nebudete dále nikde publikovat (platí i pro publikování na webových stránkách, vyjma webové prezentace vaší školy), a to ani ve zkrácené podobě. Těšíme se na vaše náměty a zkušenosti z praxe. Zasílejte je na adresu: Redakce časopisu Informatorium 3-8, nakladatelství Portál, Klapkova 2, 182 00 Praha 8 nebo na e-mailovou adresu informatorium@portal.cz.

Postavme školu v Africe

8/2008

Vzdělávací semináře pro pedagogy a vychovatele

8/2008
Nakladatelství Portál, Klapkova 2, Praha 8

Integrace angličtiny a výtvarné výchovy

8/2008
Projekt učitelům nabízí účinnou metodu výuky angličtiny. Metoda je založena na propojení angličtiny a výtvarné výchovy. Důraz dáváme na přirozenou tvořivost a vytváření situací, ve kterých děti pociťují cizí jazyk jako přirozený nástroj. Kombinace s výtvarnou výchovou je pro děti i učitele atraktivní, otvírá nové možnosti práce a vytváří přirozené prostředí pro osvojování cílového jazyka. Lektor: Mgr. Helena Kafková; termín: 31. 10., 7. 11. a 21. 11., vždy 13.30-16.00 hodin, celkem 9 vyučovacích hodin, místo: PedF UK, Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství, Hloubětínská 26, Praha 9, 2. patro, učebna č. 213, Cílová skupina: učitelé MŠ a učitelé 1.-3. ročníku ZŠ, cena: 1 250 Kč. Účastníci dostanou rozsáhlý metodický materiál a namluvené CD. Informace a přihlášky na adrese Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství, Hloubětínská 26, 198 00 Praha 9, eva.kalousova@pedf.cuni.cz. Program získal osvědčení Akreditační komise pro další vzdělávání pedagogických pracovníků MŠMT. Absolventi získají osvědčení Univerzity Karlovy.