Rande s čokoládou

V dnešní hektické době, kdy musíme rychle reagovat na měnící se podmínky, jsme všichni pod obrovským tlakem. Důležité je nalézt protipól tohoto tlaku. Nalézt si to, co nás uvolňuje a nabíjí energií.

Mnoho věcí ve svém životě automatizujeme, nepřemýšlíme o nich, čímž ztrácíme přehled o tom, co s námi daná situace dělá. V případě stresu je naše tělo připraveno na útok či únik. Tento zakořeněný obranný mechanismus se projevuje svalovým napětím. Proto je vhodné zaměřit svou všímavost na situace, kdy se dostáváme do stresu a kdy naše tělo začíná na stres reagovat. 

Uvědomění si, že se nacházíme ve stresu, je velmi důležité z hlediska našich protiopatření. Ať již k eliminaci situací, kdy se necítíme dobře, nebo k uvědomění si, že daná situace nastala a že je potřeba aplikovat vhodný způsob uvolnění.

A co s vámi tedy stres dělá? Začne vám bít srdce rychleji? Cítíte, že se svaly stahují a jste jakoby sevření? Začínáte se potit? Máte sucho v ústech? Vnímejte své tělo! Je to barometr situací, které nám nejsou přirozené. Mnohdy nás varuje, proto bychom mu měli naslouchat. 


Seznamte se, jsem vaše tělo

Jak se naučit naslouchat tělu? Vyčleňte si čas pouze pro sebe, kdy nebudete ničím rušeni. Najděte si místo, kde budete sami. Pro začátek je vhodné věnovat cvičení pár minut denně a postupně tento čas dle potřeby navyšovat či zkracovat. 

Pohodlně se posaďte, případně si lehněte. Oči nechte otevřené, nebo je přivřete. Snažte se na nic nemyslet a jen dýchat. Vypusťte z hlavy všechny myšlenky, které odvádějí vaši pozornost jinam. 

Ze začátku to bude složité, protože podnětů máme každý dost – vyplnil jsem výkaz do šablon, odpověděl jsem na mail řediteli, potvrdil termín exkurze… Pokud taková situace nastane, zaměřte svou pozornost pouze na dech. Vnímejte, jak se čerstvý vzduch dostává do vašeho těla, jak se vám zvedá hrudník. Může se stát, že na vás přijde spánek – i to je prostředek, jak své tělo občerstvit novou energií. Abyste neusnuli, je vhodné vždy v okamžiku, kdy cítíte, že víčka těžknou, pootevřít oči a pokračovat dál. 

Když si zopakujete několik sérií výdechů a nádechů, zaměřte pozornost na své končetiny, nejdříve nohy. Přeneste pozornost do svých palců, aniž byste s nimi hýbali. Uvědomte si vzdálenost mezi palcem a malíčkem, vnímejte pocity v ploskách. V hlavě si projděte celé nohy po jejich délce, přes lýtka, kolena až po stehna a slabiny. Zaměřte se, zda není některá z částí nohou v napětí. Pokud ano, uvolněte ji s výdechem a pokračujte dál. Zaměřte se na materiál oblečení a pocit, který máte v místech, kde se vás dotýká. Stejně tak se zaměřte na pocit v místech, která jsou v kontaktu se zemí, podložkou či křeslem. 

Pokračujte dál k trupu. Uvědomte si své břicho, hrudník, ramena, paže, ruce a prsty. V další fázi se zaměřte na hlavu, na svaly kolem očí, úst a čelo. Pokud jsou některé ze svalů v napětí, s výdechem je povolte. Poté si uvědomte celé tělo – od hlavy až k patě. Pokud jste stále v bdělém stavu, zaměřte se na fyzické projevy ve svém těle. Pravidelným tréninkem se tak dostanete opět do stavu vnímání signálů svého těla. Dokážete svému tělu naslouchat. 

Rychlejší varianta využitelná i v běžném pracovním životě je soubor otázek typu „Jak mi teď je? Jak se cítím? Nemám v napětí nohy, ruce či jinou část těla?“ S trochou nadsázky můžete položit i otázku „Jak se cítí můj palec levé nohy?“ Těmito otázkami věnujete pozornost jen sobě. 

Placená zóna

Přemysl Doležal
Přemysl Doležal

lektor, trenér, konzultant