Staré hry v novém čase

Odložte chytré telefony, zapomeňte na heslo k wi-fi a pojďte se na chvíli vrátit k „oldschool“ aktivitám, mezi něž patří klasické hry jako člověče, nezlob se, dáma nebo mlýnek. Kromě zábavy mohou nabídnout i inspiraci ke vzdělávání.

Večery se prodlužují, času stráveného na venkovních hřištích ubývá. Podzim čeká na nové herní příležitosti. Zkuste dát starým hrám nový háv!


Pexeso, kvarteto

I tyto karetní hry se mohou zdát staršího data, což mnoho dětí vnímá jako synonymum pro nudné. Ale, pozor… Pokud se školní výuka bude náhodou opět přesouvat do online prostředí, jistě bude leckterý rodič přemýšlet nad způsoby, jak dětem každodenní vyučování zpestřit a hravou formou je i něco přiučit.

         Staré dobré pexeso lze přizpůsobit jakékoliv věkové skupině a procvičovanému oboru. V cizích jazycích lze probrat překlady (novou slovní zásobu), členy, číslovky, nepravidelná slovesa, ani nebudete vědět, že pilujete gramatiku. Pexeso lze využít i ve společenských vědách – spojování míst, událostí, časových údajů; v exaktních vědách k vzorcům, terminologii. Tip: česko–španělské pexeso od Myyna Illustration – Mankai Paper/Markéta Jinochová.

Placená zóna

Veronika Zavřelová