Online archiv

Vydání: 10/2014

Hry pro rozvoj skupinové spolupráce

10/2014

Povedená partička 2: Nulová tolerance

10/2014

Lyžníci z Plískanic

10/2014

Logopedické hádanky

Jana Pokorná, 10/2014

Jak si postavit auto Jak si postavit letadlo Jak si postavit motorku

Mgr. Marie Těthalová, 10/2014

Legislativa

MŠMT ČR, 10/2014
ÚPLATA ZA VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ

Světýlko ve mně, veď mě!

Jaroslava Králová, 10/2014
„Cesta ke šťastnému životu vede přes zdravé sebevědomí.“ Tato slova byla motem našeho podzimního projektu s názvem Světýlko ve mně, veď mě! Jednoho listopadového večera jsme se sešli v naší škole všichni patřičně vybaveni na přenocování. Začali jsme společně projektovou písničkou Safari a následovala rozehřívací hra: Znáš mé jméno i příjmení? Poté následovaly činnosti již v menších skupinkách, zaměřené na posílení našeho sebevědomí a vytváření dobrých vztahů ve skupině. Během tohoto času se nám všem podařilo rozsvítit v sobě světýlka, která jsme si poté i vyrobili, aby nás vedla ve tmě lesem. Cesta byla poseta svítícími lampičkami a nám všem se podařilo překonat strach a statečně jsme prošli stezkou v nočním lese. Druhý den jsme si v sobě odnášeli nejenom uvnitř rozsvícené světýlko, ale také dobrý pocit ze společně strávených chvil.

Sbírka na pomoc opuštěným pejskům

Bc. Miroslava Rybková, 10/2014
Touto básní to všechno začalo… Bude zima, bude mráz, s vaší dekou bude snáz. K tomu také pár dobrot, nalezencům přijde vhod. S blížící se zimou jsme se v naší mateřské škole rozhodli uspořádat dobrovolnou sbírku pejskům z Útulku pro nalezené psy v Ostravě--Třebovicích. Proto jsme neváhali a oslovili rodiče a děti o pomoc pro tyto chlupáče nasbírat dostatek teplých dek, aby bylo pejskům co nejtepleji. Nejen, že jsme od našich malých i velkých dobrodinců nasbírali hodně dek, ručníků, prostěradel apod., ale pejsci si mohou pochutnat na veliké spoustě dobrot a zkrátit si dlouhé chvíle bez páníčků hračkami, kterých byla také pěkná hromada. Všem nám udělalo velkou radost, že jsme mohli alespoň takto pejskům pomoci. Děti byly z celé akce velice nadšené a posílily si tak kladný vztah ke zvířátkům.

Půjdem všichni do Betléma

Milena Houfová, 10/2014
Pastýři, muzikanti, králové a jiné postavičky stojí v našem betlému na chodbě naší školky. Rodiče jsme požádali o spolupráci, dostali základní materiál a doma s dětmi vytvářeli opravdu krásné postavičky. Výsledek překvapil a potěšil všechny (opravdu se zapojili téměř všichni rodiče) a líbil se i dalším hostům mateřské školy. Druhý rok jsme betlém doplnili ovečkami, které jsme v tvořivém odpoledni zvládli ve třech třídách vyrobit z vaty, dřevěných hoblin nebo náplně do polštářů. Akce se znovu velmi vydařila. Dík patří učitelkám a hlavně rodičům, kteří si udělali čas pro své děti. Co přidáme příští rok?

Díky hasičům

Děti a učitelky z Mateřské školy Brno, 10/2014
Touto cestou nám dovolte poděkovat za krásně prožité dopoledne v požární stanici Lidická, kterou jsme díky ochotné mamince mohly s dětmi navštívit. Děti měly možnost si prohlédnout veškeré vybavení hasičského auta, potěžkat si příslušenství, které musejí hasiči při zákroku nést s sebou a samozřejmě si vyzkoušely posedět v hasičském autě a nasadit si helmu, čímž se z nich na okamžik mohli stát malí požárníci a požárnice. Na rozloučenou jsme si poslechli hasičskou sirénu. Všichni odcházeli s nezapomenutelnými zážitky a těšíme se na další návštěvu. Ještě jednou moc děkujeme!

Chemie v barvách duhy aneb Kouzelná laboratoř

Bc. Drahomíra Soldánová, 10/2014
Kolik z nás může říci, že umí kouzlit jako v pohádce, ví, co je to „tajné písmo“, „chemická zahrádka“, „barevné bublinky“…? Že vůbec nevíte, neznáte? To děti z Mateřské školy Komenského ve Šternberku už ano. Dozvěděly se to 19. září 2013, kdy za nimi přijel tým vědců a zaměstnanců Katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Hrnečku dost!“ volaly děti na rostoucí pěnu ve zkumavce, s nadšením a otevřenou pusou pozorovaly měnící se barvičky duhy. Po krátké ukázce dostaly možnost si vše i samy vyzkoušet. Děti neskrývaly obrovské nadšení, když kouzelná zahrádka vykvetla, když rozluštily tajné písmo, či namíchaly bublinkový nápoj. Jako odměnu za absolvování „duhové chemie“ získaly všechny děti diplom a balónek. A jaká byla představa dětí o budoucím povolání? Ano, tušíte správně, většina by jich chtěla být „chemikem“. Děti v předškolním věku mají totiž obrovský zájem poznávat nové a zajímavé věci, zkoumat, experimentovat a objevovat. A naše mateřská škola chce dětem zajistit prostředí s dostatkem středí doh mnohostranných k hostranřených a přiměřených podnětů k jejich aktivnímu rozvoji a učení, motivovat je k pozitivnímu přístupu k přírodním vědám zábavnou formou, což bylo prvotním záměrem této akce. Chtěli bychom tímto moc poděkovat všem zúčastněným pracovníkům Katedry analytické chemie, a to Pavlíně Baizové, Jitce Součkové, Haně Staškové, Petře Táborské, Denise Vlčkové, Radimu Knobovi, Martinu Višňovi a Janu Petrovi za skvělý zážitek pro všechny děti. Samotnou mě překvapilo, jaký široký záběr mají aktivity pracovníků katedry nejen v oblasti práce s dětmi, ale i v oblasti výzkumu a jeho uplatnění např. v oblastech analýzy potravin a léků nebo při kontrole kvality životního prostředí. Věříme, že velmi netradiční, zajímavá a pěkná akce nebyla poslední a už nyní se těšíme na její pokračování.

Po roce přicházejí Vánoce!

Alena Kulhánková, 10/2014
Přicházejí pro děti nejkrásnější svátky v roce. Naučíme se zpívat novou vánoční písničku, zpíváme koledy. Čteme si pohádky s vánoční tematikou. Vybereme si jednu z vánočních filmových pohádek a společně ji zhlédneme. Popovídáme si o dojmech z této pohádky, co se nám nejvíce líbilo a proč. Pohádku namalujeme. Zahrajeme si na divadlo a pohádku si upravíme pro předvedení v družině. Využijeme dostupných materiálů v družině a použijeme je jako kulisy. Režii této dramatizace ponecháme zcela v rukou dětí. Naučíme se podle předlohy skládat papírový ubrousek k vánočnímu stolu. Vytvoříme si na stůl jednoduchou vazbu ze sušených rostlin, které jsme posbírali na podzim. Projdeme se po městě a prohlédneme si vánoční výzdobu.