Online archiv

Vydání: 2/2017

Poznáváme, hýbeme se a tvoříme

2/2017
Činnosti pro děti od 2 do 3 let Pavla Petrů-Kicková Praha, Portál 2017

Tajná dvojka A+B Zločin mezi dinosaury

2/2017
Jiří W. Procházka, Klára Smolíková Praha, Fragment 2016

NAPNĚTE PLACHTY, VYPLOUVÁME

Blažena Baštová, ředitelka MŠ Velké Poříčí, 2/2017

NOČNÍ SPANÍ VE ŠKOLCE

Marie Suchánková, MŠ Jestřabí Lhota, 2/2017

ZMĚNY V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Mgr. Marie Těthalová, 2/2017
Předškolní vzdělávání čekají velké změny. Uvedla to ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, a to na tiskové konferenci 19. ledna 2017. „Kvalita předškolního vzdělávání, kondice našich mateřských škol, to jsou věci, které nás zajímají,“ sdělila Valachová. „Reagujeme tím na požadavky rodičů. V současné době máme připraveny přibližně tři miliardy korun, které jsou připraveny k posílení kapacit mateřských škol. Stát nechce nechat obce na holičkách a záleží mu na tom, aby rodiče a děti nalézali v mateřských školách otevřené dveře, edukativní a podnětné prostředí, a také aby v mateřských školách byly co nejkvalitnější podmínky pro vzdělávání. Reagovali jsme na požadavky Svazu měst a obcí, a peníze proto míří zejména do malých základních a mateřských škol. Rozhodně nám záleží na tom, aby obce byly živé, a víme, že mateřská škola je základní předpoklad spokojenosti občanů a rozvoje obce.“

Sněm společnosti pro předškolní výchovu 2016

2/2017
Loňský sněm Společnosti pro předškolní výchovu (SPV) se konal v reprezentativních prostorech pražského magistrátu. Důvod změny jednací místnosti byl prostý. Do radničního klubu, kam SPV zvalo své členy a příznivce v posledních letech, by se tentokrát zájemci nevešli. Tak veliká je potřeba mateřských škol získávat aktuální informace z oblasti předškolního vzdělávání.

MASOPUSTNÍ VESELICE VESELÁ JE PŘEVELICE!

Bc. Radana Kempová, MŠ Sněženka, Frýdek-Místek, 2/2017

Krajkové vločky

2/2017
Potřebujeme papírovou krajku různých velikostí - tj. papírové podložky pod cukroví a dorty, modrý, zelený a červený inkoust, štětec, bílý kreslicí karton, bílý kancelářský papír, zmizík nebo špejle a Savo, nůžky, lepidlo, modrý karton.

Sněhuláci v zimní krajině

2/2017

Ozdobené notýsky... každého potěší

2/2017
Potřebujeme barevné papíry s větší gramáží, notýsky, lepidlo, akrylové barvy, molitanový váleček na nanášení barvy s držákem, gumičky, štětec. Molitanový váleček na několika místech převážeme gumičkami. Vybereme si barvy, v našem případě dva odstíny zelené. Dáme je na plastovou podložku. Zelené odstíny do sebe smícháme a trochu zředíme vodou. Váleček namočíme do barvy. Barva musí být po celé ploše válečku. Uděláme to tak, že opakovaně projíždíme válečkem po podložce sem a tam, dokud nenasákne dostatek barvy. Barevný papír, na který chceme tisknout, položíme na balicí papír nebo na noviny. Váleček položíme před barevný papír a poté jím táhneme po celé délce papíru a skončíme opět na novinách. Můžeme také váleček trochu posunout na stranu. Tím máme pruh otisku po celé ploše papíru. Další pruh vytvoříme těsně vedle stávajícího. Váleček obtočený gumičkami vytváří na papíře mramorový vzor. Váleček sundáme z držáčku a dále ho použijeme jako tiskátko. Jeho bok namočíme do modré barvy. Vytváříme otisky koleček nejprve v modré a poté v hnědé barvě. Stejně si potiskneme několik dalších papírů. Vezmeme si bloky a notýsky, které chceme papírem ozdobit. Z papíru vyřízneme potřebnou velikost a přilepíme na notýsek. Potištěné papíry můžeme také použít na přáníčka. Stejným způsobem můžeme ozdobit i balicí papíry.

Školní stravování moderně a s rozumem

PhDr. Helena Chvátalová, 2/2017
Lékaři dlouhodobě „bijí na poplach“ - roste počet dětí, které trpí obezitou, ale i dětských alergiků. Velká část těchto problémů vyplývá ze špatných jídelních návyků. V poslední době se hodně diskutuje o školním stravování, protože školní obědy, případně to, co mají děti možnost si koupit třeba ve školním bufetu, tvoří podstatnou část jejich každodenní stravy.

I nadané dítě se potřebuje učit

Mgr. Marie Těthalová, 2/2017
O nadaných dětech panují různé mýty. Někdy si myslíme, že všechno „mají zadarmo“, jindy je považujeme za malé „chytrolíny“, kteří se nad druhé vytahují. O tom, že nadané děti jsou především děti, jsem si povídala s psycholožkou Šárkou Portešovou a pedagožkou Lenkou Zemanovou.