Online archiv

Vydání: 8/2016

PROSTŘENO V MATEŘSKÉ ŠKOLE VE SLAVKOVICÍCH

8/2016

Branná vycházka

8/2016

MATEŘSKÉ ŠKOLY V LITVĚ

Petra Vávrová, 8/2016
Svůj Erasmus+ jsem strávila v Kaunasu, což je druhé největší město v Litvě. Myslela jsem si, že s navštívením mateřských škol nebudu mít žádný problém, ale to jsem se velice spletla.

NÁMĚTY PRO TVOŘIVOU PRÁCI

8/2016
Pták ohnivák…

OČNÍ VADY?

Petra Ďurčíková, 8/2016
V DĚTSTVÍ NIC NEOBVYKLÉHO

Za to, že dítě koktá, nikdo nemůže

Mgr. Marie Těthalová, 8/2016
Přesto se rodiče často sami obviňovat z toho, že jejich dítě začalo zadrhávat, případně si „vyslouží“ kritiku od svého okolí. Jak pracovat s dítětem, které nemluví plynule? A co naopak nedělat, čeho se rozhodně vyvarovat?

Každé dítě je úplně jiné

Mgr. Marie Těthalová, 8/2016
Zní to banálně, ale podle psycholožky Petry Štarkové je při práci s dětmi třeba myslet na to, že každé dítě má jedinečnou osobnostní výbavu. Hovoříme nejen o roli psychologie v životě (nejen) malých dětí, ale také o její nové knize věnované psychologii pro děti.

Slovní zásoba předškoláků se rozvíjí velmi rychle

Mgr. Marie Těthalová, 8/2016
Říká to zkušená učitelka Markéta Mlčochová. Dodává, že ke správnému vývoji řeči je zapotřebí přiměřený dostatek podnětů. Ve své poslední knize nabízí náměty, které nám pomohou v rozvíjení vyjadřovacích schopností předškolních dětí.

O SOCIÁLNÍCH KOMPETENCÍCH V MATEŘSKÉ ŠKOLE

Bc. Petra Škrdlíková, 8/2016
V současné době je velmi aktuálním tématem „společné vzdělávání“, tedy inkluze dětí s postižením do hlavního vzdělávacího proudu. Jsem ředitelkou jednotřídní církevní mateřské školy, kde je inkluzivní vzdělávání jednou ze základních charakteristik školy.

Dvouleté děti jsme v mateřských školách měli vždy

Mgr. Marie Těthalová, 8/2016
Říkají to Jana Kropáčková a Hana Splavcová, které se vzdělávání dětí od dvou let věnují dlouhodobě. K tomu, aby se takto malé děti cítily ve školce dobře, je potřeba lidský přístup, chuť s takto malými dětmi pracovat a úprava podmínek vzdělávání.

Ad Potřebují mateřské školy vzdělané pedagogy?

8/2016
V zářijovém čísle časopisu Informatorium 3-8 jsme vám nabídli článek na ožehavé téma vzdělání pedagogů mateřských škol. Sešla se řada ohlasů, z nichž do tohoto čísla několik vybíráme a v následujícím přineseme další. Budeme rádi, pokud se s námi podělíte o svůj pohled na věc.

PROČ PRVŇÁCI OPAKUJÍ ROČNÍK?

8/2016