Online archiv

Vydání: 4/2017

Závislosti u žen

4/2017

Problémy ve škole? Rychle k očaři!

4/2017

Ekologie na vlastní oči

4/2017
Je příroda opravdu (vše)mocná čarodějka, nebo občas potřebuje naši pomoc? Její kouzelnou moc pozorují děti v naší školce po celý rok.

O VELIKONOCÍCH U NÁS VE ŠKOLCE

Mgr. Marti na Čmielová MŠ Harmonie, Ostrava-Hrabůvka, 4/2017

JDEME SPOLU cestou tradic

4/2017
Naše zařízení je běžná státní školka, která se inspiruje principy některých alternativních vzdělávacích směrů. Z programu Začít spolu se snažíme naučit děti spolupráci, domluvě, vzájemnému respektování, dodržování pravidel, sebehodnocení a zpětné vazbě. Proto děti pracují v centrech aktivit a používají týdenní hodnocení svých zvolených činností.

VŠICHNI JSME KAMARÁDI

4/2017

Předškolní vzdělávání prochází velkými změnami

Mgr. Marie Těthalová, 4/2017
Vzdělávání dvouletých dětí v mateřské škole, zavedení povinného předškolního ročníku a s ním související „přezkušování“ dětí, to vše jsou témata, která dnes mateřské školy řeší. Povídala jsem si o nich s Pavlou Petrů-Kickovou.

Pedagogické poradenství patří k práci učitele

Mgr. Marie Těthalová, 4/2017
Říká to doc. PaedDr. Milena Lipnická, Ph. D., z Pedagogické fakulty Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici. Obsahem poradenství jsou podle jejích zkušeností především praktické záležitosti, ale i výchovné problémy.

Do mateřské školy povinně. Už od září 2017

Mgr. Marie Těthalová, 4/2017
Od září 2017 se významně změní vzdělávání předškolních dětí v mateřských školách. Děti, které do konce srpna 2017 dovrší věk pěti let, totiž čeká povinný předškolní ročník, který budou moci plnit pouze ve školách zahrnutých v rejstříku škol a školských zařízení.

Ministerstvo školství k povinné předškolní docházce

tet, 4/2017
* Od září 2017 vstupuje v platnost zavedení povinného předškolního ročníku. Plánuje MŠMT ČR nějakou kampaň směrem k rodičovské veřejnosti ? Jak budou rodiče informováni o tom, že musejí své dítě zapsat do mateřské školy, nebo ve spádové mateřské škole nahlásit, že je budou vzdělávat individuálně?

Problémoví předškoláci ve školce

Mgr. Marie Těthalová, 4/2017
Jak rozlišit běžné zlobení od případné poruchy chování? Jaké strategie zaujmout v případě, že ve třídě máme dítě, na které jsou pravidla krátká a které nerespektuje to, co mu říká pedagog a často ani rodiče? S dětmi s problémovým chováním pracuje řadu let speciální pedagožka PhDr. Zdeňka Michalová, Ph. D.

Sezóna alergií je tu

Mgr. Marie Těthalová, 4/2017
Zima je za námi a venku vesele kvete všechno, co může. Pylovým alergikům začíná náročné období. Pyl, který se z květů roznáší po okolí, nám způsobuje nepříjemné potíže.