Online archiv

Vydání: 6/2008

Správná relaxace je životní nutností

PhDr. Vojtěch Černý, Ph. D., 6/2008
Jednou mne v ambulanci navštívil muž středního věku, který řešil zdravotní problémy; lékař mu doporučil psychoterapii. Jedním z nástrojů, které jsme v rámci naší spolupráce používali, byla relaxace.

Tip do vaší knihovničky

6/2008

Jak vyzrát na mokré nehody

Mgr. Marie Těthalová, 6/2008
Šestiletý Adámek je šikulka, krásně kreslí a maluje, umí spoustu říkanek a básniček a všichni z něj mají radost. Pohodu kalí jen občasné mokré nehody.

Důležité je poznání, ne jen vědomosti

Mgr. Marie Těthalová, 6/2008
Gustav Adolf Lindner je právem považován za druhého největšího českého pedagoga. Tento následovník a velký obdivovatel Komenského neměl pro své na tehdejší dobu liberální názory rozhodně na růžích ustláno.

Jak vypadá „učitelka snů“?

Mgr. Marie Těthalová, 6/2008
Když se rodičů, kteří zapisují dítě do mateřské školy, zeptáte, co je pro ně důležité, většina z nich odpoví, že je pro ně důležité, jaká bude ta jejich učitelka. Program, kroužky nebo vybavení školky jsou často až na druhém místě.

Patří kroužky do mateřské školy?

6/2008
Zájmová činnost dětí ve formě kroužků je často skloňovaným tématem nejen mezi pedagogy, ale také mezi rodiči. Většina rodičů cítí tlak společenského, technického a informačního rozvoje a snaží se stimulovat děti k rozvoji jejich schopností již od raného věku.

Terapie je východiskem z rodinné krize

Mgr. Marie Těthalová, 6/2008
Kudy ven ze začarovaného kruhu trápení a bolesti? Jednou z možností, kterou mohou využít lidé potýkající se s problémy, je rodinná terapie. Se Šárkou Gjuričovou, jež této práci zasvětila svůj profesní život, jsme si povídali o tom, co rodiny přivádí do terapie a jak jim lze pomoci.

VI. otevřená konference SKAV

Pavla Petrů-Kicková, 6/2008

Aby se dětem lépe dýchalo

Marie Grmelová, 6/2008
Ozdravný program v naší mateřské škole realizujeme již od roku 1996. Bohužel postupem času přestala být tato naše aktivita zohledňována jak při počtu dětí (ve třídách jich mohlo být méně), tak při tvorbě úvazků pro pedagogické i nepedagogické pracovníky. Přes to všechno se ale snažíme program udržet, protože vidíme, že naše snaha přináší výsledky. Ačkoli již poměrně dobře známe faktory, jež ohrožují naše zdraví a zdraví našich dětí, staly se civilizační choroby celosvětovým problémem, který stále narůstá. Včasné rozpoznání nemoci, zahájení léčby a důsledná prevence jsou začátkem. „Základnou“ programu se stala „Speciální oddělení respiriků“ MŠ Větrná, Svitavy. Při umístění dětí do těchto tříd jsou zohledňovány především děti s respiračními problémy, astmatici a alergici. Místo zde mají i děti s různými zdravotními problémy. Kromě běžného výchovně-vzdělávacího programu je dětem poskytována i nadstandardní zdravotní péče. Nabízíme jim rehabilitační cvičení, máme k dispozici také rehabilitační bazén; děti mohou chodit na cvičení i s rodiči. V našem programu najdete hru na fl étnu a předplavecký výcvik. S dětmi jezdíme na ozdravné pobyty a zprostředkováváme také dechovou rehabilitaci v solných jeskyních. Třídy naší mateřské školy jsou plně uzpůsobeny realizaci ozdravného programu. Najdete v nich pračky a zvlhčovače vzduchu i ultrazvukový ionizátor. Díky spolupráci s OV SPCCH (svaz postižených civilizačními chorobami) a SALVIÍ Svitavy máme zajištěnu ještě stálou přítomnost zdravotní asistentky, která zde realizuje ozdravný program ve spolupráci s učitelkami obou speciálních tříd. Dětští a odborní lékaři kladně hodnotí zlepšení dechových funkcí, posílení dýchacích svalů a svalového korzetu, celkové posílení imunity a z toho vyplývající menší nemocnost. Velký důraz klademe na spolupráci s rodiči. Poskytujeme jim informace teoretické i praktické, jak úspěšně zvládat onemocnění svých dětí. Naučí se rehabilitační a dechové cviky ke zvládání krizových situací. Schází se s odbornými lékaři - alergologem, psychologem, pediatrem apod. Připravujeme pro ně ukázkové hodiny RHB cvičení a ozdravné flétny s ukázkou rehabilitačních pomůcek, dechových pomůcek a rehabilitačních přístrojů. Účastní se spolu s dětmi ozdravných pobytů, kde si vše mohou sami vyzkoušet. Speciální třídy respiriků s ozdravným programem fungují již deset let a 97 absolventů vyrovnalo krok se zdravými dětmi. Řada z nich jsou členy pěveckých sborů, tanečních kroužků, hrají na dechové nástroje a sportují. Díky všem ozdravným aktivitám jsme děti naučili vyrovnat se se zdravotními problémy a umožnili jsme jim tak plnohodnotné zařazení do života. To vše zvládáme díky spolupráci různých organizací a také díky sponzorům, kteří nám pomáhají.

Nesedávej, panenko, v koutě

Mgr. Klára Dočekalová, 6/2008

Zlínský škrpálek

6/2008
Třetí ročník Festivalu mateřských škol v dubnu byl nezapomenutelným zážitkem pro více než tři tisíce diváků. Ti se v průběhu dvouhodinového programu vystřídali při podívané na malé umělce v Městském divadle ve Zlíně. Vystoupení na Zlínský škrpálek si připravilo osmnáct školek, téměř tři sta dětí. Myšlenka nové kulturní tradice zlínského regionu, která by prezentovala práci mateřských škol, vzešla z práce Občanského sdružení ředitelů mateřských škol Zlínského kraje. Hlavní organizátorkou Škrpálku je ředitelka zlínské MŠ Stonožka Jana Moučková, která na adresu akce řekla: „Všichni byli vystoupením dětí dojatí, jedno představení bylo lepší než druhé… Rok od roku je totiž program kvalitnější. Velký dík za to patří šikovným učitelkám, které s dětmi vystoupení připravily.“ Letos mohli diváci vidět paletu žánrů jako pohybová cvičení, dramatizaci, zpěv, tanec, hraní na hudební nástroje. Konkrétně děti vystoupily například s pohádkou O veliké řepě, předvedly představení v angličtině, vystoupení Zubař, taneček Mach a Šebestová, co dělají broučci na jaře, country tanec, mažoretky, jak se straší a čaruje nebo jak vypadá louka ve dne a v noci, a byli tam také loupežníci. Ze zlínských školek se Škrpálku zúčastnila zhruba polovina, přidaly se k nim i některé vesnické školky - z Brumova-Bylnice, Velkého Ořechova a Březolup. „Důvodem účasti školek na přehlídce je ukázat, že s dětmi aktivně pracují. Kvalitní veřejné vystoupení je přirozeným výsledkem celoroční tvořivé práce s dětmi,“ přibližuje Jana Moučková. Záštitu nad akcí měla paní primátorka Irena Ondrová a podívat se přijela také delegace z partnerského města Trenčín. Zlínský škrpálek podpořil i Český svaz žen, který reprezentovala paní Königová. Na akci vystoupil také sbor Soukromé střední školy pedagogické a sociální Zlín. Součástí kulturní přehlídky bylo v Městském divadle Zlín otevření výstavy výtvarných prací žáčků mateřských škol. Hlavním tématem kreseb a koláží byl strom života, na jehož adresu Jana Moučková řekla: „Mateřská škola je pro každého člověka základem života, tam se dítě učí žít mimo zázemí rodiny a začíná samostatně růst, proto jsme zvolily toto symbolické téma.“ Asi nejzajímavějším dílem byl strom vyrobený celý z plastových lahví se vzkazem „Třiďte odpad, chcete takový strom života?“ Což dokazuje, stejně jako celá letošní přehlídka, že děti z mateřských škol jsou velmi šikovné.

Teď už víte, jak se slušně chovat!

6/2008