Online archiv

Vydání: 8/2007

Zahrajte si

8/2007

Zahrajte si

8/2007

Pracovní poměr v MŠ a jeho právní rámec (2)

JUDr. Jaromír Richter, 8/2007
Základní poslání školy spočívá v pedagogicko-výchovné činnosti. Tu vykonávají pedagogičtí pracovníci a jejich pracovní poměr je vymezen zákonem o pedagogických pracovnících.

Ve školce se nenudíme

Radka Pelantová, 8/2007
Naše mateřská škola se snaží nabízet co nejpestřejší program. Patří do něj výlety, exkurze i plavecký výcvik. Minulý školní rok jsme navštívili ZOO Liberec. Počasí nám přálo, štěstí jsme měli i na nízký počet návštěvníků a to nám umožnilo v klidu a důkladně si všechna zvířátka prohlédnout. Velkým zážitkem bylo koupání a výcvik slonů, prohlídka žiraf v pavilonu a projížďka vyhlídkovým vláčkem v areálu zoologické zahrady. Další netrpělivě očekávanou akcí byla ukázka zásahu a techniky místního hasičského sboru. Děti se už nemohly dočkat, a tak když se jednu květnovou středu obcí rozezněla siréna, už jsme všichni nedočkavě vyhlíželi před školkou. Hasiči dětem zapůjčili hadice na hašení modelu dřevěného domku, umožnili jim prohlídku hasičských vozů a hasičské techniky, vše jim trpělivě vysvětlili a odpověděli na každou všetečnou otázku. Na závěr pro děti připravili soutěž v přetahování lana a vítězné družstvo si odneslo sladkou odměnu. Jedno jarní dopoledne jsme se také vydali na návštěvu stájí koní pana Černého na Žantově. Na koníčky se děti moc těšily, exkurzi si pamatovaly již z loňského roku, a tak si s sebou přinesly množství sušeného chleba. Na místo nás dopravil autobus, zpátky šlapali ti starší pěšky. Koníci se dětem líbili, nejvíce však hříbátka. Děti viděly, kolik práce, námahy a času stojí péče o koníky, co všechno ke svému životu potřebují a kolik lásky se jim musí dát, aby mohli rozdávat radost i sportovní výkony. Rodině Černých děkujeme a těšíme se na další společné setkání. V květnu jsme začali dojíždět do Mladé Boleslavi na plavecký výcvik. Kurz je velmi efektivní, děti se nejen seznamují s vodou, ale získávají praktické dovednosti, jak se plavat opravdu naučit. Jsme rádi, že je o plavání takový zájem a děti mohou své nabyté zkušenosti uplatnit i na místním koupališti a zároveň se snižuje riziko nebezpečí utonutí. Celý rok jsme také sbírali plastová víčka a starý papír. Děti byly velmi aktivní, někde sbíraly celé rodiny, široké příbuzenstvo, sousedé a známí. Snaha a vytrvalost se dětem vyplatila. Za získané finance jsme dětem mohli pořídit nové pomůcky a do každé třídy jeden domeček, který dětem poslouží jako úkryt, koutek ke hraní nebo navázání pevných přátelství. Všem, kdo nás ve sběru plastových víček i papíru podpořili, patří náš dík. Výčet našich akcí není zdaleka úplný, nesmíme zapomenout na množství divadelních představení, která se uskutečnila ve školce, na exkurzi do Národního muzea na expozici Pravěk ani na turistický výlet na Valečov a teplé červnové koupání v bazénu. Děti si užily i oslavu Dne dětí se slavnostní výzdobou tříd, s dárečky, pohoštěním, přípitkem, diskotékou a soutěžemi.

Podzimní hrátky s dýněmi

Jana Cettlová, Ivana Dubinová, 8/2007
Naše mateřská škola je obklopena krásnou přírodou, proto máme možnost za slunečních podzimních vycházek nasbírat různé druhy přírodnin. Potom již stačí, aby nám doma na zahrádce vyrostly obrovské i malé dýně. Již v loňském školním roce jsme za pomoci maminek v dopoledních hodinách společně s dětmi vyráběli dýňová strašidla. Akce byla velmi zdařilá, nám i rodičům se velmi líbila. Určitě ji zopakujeme i letos.

Ekologie v mateřské škole

Jana Horáčková, Jana Hudcová, 8/2007
Středisko ekologické výchovy Liberec nabídlo naší mateřské škole možnost vybrat si z několika výukových programů pro předškolní věk. Nalákala nás nejen představa příjemného polodenního výletu do sousedního města, ale především zvědavost, jak je možné srozumitelnou a zajímavou formou přiblížit dětem předškolního věku problematiku ekologie. První program s názvem „Ženu, ženu ovečky“ se odvíjel v klasické roubence, kde se děti dozvěděly, proč se chovají ovce a jak je dlouhá cesta ovčího rouna ke svetru. Osobně si vyzkoušely některé techniky zpracování vlny - stříhání, použití česla i kolovrátku. Poznaly rozdíl mezi přírodním a umělým barvením vlny. Na památku si odnesly vlastnoručně vyrobené papírové ovečky ozdobené chomáčky vlny. V podzimní barevné přírodě se odehrál druhý program pojmenovaný „Vnímej svět všemi smysly“. Jak už napovídá sám název, během připravené trasy děti plnily zadané úkoly, při nichž cvičily zrak, sluch, hmat, čich i chuť. Vyhledávaly v přírodě předměty, které tam nepatří, poslouchaly šumění stromů, bublání potůčku, zpěv ptáků, vychutnávaly vůni lesních rostlin, lepily podzimní paletu z dostupných materiálů, hmatem rozlišovaly přírodniny a sladkou odměnou jim byla ochutnávka plodů. Středisko myslí i na dospělé pedagogy. Pořádá odborné exkurze, na nichž se podíváme na zajímavá místa v našem okolí, semináře, kde se dozvíme, jak předávat vědomosti o ekologii předškolním dětem formou pro ně nejpřijatelnější, což je hra a možnost si všechno osahat. Nezapomenutelné jsou i tvůrčí a inspirativní dílny plné nápadů. Na začátek každého školního roku probíhá poprázdninová dílna ekologických výukových programů. Je to třídenní akce, která se uskutečňuje v krásném prostředí Českého ráje. V pracovních dílnách jsou prezentovány ekologické výukové programy, jež jsou v současné době nabízeny na území Libereckého kraje. Jsou představeny některé projekty, pomůcky, metodické materiály. Každý zde kromě dalších nápadů naváže i nová přátelství.

Drakiáda

Jitka Hoblová, 8/2007
Přišel podzim a s ním i čas pouštění draků. Když byla v naší MŠ vyhlášena soutěž O nejhezčího draka, děti se pilně snažily. Vyráběly doma s rodiči a sourozenci i v MŠ s pomocí paní učitelek. Za týden jsme měli dráčků plnou školku. Děti si o dracích povídaly, zpívaly, naučily se básničky, cvičily, hrály si s nimi a vystavené výtvory obdivovali všichni, kdo do naší školky přišli. Poslední říjnový den nám připravil to správné počasí: sluníčko a vítr. Hurá, můžeme jít draky vyzkoušet! Protože jsme pětitřídní MŠ, pestrý dračí průvod, který vyrazil směrem ke sportovnímu stadionu, se nedal přehlédnout. Na stadionu jsme si všichni společně zazpívali dračí hymnu „Vyletěl si pyšný drak“ a po ní se jednotlivé třídy měly možnost předvést na dračí přehlídce. To nejlepší nás ale teprve čekalo; někteří dráčci to už nemohli vydržet a neposlušně poletovali nad našimi hlavami. Tak tedy vyleť, draku, až do mraků! Každá třída s sebou měla velké draky vyráběné i kupované a teď se měla předvést v soutěžích: závodili jsme, který drak vyletí nejvýš a který se udrží nejdéle ve vzduchu. Zpočátku nám to dalo trochu práce, ale snažení a vytrvalost se vyplatily a draci postupně vzlétli k modré obloze. V MŠ děti dostaly dračí medaile a drobné dárky od sponzorů. Všichni si dračí dopoledne báječně užili.

Družina plná barev

Hana Růžičková, 8/2007
Děti z naší školní družiny zve do nového školního roku uvítací list se značkou jejich oddělení. Z něj se děti s rodiči dozvědí vše o práci školní družiny. Na pestrém plánu na celý rok pracují všechny vychovatelky a nejméně jednou za měsíc pořádáme společný projekt. Ten hravou formou přispívá k orientaci a komunikaci dětí v družině, učí je aktivitě, samostatnosti, kamarádství, spolupráci, ale také sebehodnocení při činnostech ve školní družině. Do tohoto školního roku jsme připravili několik projektů - příležitostných akcí. Je to Mravenčí olympiáda se zvláštními sportovními disciplínami na hřišti, pohádkové Večerníčkovo odpoledne v tělocvičně, při příležitosti Dne otevřených dveří poznávací akce Od města k městu, v předvánočním čase opět pozveme rodiče na Stříbrné zpívání. V lednu se pokusíme dostat co nejvýše při Skoku do nového roku. Šikovnost, zručnost a obratnost procvičíme při projektu Zachraňte princeznu, v němž budeme vycházet z národních pohádek. Prostor celé školy využijeme při soutěži Až na vrchol Sněžky dorazíme pěšky. Při hře Jede, jede poštovský panáček budeme plnit úkoly z různých činností ve skupinách. Do přírody se vydáme poznávat a soutěžit v květnu a v červnu zakončíme družinovou práci Spaním v družině. Nebude tu chybět opékání, soutěže mezi odděleními, kouzelná louka s překvapením, stezka odvahy ani návštěva pohádkové bytosti. Spaní zakončíme společnou snídaní ve školní jídelně. Naše příležitostné akce jsou mezi dětmi velmi oblíbené a účastní se jich kolem stovky dětí. Většina projektů je úspěšná, z některých se poučíme a máme co plánovat a připravovat na příště. Chceme, aby naše družina nebyla barevná jen názvem, ale aby byla pestrá i ve všech činnostech.

Podzim klepe na vrata

8/2007
Téma podzim, které máme v třídních vzdělávacích programech naší mateřské školy, jsme se snažili s dětmi všestranně využít. Loňské rozloučení s podzimem jsme zakončili veselým dnem na školní zahradě. Paní učitelky zahrály maňáskovou scénku „Jak ježek přezimoval“, a když přišla návštěva ze Záchranné stanice Charlie s živými ježky, radost dětí neměla konce. K dobré náladě přispěl - jako již každoročně - táborák s opékáním párků. A při písni „Vyletěl si pyšný drak“ si každé dítě vypustilo svého dráčka s barevným balonkem k nebi.

Leporelo pro malé i velké

Markéta Lukáčová, 8/2007
Není nad večerní zachumlání do pelíšku s dobrou knihou plnou pohádek a obrázků. A co teprve půjde-li o jednoduchou knížku nebo leporelo s příběhem, které si děti vyrobí samy.

Foukej, foukej, větříčku

Jitka Horová, 8/2007
Podzimní vítr voní zrajícím ovocem. Proč se cítíme v tomto období tak veselí? Čerpáme síly z prázdninového odpočinku, sládnoucího ovoce, barevného listí a dračích rejů?

Soucit a pomoc, které neznaly hranic

Mgr. Marie Těthalová, 8/2007
Muž humanismu a tolerance, ale také lásky a soucitu, odpůrce diktatur a zároveň obětavý vychovatel - tím vším byl Přemysl Pitter, muž, který svůj život zasvětil pomoci druhým lidem.