Online archiv

Vydání: 1/2015

Knižní tip

1/2015
Domácí násilí

LEGISLATIVA

Doc., PhDr., Ludmila Čírtková, CSc., 1/2015
ZÁKLADNÍ INFORMACE O DOMÁCÍM NÁSILÍ PRO PEDAGOGY VE ŠKOLÁCH PODSTATA DOMÁCÍHO NÁSILÍ

PANÍ ZIMA UŽ JE TADY

1/2015
Celý týden jsme se v naší třídě Koťátek chystali na návštěvu paní Zimy. Než jsme mohli tohoto hosta přivítat, bylo potřeba se o paní Zimě co nejvíce dozvědět. Jelikož nám loňské počasí neumožnilo hrátky se skutečným ledem a sněhem, vytvořili jsme si takové podmínky ve třídě. Společně s dětmi jsme si připravili do mrazáku vodu a zkoumali jsme, co se s ní druhý den stalo. Zažili jsme pořádnou koulovačku papírovými koulemi. Počítali jsme sněhové vločky a vytvořili si sněhuláky z krupice. Rozhodli jsme se prozkoumat i oblasti věčného ledu a sněhu a vypravili se na polární výpravu. Museli jsme překonat spoustu překážek, chodit po ledových krách z velkých kostek, procházet sněhovou vánicí z roztočeného lana a rekordně rychle se oblékat. Dozvěděli jsme se hodně o životě Eskymáků a naučili se Eskymáckou písničku od Jarka Nohavici, která se dětem moc líbila. Během zpívání písně se vždy dva naši Eskymáčci posadili do iglů a předváděli, co je obsahem písničky. Vrcholem celého týdne byla výroba dárků - šátků OE pro paní Zimu. S těmi jsme si ale nejprve pěkně zacvičili a zatančili a při relaxaci nám posloužily jako sněhová peřinka. Při přípravě šátečků si děti procvičily vázání uzlů, starší děti pomohly mladším a každý si sám šátek ponořil do barvící lázně. Druhý den jsme si šátečky rozvázali a nestačili se divit, jakou vločkovou nádheru jsme vytvořili. Na závěr děti dostaly za úkol postavit sochu paní Zimy. Celá třída přicházela s nápady, jak by asi měla vypadat a nakonec jsme pomocí prostěradel a židle vytvořili opravdovou paní Zimu, kterou jsme ozdobili šátečky. Protože máme šikovné prstíčky, každý si svůj šáteček pověsil za kolíčky na šňůru ve třídě, abychom se tou nádherou mohli těšit ještě v dalších dnech.

MATEŘINKA A LYŽNÍCI

1/2015

DALEKO NA SEVERU JE GRÓNSKÁ ZEM

1/2015

DEN CHLEBA

1/2015

Děti potřebují, aby se s nimi mluvilo i o těžkých věcech

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 1/2015
Tvrdí to spisovatelka Petra Dvořáková, která píše knihy jak pro dospělé, tak pro děti. Knihy jsou podle ní nástrojem, jímž lze formovat vnitřní svět dítěte.

BEZ ČÍSEL POČTY

1/2015
Můj sněhulák je největší!

BEZ PÍSMENEK PSANÍ

1/2015
Malí bruslaři Děti se vydaly bruslit na kluziště. Svítilo sluníčko a na zdi vedle kluziště byly jejich sny. Spoj každé dítě s jeho snem. (Poznávání shodných tvarů je důležité pro budoucí psaní.)

NÁPADY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

1/2015
Sněhuláci, ti se mají, ve sněhu si stále hrají

NÁMĚTY PRO TVOŘIVOU PRÁCI

Veronika Kirchnerová, Radka Rubešová, 1/2015
Moje první kniha...

Jsi-li vrána nebo kos, v zimě chodíš bos!

1/2015
Potřebujeme černý papír A3, šedý papír A4, žlutý papír 10 × 10 cm, nůžky, tužku, tuhé lepidlo, kousek bílého papíru na oči a 30 cm provázku na nohy.